Tripel – Wat is dat eigenlijk?

De bierstijl tripel is een Belgische bierstijl die bekendstaat om zijn complexe smaak en hoge alcoholpercentage. De naam verwijst naar de hoeveelheid mout die gebruikt wordt tijdens het brouwproces, waardoor het bier een alcoholpercentage heeft van meer dan 8%.

Oorsprong van tripel

De oorsprong van deze bierstijl gaat terug naar de jaren 30, toen de abdij van Westmalle het eerste tripelbier brouwde. De abdij was op zoek naar een bier met een hoger alcoholpercentage dat kon wedijveren met de populaire champagne en het resultaat was de tripel. Deze bierstijl werd snel populair in andere Belgische abdijen en brouwerijen en is nu een van de meest populaire bierstijlen in België.

Smaak

De smaak van een tripel is complex en varieert afhankelijk van de brouwer. Veel tripels hebben een fruitige smaak met tonen van banaan en perzik. Er zijn ook bittere tonen van koriander en peper, die vaak afkomstig zijn van de gebruikte kruiden of hopsoorten. De afdronk is vaak droog en prikkelend, wat het bier een frisheid geeft.

tripel van chimay
tripel van la trappe
tripel van westmalle

Er zijn veel commerciële voorbeelden van deze stijl te vinden, waaronder dus Westmalle, Chimay, La Trappe en Duvel. Deze bieren zijn wereldwijd bekend en worden vaak gezien als de standaard voor de tripel bierstijl.

Foodpairing

Wat betreft foodpairing, is de tripel een veelzijdig bier dat goed combineert met verschillende gerechten. De fruitige smaken zorgen voor een goede balans met gerechten met een zoetere smaak, zoals gebakken appel of een zoete aardappelpuree. De bittere tonen van koriander en peper zorgen voor een goede balans met gerechten met een sterk kruidige smaak, zoals gegrilde groenten of kruidige gerechten zoals een Thaise curry. De droge afdronk maakt het ook een goede keuze voor kaasplankjes, vooral als je kiest voor kaassoorten met een stevige smaak zoals cheddar of gorgonzola. Zelf heb ik al eerder geschreven over tripel bij mosterdsoep en tripel bij tonijnsalade.

tripel en mosterdsoep
tripel en tonijnsalade

Samengevat is de tripel een Belgische bierstijl met een hoog alcoholpercentage en een complexe, zoete smaak. Het is ontstaan in de jaren 30 en is een van de populairste bierstijlen in België, en inmiddels over de hele wereld.