Wat is het verschil tussen IPA en NEIPA?

Als bierliefhebber ben je vast bekend met deze populaire bierstijlen, maar wat is nu precies het verschil tussen IPA en NEIPA? In deze blog duiken we dieper in op de smaak, ingrediënten en uitstraling van beide bierstijlen om zo het verschil tussen IPA en NEIPA uit te leggen.

Wat is IPA?

Laten we beginnen met de traditionele India Pale Ale, oftewel IPA. IPA is een sterk gehopt bier met een relatief hoog alcoholpercentage en een bittere, citrusachtige smaak. Het is ontstaan in de 18e eeuw toen brouwers extra hop toevoegden aan bier om het beter houdbaar te maken tijdens de reis naar India. Tegenwoordig worden IPA’s gebrouwen met hop uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en hebben ze een heldere, amberkleurige uitstraling.

Wat is NEIPA?

New England IPA, ofwel NEIPA, is een relatief nieuwe bierstijl die is ontstaan in de Verenigde Staten. Deze bierstijl is zachter van smaak dan de traditionele IPA en heeft een troebele uitstraling. NEIPA’s worden voornamelijk gebrouwen met hop uit de VS gecombineerd met hopsoorten uit Nieuw-Zeeland en Australië. Ze hebben een lager IBU gehalte dan traditionele IPA’s. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van granen zoals haver en tarwe om de zachtheid en troebelheid van het bier te verhogen.

Smaakverschil tussen IPA en NEIPA

Het grootste verschil tussen IPA en NEIPA is de smaak. IPA’s zijn bekend om hun bittere, citrusachtige smaken en hebben een scherp mondgevoel door het hogere koolzuurgehalte. NEIPA’s hebben daarentegen een fruitige, zachte smaak met minder nadruk op bitterheid. Door het gebruik van granen zoals haver en tarwe hebben NEIPA’s ook een romiger mondgevoel.

Ingrediënten

Zoals eerder genoemd worden traditionele IPA’s gebrouwen met hop uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. NEIPA’s daarentegen gebruiken voornamelijk hop uit Nieuw-Zeeland en Australië. Daarnaast worden er granen zoals haver en tarwe toegevoegd om de zachtheid en troebelheid van het bier te verhogen. Dit in tegenstelling tot traditionele IPA’s waar voornamelijk gerstemout wordt gebruikt.

Uitstraling

Een ander opvallend verschil tussen IPA en NEIPA is de uitstraling. Traditionele IPA’s hebben een heldere, amberkleurige uitstraling terwijl NEIPA’s troebel zijn. Dit komt door het gebruik van haver en tarwe en het verminderde koolzuurgehalte in NEIPA’s.

Welke commerciële voorbeelden zijn er?

Er zijn talloze commerciële voorbeelden van zowel IPA’s als NEIPA’s beschikbaar. Een aantal bekende voorbeelden van IPA’s zijn:

 • Lagunitas IPA: Deze IPA is afkomstig uit Californië en heeft een fruitige smaak met tonen van grapefruit en dennenhars. Het heeft een alcoholpercentage van 6,2%.
 • Stone IPA: Dit is een bekende IPA uit Californië en heeft een sterk gehopte smaak met tonen van citrus en dennen. Het heeft een alcoholpercentage van 6,9%.
 • Dogfish Head 60 Minute IPA: Dit is een klassieke IPA uit Delaware en heeft een perfecte balans tussen bitterheid en zoetheid. Het heeft een alcoholpercentage van 6%.

Enkele voorbeelden van NEIPA’s zijn:

 • Tree House Julius: Dit is een populaire NEIPA uit Massachusetts en heeft een troebele uitstraling met een fruitige smaak van mango en grapefruit. Het heeft een alcoholpercentage van 6,8%.
 • Other Half Green City: Dit is een bekende NEIPA uit New York en heeft een troebele uitstraling met tonen van tropisch fruit en citrus. Het heeft een alcoholpercentage van 7,5%.
 • Trillium Fort Point: Dit is een populaire NEIPA uit Massachusetts en heeft een troebele uitstraling met een fruitige smaak van perzik en sinaasappel. Het heeft een alcoholpercentage van 6,6%.

De genoemde voorbeelden van NEIPA’s zijn in Nederland wat lastiger te verkrijgen. Een mooi voorbeeld van een Nederlandse NEIPA is bijvoorbeeld Crank the Juice van Moersleutel Craft Brewery of Juice Punch van Brouwerij Frontaal.

Foodpairing verschil tussen IPA en NEIPA

IPA’s en NEIPA’s zijn goed te combineren met verschillende gerechten. Aangezien IPA’s meestal een uitgesproken bitterheid hebben, passen ze goed bij gerechten met pittige smaken en kruidige gerechten. Een aantal voorbeelden van gerechten die goed passen bij IPA’s zijn:

 • Pittige gerechten zoals pittige kippenvleugels, pittige curry’s of pittige chili.
 • Gerechten met gegrild vlees, zoals hamburgers of steaks.
 • Aziatische gerechten zoals sushi, ramen of loempia’s.
 • Gerechten met sterke kazen zoals blauwe kaas of scherpe cheddar.

NEIPA’s hebben meestal een fruitige en troebele smaak, waardoor ze goed passen bij gerechten met fruitige of zoete smaken. Enkele voorbeelden van gerechten die goed passen bij NEIPA’s zijn:

 • Gerechten met zeevruchten zoals garnalen, mosselen of ceviche.
 • Gerechten met fruitige salades zoals salades met citrusvruchten of aardbeien.
 • Gerechten met pittige kip, zoals een pittige kip sandwich of pittige kip taco’s.
 • Gerechten met desserts zoals fruitige taarten of ijs.

Conclusie

IPA’s en NEIPA’s hebben veel gemeen, maar er zijn ook belangrijke verschillen in smaak, ingrediënten en uitstraling. IPA’s hebben meestal een uitgesproken bitterheid en zijn gemaakt met klassieke hopsoorten, terwijl NEIPA’s een fruitige en troebele smaak hebben en gemaakt zijn met nieuwere hopsoorten. Beide bierstijlen hebben hun eigen unieke kenmerken en worden steeds populairder.

Als het gaat om de keuze tussen een IPA en een NEIPA, is het belangrijk om te overwegen welke smaak en ervaring je zoekt in je bier. Beide stijlen hebben hun eigen kenmerken en zijn populair onder bierliefhebbers. Of je nu op zoek bent naar een traditionele IPA met zijn bitterheid en citrusachtige aroma of naar een NEIPA met zijn troebele uiterlijk en fruitige hopprofiel, er is voor elk wat wils. Wat ik zou doen is lekker beide stijlen te proberen, te experimenteren met verschillende brouwerijen en varianten om zo te zien wat jouw voorkeur heeft. Smaak is persoonlijk, en uiteindelijk gaat het erom dat je geniet van wat je drinkt!