Bier bij boerenkool: smoked blond
Bier bij boerenkool drinken is voor mij een beetje zoals koffie bij het ontbijt (ja, bij het ontbijt, koffie ís geen ontbijt), er staat altijd wel een glas naast mijn bord. Als je dan zo in de keuken staat te beulen op een lekkere boerenkool stamppot, wat voor bier moet daar dan bij? Eerst even naar het gerecht.
De boerenkool
Ik maak eigenlijk altijd op een eenvoudige manier boerenkool, ik zal het hier kort omschrijven, het recept is voor twee personen. Ik maak de jus altijd zelf, het is niet super moeilijk en je moet wat te doen hebben terwijl je aardappelen, groente en rookworst in het water liggen te garen, toch?
Ingrediënten
- 500gr aardappelen (kruimig)
- 350gr boerenkool
- 200gr spek (je kunt kant en klare spekreepjes kopen, maar ik vind zo’n blok toch altijd beter poremen)
- 100ml melk
- 1 eetlepel mosterd
- een (grote) rookworst
- een blokje runderbouillon (voor de jus)
- 1 eetlepel maizena (voor de jus)
Als je voor de cheat-variant gaat (kant en klare jus) heb je het bouillonblokje en de maizena niet nodig. Pak een grote pan (een soeppan werkt voor mij goed) en breng daarmee 2 liter aan de kook. Zorg dat je een deksel voor de pan hebt. Zet daarnaast een grote/diepe pan op het vuur met heet water en verwarm die tegelijkertijd (voor de rookworst). Snij ondertussen de aardappelen in 8 stukjes, schillen hoeft niet.
Als het water van de soeppan kookt zet je het vuur laag, doe je de aardappelen erin (snufje zout in het water misstaat niet). Doe de boerenkool er bovenop, het geeft niet als dat niet in het water zit, want die gaan we gaar stomen. Doe de rookworst in de pan met het hete water (niet laten koken) en doe het deksel op de pan. De rookworst, aardappelen en boerenkool hebben nu 20 minuten nodig.
Terwijl het water haar werk doet snij en bak je de spekjes. Schep de spekjes als ze gaar zijn uit de pan en voeg de maizena toe. Bak die licht aan. Blus af met water, voeg het bouillonblokje toe en kook in tot het een jus-achtige substantie heeft.
Het stampen
Een eigen hoofdstuk voor het stampen? Jazeker. Stampen is vet belangrijk natuurlijk, en het leukste aan boerenkool maken ;-). Als de 20 minuten erop zitten, haal je de rookworst uit het waterbadje en giet je de aardappels en boerenkool af. Doe het daarna weer terug in de pan. Voeg de melk en de mosterd toe en stamp stamp stamp tot het een fijne substantie is. Ik heb een degelijke stamper die niet verbuigt enzo, zodat ik me écht lekker uit kan leven. Stamp die agressie er maar lekker uit ;-). Roer de spekjes erdoor, snij de rookworst in plakjes, giet de jus in een kommetje (zoals ik op de foto hierboven vet netjes gedaan heb) en schenk er een lekker bier bij in!
Het bier – Cornet Smoked
Cornet Smoked is nog niet zo lang beschikbaar, sinds september 2020 pas, en in het begin nog in kleine oplages. Nu is het bier zeer goed verkrijgbaar en dus zeker geschikt voor een mooie foodpairing om lekker thuis op tafel te zetten. De dominante smaken en aroma’s in dit bier zijn, en de eerste zal je niks verbazen, rokerigheid en fruitigheid. De rokerigheid komt van zowel gerookte mout als gerookte houtsnippers, wat een subtiele maar zeker niet eendimensionale rokerige toets aan het bier meegeeft. Na dat rokerige is duidelijk het “zwaar blond-karakter” in dit bier te ontdekken, lichtzoet, met die fruitigheid die ik eerder benoemde.
Bier bij boerenkool
Ja, dit is gewoon een gouden combi. Waarom werkt het nou zo goed? Ten eerste complementeert het de rookworst, daar zit het smaakhaakje wat het gerecht met het bier verbindt. Daarnaast helpt het frisse en fruitige karakter tegenhang te bieden tegen die stevige kost op je bordje, die wat pittigs heeft van de mosterd en ziltig van de jus. Het romige mondgevoel zal ook overeenkomsten met het gerecht vinden. Eet smakelijk!
Alternatief
Je kunt ook seizoensbieren bij dit gerecht zetten. Wat ik bedoel is, je eet boerenkool vaak in de winter. In de winter heb je vaak specifieke winterbieren in het schap staan, en dan denk ik voornamelijk aan de (dubbel)bockbieren, die hier lekker bij gaan. Een van mijn favorieten is een klassieke Duitse Korbinian van Weihenstephaner (die ook die lekkere weizens maakt), de Salvator van Paulaner of de Celebrator van Ayinger. Die gaan zeker goed bij dit gerecht. Die klassieke bocks eindigen de naam trouwens vaak op -ator, wist je dat dat voortkomt uit de “Salvator”, de naam die de Duitse monniken als eerst aan de dubbelbock-stijl gaven? Misschien leuk om ook eens een artikeltje aan te weiden..