Bier bij stoofpot: quadrupel
Bier bij stoofpot kan een heerlijke combinatie zijn, als je het goed doet. Een stoofpot is een heerlijk gerecht voor herfst en winter, wat vaak (bij ons thuis in ieder geval wel) met bier bereid wordt. Bockbier welteverstaan! Het is logisch om bij gerechten voor de koudere seizoenen ook een bier te zetten die vaker in die seizoenen gedronken wordt. Dat gaan we dus ook doen. Als je op tijd begint heb je er voor etenstijd ook nog eens weinig werk aan!
De stoofpot
Mijn vriendin maakt graag stoofpot, vooral als ze een dagje vrij is. Dus tijdens winters verlof of in de weekenden staat dit gerecht bij ons regelmatig op tafel. We maken altijd het recept van Miljuschka, die is niet te ingewikkeld, erg smaakvol en wordt met bier bereid! De gouden tip is om vooral veel te maken, kijk hoeveel je kwijt kunt in de pan. Omdat het zo veel tijd kost is het zonde om het keer op keer opnieuw te maken, want dit gerecht is uitstekend in te vriezen. Als je het goed doet geeft dit diepe, donkere smaken en is het vlees mooi sappig.
Het bier – Straffe Hendrik Quadrupel
Straffe Hendrik is een quadrupel die gebrouwen wordt door brouwerij De Halve Maan uit Brugge. Een prachtige, onlangs vernieuwde brouwerij, in een klassiek stadscentrum. Mocht je er ooit zijn, zeker heen! Geinig weetje over de brouwerij, ze zijn de eerste ter wereld met een bierleiding, een waterleiding maar dan voor bier. Dat komt omdat de bottelarij (waar al het bier afgevuld wordt) buiten de stad zit, omdat het pand te klein werd. Om vrachtverkeer te voorkomen, is het op deze manier opgelost. Slim toch?
Goed, dit bier is een quadrupel van 11% en bovendien ontzettend smaakvol. In het aroma heb je direct mooie tonen van mout, karamel, kandij, honing en kaneel. Die aroma’s komen in de smaak direct terug, samen met een mooi alcoholwarmend mondgevoel van deze zware quadrupel. Hij is verrassend vol. Waar de gemiddelde quadrupel wat “dunner” en daardoor makkelijker doordrinkbaar is, doet deze meer denken aan een wat donkerdere Engelse barleywine door de volle moutige smaak. Er is voldoende tegenhang van de hop om het zoete met bitters te combineren, en een subtiele fruitigheid komt door vanuit de gist. Belgische gist staat bekend om mooie fruitige en kruidige tonen.
Bier bij stoofpot
Dit bier gaat zo goed bij die stoofpot door de synergie die er tussen de smaken zit. De stoof is diep en donker van kleur en smaak, dat heeft dat bier ook. De kruiden die aan de stoof toegevoegd worden zul je terugproeven in dit bier. Niet omdat de kruiden daar ook in zitten, maar omdat de gist die gebruikt is die smaakjes produceert. Fijn hè? Daarnaast zijn er wat ingrediënten die verwant zijn aan die van bier. Denk aan bloem, ontbijtkoek en natuurlijk het bier wat erin verwerkt zit. Kan niet missen.
Alternatief
Het beste advies wat ik je kan geven qua alternatief, is dat je het bier erbij drinkt wat in de stoof verwerkt zit. Daar kun je sowieso niet fout gaan. Je kunt het ook omdraaien: pak jouw favoriete donkere bier (of dat nu een bock, dubbel, quadrupel of stout is) en gebruik dat bier om de stoof mee te maken. Drink er een glas naast en ik weet zeker dat je smaakpapilletjes tevreden gesteld worden!