saison – wat is dat eigenlijk?

Vandaag hebben we het over de bierstijl saison. Als je een bierliefhebber bent, heb je vast wel eens van deze Belgische stijl gehoord. In deze blog gaan we dieper in op de geschiedenis, ingrediënten, smaakprofiel, foodpairing en commerciële voorbeelden van deze stijl.

Geschiedenis van saison

Saison is een Belgische bierstijl die oorspronkelijk afkomstig is uit de provincie Henegouwen. Het werd oorspronkelijk gebrouwen in boerderijbrouwerijen (fermier-brouwerijen) voor seizoensgebonden arbeiders. Het was vaak het enige bier dat beschikbaar was op het platteland, en boerenbrouwers gebruikten lokale ingrediënten en wilde gisten om het bier te brouwen. Het was ook een manier om overtollige granen te gebruiken en te voorkomen dat ze bederven.

saison uit henegouwen

Later in de 20e eeuw werd de stijl minder populair en bijna vergeten. Gelukkig hebben enkele Belgische brouwerijen, zoals Brasserie Dupont, de traditie voortgezet en saison nieuw leven ingeblazen. Sindsdien heeft de stijl een wereldwijde opleving doorgemaakt en is het een populaire keuze geworden voor bierliefhebbers over de hele wereld.

Ingrediënten

Traditioneel wordt saison gebrouwen met gerstemout, tarwemout en lokale ingrediënten zoals kruiden en fruit. Het wordt ook vaak gehopt met Europese hopsoorten, zoals Saaz of Styrian Goldings. Het bier wordt vaak gekenmerkt door zijn droge, fruitige en peperige smaken, die worden verkregen door het gebruik van specifieke gisten. Deze gisten geven ook de kenmerkende boerderijachtige, funky smaken aan het bier.

Smaakprofiel van saison

Saison is een droog bier met een fruitig, kruidig en soms peperig aroma. De smaak is vaak fruitig, met hints van citrus en appel, en heeft een licht bittere afdronk. Het heeft ook vaak een lichte tot matige koolzuur, wat het verfrissend maakt om te drinken. Het alcoholpercentage van deze stijl varieert van 5% tot 8%, afhankelijk van de brouwerij.

Foodpairing

Saison is een veelzijdig bier dat goed samengaat met verschillende gerechten. De droge en fruitige smaken maken het bijvoorbeeld een uitstekende keuze om te combineren met vette visgerechten, zoals zalm en tonijn. Het werkt ook goed met pittige gerechten, zoals curry’s en Mexicaanse gerechten, omdat het de hitte van de kruiden kan verzachten. Daarnaast kan deze droge stijl goed gecombineerd worden met lichtere gerechten, zoals salades, en met zachte kazen, zoals brie.

Commerciële voorbeelden

Er zijn veel brouwerijen die saison brouwen, zowel in België als daarbuiten. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Brasserie Dupont: een klassiek voorbeeld van deze stijl, gebrouwen met lokale ingrediënten en wilde gisten.
  • Boulevard Tank 7 Farmhouse Ale: een Amerikaanse interpretatie van saison, gebrouwen met Amerikaanse hopsoorten en gefermenteerd met een Franse saison-gist.
  • Saison de Dottignies: uit België, gebrouwen met een mengsel van gerst en tarwe en gehopt met Saaz-hops.
  • Ommegang Hennepin: een Amerikaanse saison, gebrouwen met tarwemout en gehopt met Styrian Goldings-hops. Het heeft ook hints van kruiden en sinaasappelschil.

Conclusie

Saison is een heerlijk Belgisch bier dat zijn oorsprong vindt in de boerderijbrouwerijen van Henegouwen. Het wordt gekenmerkt door zijn droge, fruitige en peperige smaken, en het past goed bij een verscheidenheid aan gerechten. Als je deze stijl nog nooit hebt geprobeerd, is het zeker de moeite waard om er een te proeven! Of je nu een bierliefhebber bent met een gemiddelde bierkennis of gewoon op zoek bent naar iets nieuws om te proberen, saison is een bierstijl die je niet mag missen.