bier bij fried chicken: ipa

Als je me vraagt wat voor bier ik bij fried chicken drink, zeg ik altijd volmondig IPA! Fried chicken hoeft trouwens niet heel vet te zijn. Vroeger was zo’n bucket bij de KFC altijd stiekem wel een guilty pleasure van me, maar op een bepaald moment ben ik het zelf gaan proberen. Het is nog niet zo makkelijk om meteen écht die crunch te krijgen, maar uiteindelijk is het me gelukt. Met een goed recept natuurlijk!

deze jopen mooie nel ipa is het juiste bier voor bij fried chicken

de fried chicken (en de rest)

Ik volg verschillende food vloggers op YouTube, om beter te leren koken maar ook ter inspiratie voor mijn pairings. Toen ik deze video tegenkwam van Joshua Weissman vond ik het tijd om weer een keertje fried chicken proberen te maken. Dit recept en de technieken die hij gebruikt zijn echt een aanrader! De kip was heerlijk knapperig, de friet ook. Voor de salade zou ik iets minder citroensap gebruiken. Ik heb voor het gemak de video hieronder ingesloten.

Het bier: mooie nel IPA van jopen

Mooie Nel is nou zo’n voorbeeld van een bier wat het Nederlandse bierlandschap vorm gegeven heeft. Ik weet niet precies wanneer Jopen is begonnen dit bier te brouwen, maar het is in 2015 voor het eerst in de prijzen gevallen bij zowel de World Beer Awards als de Dutch Beer Challenge. Het is dus al een tijdje op de markt en dat zegt wat over de kwaliteit en de breedte van het publiek wat dit bier aanschaft. Je kunt het vinden in vrijwel alle supermarkten voor een acceptabele prijs, dus een ideale kandidaat voor een foodpairing. Het bier was naar mijn idee vroeger wat bitterder, droger en hoppiger, maar dat maakt het nu zeker geen slechte IPA. Een prima voorbeeld van de stijl en strak en constant gebrouwen. Door de hoppen Cascade, Citra en Simcoe heeft dit bier een prachtig citrus-achtig aroma!

deze jopen mooie nel ipa is het juiste bier voor bij fried chicken

bier en fried chicken

IPA is hét bier voor bij fried chicken. Maar waarom? De gefrituurde kip is vettig. Het bier, of deze IPA, is bitter en droog. Dat helpt om dat vettige van de kip lekker verteerbaar te maken. Kort maar krachtig, eigenlijk. Wat je verder trouwens ook merkt is dat dat licht zurige van de coleslaw het ook wel lekker doet bij deze IPA, omdat ‘ie een zoetje heeft. Buiten alle theorie om, zeg nou zelf, jij drinkt toch ook het liefst een IPA bij de barbecue? Dat komt door dat vettige vlees wat er (vaak) vanaf komt. Topcombi!

Alternatief

Je kunt de meeste IPA’s hier wel naast zetten. Daarnaast zou een tripel ook wel werken, of een zwaar blond zoals Duvel. Veel koolzuur en lekker droog, dat helpt!