Weizen – wat is dat eigenlijk?
Weizen: de klassieke Duitse bierstijl met tarwe. Deze stijl heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en is geliefd om zijn licht zoete smaak en romige textuur. In deze blog gaan we dieper in op deze bierstijl en bespreken we onderwerpen als de geschiedenis, ingrediënten, foodpairing en commerciële voorbeelden.
Geschiedenis van weizen
Weizen is een Duitse bierstijl die voornamelijk in het zuiden van Duitsland wordt gebrouwen. Men maakt het met minimaal 50% tarwemout, wat het een onderscheidende zoete smaak en romige textuur geeft. Traditioneel drink je het bier uit een lang glas met een smalle bovenkant, dat bekend staat als een weizen-glas.
Het brouwen van de stijl gaat terug tot de 16e eeuw, toen het werd gebrouwen in het hertogdom van Beieren. Het brouwen was oorspronkelijk voorbehouden aan de Beierse koninklijke familie en het duurde tot de jaren 1800 voordat andere brouwerijen het begonnen te brouwen. In de jaren 1960 werd het bier populair buiten Duitsland en tegenwoordig wordt het in vele delen van de wereld gebrouwen en gedronken.
Ingrediënten
Weizen wordt dus gemaakt van minimaal 50% tarwemout en kan worden gemaakt van verschillende soorten tarwe, zoals lichte tarwe, donkere tarwe of ongemoute tarwe. Het resterende deel van het mout is gerst, wat je nodig hebt voor zijn enzymen die nodig zijn voor het maischen; het omzetten van zetmeel naar suiker. Het bier dankt haar naam ook aan tarwe, wat “weisse” in het Duits is.
Het is gebruikelijk om Duitse hopsoorten te gebruiken bij het brouwen van dit bier, zoals Hallertauer en Tettnanger. De hop wordt meestal gebruikt voor bitterheid in plaats van aroma, omdat weizens bekend staan om hun zoete smaak en aroma.
Gist is ook een belangrijk ingrediënt bij het brouwen van de stijl, misschien wel de belangrijkste. Er zijn twee soorten gist die worden gebruikt bij het brouwen van weizen: de traditionele Duitse Weizen-gist en de Amerikaanse Weizen-gist. De Duitse Weizen-gist geeft het bier zijn karakteristieke aroma en smaak van kruidnagel en banaan. De Amerikaanse variant is minder kruidig en heeft een minder uitgesproken smaak.
Foodpairing met weizen
Weizen is een veelzijdig bier dat goed past bij verschillen§de gerechten. Het gaat vooral goed samen met gerechten uit de Duitse keuken, zoals worstjes en schnitzels. De zoete smaak van weizen gaat ook goed samen met pittige gerechten, zoals Thais of Mexicaans eten.
Een ander populair gerecht om erbij te serveren is een traditionele Beierse pretzel. De zoute smaak van de pretzel gaat goed samen met de zoete smaak van het bier.
Commerciële voorbeelden
Er zijn tal van commerciële voorbeelden beschikbaar, zowel van Duitse als van internationale brouwerijen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van populaire weizen-bieren:
- Franziskaner Weissbier: Dit Duitse bier heeft een licht fruitige smaak en aroma, met tonen van banaan en kruidnagel. Het heeft een lichte body en een romige textuur.
- Erdinger Weissbier: Dit bier heeft een uitgesproken aroma van banaan en citrus, met een zoete smaak en een lichte bitterheid. Het heeft een romige textuur en een lange afdronk.
- Weihenstephaner Hefeweissbier: Dit bier heeft een lichte body en een sprankelende textuur, met een uitgesproken aroma van kruidnagel en banaan. Het heeft een evenwichtige smaak met een lichte bitterheid en een zoete afdronk.
- Paulaner Hefe-Weißbier: Dit bier heeft een verfrissende smaak met tonen van banaan, citrus en kruiden. Het heeft een romige textuur en een licht bittere afdronk.
Inschenken van een weizen
Het inschenken van weizen vergt wat oefening, maar met een beetje aandacht kan iedereen het leren. Zorg dat je een traditioneel 500ml weizen-glas hebt. Eerst goed spoelen. Daarna hou je het glas in een hoek van 45 graden en schenkt voorzichtig de eerste 90% tot 95% van de fles leeg, tot er ongeveer een centimeter aan bier in de fles overblijft. Zorg dat het niet teveel schuimt bij het inschenken! Daarna zet je het glas rechtop op tafel en zwenk je met de fles. Dat laatste beetje bier haalt het gistdepot los en dat drink je met een weizen erbij. Giet nu het laatste beetje bier in het glas en je zal zien dat je de perfecte hoeveelheid schuim hebt, en de gist zwemt mooi als een wolk door het bier heen. Nog even terugkijken? Check deze video. Proost!
Conclusie
Weizen is een heerlijke Duitse bierstijl die geliefd is om zijn zoete smaak en romige textuur. Het wordt gemaakt van minimaal 50% tarwemout en wordt traditioneel geserveerd in een Weizen-glas. Weizen gaat goed samen met verschillende soorten voedsel, waaronder Duitse gerechten en pittige gerechten. Er zijn tal van commerciële voorbeelden beschikbaar, zowel van Duitse als van internationale brouwerijen. Probeer er een uit en ontdek waarom weizen zo’n populaire bierstijl is geworden!
Ben je nieuwsgierig geworden naar de rijke smaken en de veelzijdigheid van speciaalbier? Boek dan een bierproeverij bij DeBiermeneer. Onze sommeliers komen graag bij je langs om je mee te nemen in de wereld van speciaalbier en er een gezellige avond van te maken. Je leert meer over bier, het proeven ervan, de smaken, de achtergrond en de verschillende stijlen. Vraag hier direct vrijblijvend naar de beschikbaarheid!