IPA – Wat is dat eigenlijk?

IPA is de afkorting en staat voor India Pale Ale, en komt oorspronkelijk uit Groot Brittannië. Sinds deze stijl is overgevlogen naar de VS, is hij echter immens populair geworden. Daarom richt ik me in deze blog specifiek op de Amerikaanse IPA. Dit is een bierstijl die zich onderscheidt van de traditionele variant door het gebruik van Amerikaanse hopsoorten. Deze hopsoorten geven de bieren een unieke smaak en aroma, met tonen van citrus, pine, en tropisch fruit.

geschiedenis

De geschiedenis van de stijl gaat terug naar de jaren 60 en 70. Toen begonnen Amerikaanse brouwers met het experimenteren met hopsoorten. Deze brouwers waren geïnspireerd door de Britse IPA’s, maar wilden hun eigen draai geven aan de bierstijl. Hiervoor gebruikten ze dus lokale hopsoorten. Dit leidde tot de ontwikkeling van de Amerikaanse interpretatie ervan. Dankzij die ontwikkeling is deze stijl nu een van de meest populaire bierstijlen in de Verenigde Staten.

smaak

De smaak van een Amerikaanse IPA is kenmerkend bitter, met tonen van citrus, dennen en tropisch fruit. De smaak kan variëren afhankelijk van de gebruikte hopsoorten en de hoeveelheid hop die wordt toegevoegd. Veel Amerikaanse IPA’s hebben ook een bovengemmiddeld alcoholpercentage, meestal rond de 6-7%.

ipa van bells
ipa van dogfish
ipa pale ale van sierra nevada
ipa van stone

Er zijn veel commerciële voorbeelden van Amerikaanse IPA’s. Een van de bekendste is Sierra Nevada Pale Ale, wat volgens velen de grondlegger van de stijl is. Daarnaast zijn er nog bekende voorbeelden als Dogfish Head 60 Minute, Bell’s Two Hearted Ale en de India Pale Ale van Stone. Deze bieren zijn wereldwijd bekend en worden vaak gezien als de standaard voor de Amerikaanse variant van deze bierstijl.

ipa en foodpairing

Wat betreft foodpairing, is de Amerikaanse IPA een goede keuze om bij gerechten met een stevige smaak te serveren. De bittere smaak van het bier helpt om de zwaardere gerechten zoals barbecue, geroosterd vlees of kaasplankjes te balanceren. Ook combineert het goed met gerechten met een pittige smaak zoals pikante groenten of gerechten met een pittige saus. Zelf pairde ik IPA al eerder met saté, met een broodje pulled chicken en met Clemont Blanc (kaas).

Hazy IPA en sate
Double IPA en pulled chicken
IPA en clemont blanc kaas

ipa samengevat

De Amerikaanse IPA is een bierstijl met een unieke smaak, aroma en bitterheid die wordt verkregen door het gebruik van Amerikaanse hopsoorten. Deze bierstijl ontstond in de jaren 60 en 70 en is nu een van de populairste bierstijlen in de Verenigde Staten. Commerciële voorbeelden zijn Sierra Nevada Pale Ale, Dogfish Head 60 Minute, Bell’s Two Hearted Ale, en de India Pale Ale van Stone. De stijl combineert goed met gerechten met een stevige smaak zoals barbecue, geroosterd vlees of kaasplankjes of gerechten met een pittige smaak.