Bier bij brownies: imperial stout

Bier bij brownies, pak een stout! Bier bij zoetigheid. Je zal het misschien niet zo snel bedenken om zoetigheid of chocolade bij bier te eten, maar als je het goed doet kan het elkaar echt ontzetten mooi aanvullen. Zoek contrasten of overeenkomsten op. In dit geval ga ik voor optie 2!

De brownies

Mijn vriendin had haar vriendinnengroep uitgenodigd. Dat betekent voor mij altijd twee dingen: iets voor mezelf gaan doen en wat lekkers te eten! Dit keer maakte ze brownies met hazelnoten, naar het recept van Rutger. Die Rutger die het eerste seizoen van Heel Holland Bakt won, hij zal er dus wel verstand van hebben. Zo smaakten ze in ieder geval wel!

Heerlijke zelfgebakken brownies met hazelnoot, samen met een Hazelnut Stout!
Heerlijke zelfgebakken brownies met hazelnoot, samen met een Hazelnut Stout!

Het bier: Troks van De Moersleutel

De mannen van brouwerij De Moersleutel zijn ontzettend goed in het brouwen van heerlijke zware stouts, en daar is Troks een goed voorbeeld van. Troks, de Chocolate Hazelnut Napoleon Masticator, is een pastry stout met chocolade en hazelnoot eraan toegevoegd. Een soort vloeibare Rutger-brownie dus. Het bier is zoet met intense smaken van cacao en hazelnoot, echt genieten en een bier om rustig aan te drinken.

Bier en brownies

Dit bier (stout) en deze brownies gaan zo goed samen omdat er zoveel overeenkomsten in zitten. Eigenlijk is het bier het eten in vloeibare vorm, en andersom. Dat moet dus wel goed komen, en ja, dat proef je. Soms werkt het met foodpairing om contrasterende smaken te zoeken, en soms werkt het om de overeenkomst op te zoeken. Hier werkt dat laatste heel goed, voornamelijk omdat de smaak-intensiteit ook gelijkwaardig is.

Alternatief voor bier bij brownies

Je kunt ook voor de andere optie kiezen en iets contrasterends zoeken. In dat geval kun je bedenken wat voor smaken er goed gaan bij chocolade, en ik moet dan direct aan rood fruit denken. Frambozen, kersen, etc. Denk aan red velvet. In dit geval zou je dan voor een fruited bier kunnen gaan wat niet te zuur of te zoet is. Dan denk ik meteen aan Double Scoop van Blitz Brewing Co.