- bier en kaas: quadrupel bij Munster
Bier en kaas, vandaag is de combinatie een quadrupel bij de pittige Munster. We pairen vier bieren bij vier kazen, kazen en bieren die goed verkrijgbaar zijn. Als derde is komt de Munster langs. Met zijn smedige zuivel en volle geur heeft de kaas een volle pikante smaak met een romig, licht bitterzure nasmaak. Daar hoort dus een bier naast wat daar tegenop gewassen is. De quadrupel! De kaas – Munster Deze Munster is wederom prima verkrijgbaar bij de betere supermarkt. Ik moet daarbij wel zeggen, het lekkerste stukje kaas haal je natuurlijk gewoon bij de kaasboer. Het is een zachte kaas, vergelijkbaar qua structuur met brie, maar dan iets vaster. Het is een kaas afkomstig uit de Vogezen en vindt zijn oorsprong in, hoe kan het ook anders, het dorpje Munster. De Franse variant welteverstaan, niet die stad in Duitsland. De kaas wordt gemaakt van koemelk en ondergaat een rijpingsproces van twee tot drie weken. De geur en smaak zijn vrij heftig en intens! Het bier – Zundert 10 Omdat deze kaas vrij intens, is het belangrijk er een bier naast te zetten die dat aan kan. Ik heb gekozen voor de Zundert 10 van Trappistenbrouwerij De Kievit. Deze brouwerij is één van de twee Nederlandse trappistenbrouwerijen en is gevestigd in Klein Zundert. Nu weet je direct waar de naam van het bier vandaan komt. Het is een quadrupel van 10% alcohol met een prettige zoete toets van kandij en gedroogd fruit en een lichte kruidigheid afkomstig van de Belgische gist. De afdronk is halfzoet. Munster en bier Munster en bier gaan goed samen, sowieso gaan in de basis kaas en bier goed samen. We worden daarbij geholpen door de koolzuur in bier, die helpt om het vettige van de kaas balans te geven. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk dat je het juiste bier bij de juiste kaas kiest. Daarbij is de intensiteit van de kaas en van het bier belangrijk, die dienen vergelijkbaar te zijn. Daarom heb ik deze quadrupel ernaast gezet. De halfzoete afdronk en karameltonen van dit bier balanceren de intense lichtbittere smaak van de kaas. Een mooi en afwisselend smakenpalet! Een alternatief Er zijn genoeg quadrupels te vinden die mooi bij deze kaas gaan. Je zou de quadrupel van La Trappe kunnen nemen, of een Rochefort 10. Proost!
- bier en kaas: IPA bij morbier
Bier en kaas, vandaag is de combinatie een IPA bij morbier. We pairen vier bieren bij vier kazen, kazen en bieren die goed verkrijgbaar zijn. Als tweede is de morbier aan de beurt. Morbier is een halfzachte, romige maar ook vrij pittige kaas, dus we moeten er een bier naast zetten wat daarin wat tegenwicht kan bieden. De kaas – morbier Morbier is een apart kaasje met een bijzonder verhaal. Als je hem aansnijdt, lijkt het alsof er een laagje blauwschimmel tussen zit, maar niets is minder waar. Morbier vindt haar oorsprong in Frankrijk, waar het in de Jura gemaakt wordt van (oorspronkelijk) rauwe koeienmelk. Het is een kaas met twee laagjes, waartussen een laagje as is aangebracht. De kaas wordt gemaakt van ochtendmelk en avondmelk. Om infecties te voorkomen, werd op die laag kaas van de ochtendmelk een laagje as aangebracht. Eind van de dag werd de kaasmal gevuld met de avondmelk, en zo heeft morbier die karakteristieke opbouw van laagjes gekregen. Het bier – Lagunitas IPA Bij een wat intensere en pittigere kaas, hoort een bier met veel smaak. Ik heb gekozen voor de IPA van Lagunitas. Het is een vrij toegankelijk IPA, niet alleen qua smaak maar ook qua beschikbaarheid. Lagunitas is een Amerikaanse brouwerij waarvan de bieren sinds een aantal jaar ook uitstekend in Nederland verkrijgbaar zijn. Dat komt omdat Heineken sinds 2017 volledig eigenaar van de brouwerij is geworden, en het merk dus kan profiteren van de distributie die Heineken wereldwijd (en vooral ook in Nederland) heeft. Goed, over de smaak. Het is een goed doordrinkbare IPA met tonen van citroen, limoen, grapefruit en dennen. Echt dat dypische “danky” smaakje dat we vaak in West Coast IPA‘s terugvinden. In de smaak heb je nog een fijne lichtzoete moutigheid om balans te geven aan de hopbitters. In de afdronk merk je aan de bitterheid dat er een flinke dosis hop in zit. Morbier en bier Morbier en bier. Je zou aan de naam al bijna denken dat je het samen moet proeven. Ik gaf het al eerder aan, het is een pittige kaas met veel smaak, maar heeft ook iets zoetigs. Dat zoetige geeft balans tegen de bitters van de IPA, en met name het dennen of “danky” aroma gaat weer heel mooi met dat pittige van de kaas. IPA en morbier.. Probeer het maar eens! Een alternatief Je kunt voor een andere West Coast IPA kiezen, maar kies er eentje met de juiste balans tussen hop en mout, en de juiste balans tussen zoet en bitter. Een goede optie is de Torpedo Extra IPA van Sierra Nevada.
- bier en kaas: tripel bij brie
Bier en kaas, vandaag is de combinatie een tripel bij heerlijke brie. We pairen vier bieren bij vier kazen, kazen en bieren die goed verkrijgbaar zijn. Als eerste is de roombrie aan de beurt. Een klassieker op de kaasplank, dus die mag niet in het rijtje ontbreken! Het is een zachte en subtiele kaas, dus we drinken er een subtiel bier naast. De kaas – brie van President Deze brie van President is goed verkrijgbaar bij de supermarkt. Het is een zachte kaas in zowel structuur als smaak, zeer subtiel. De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en komt uit Frankrijk. Daar dankt dit kaasje ook haar naam aan trouwens, want echte Brie komt uit de regio Brie. Brie hoeft tegenwoordig echter niet meer uit Brie te komen om Brie te heten, het is geen beschermde naam, maar gewoon een specifieke soort kaas die we allemaal wel kennen. Het bier – Chimay Tripel Omdat deze kaas zo subtiel is, is het belangrijk er een subtiel bier naast te zetten. Vandaag kies ik voor de tripel van Chimay. Chimay is een van de weinige overgebleven trappistenbrouwerijen; er wordt binnen de muren van het klooster door monniken gebrouwen. Onder andere dus de tripel, een Belgische blonde bierstijl met 8 tot 10% alcohol. Een tripel hoort mooi doordrinkbaar te zijn, halfzoet met fruitige en kruidige tonen van de gist. Deze tripel is daar wat mij betreft een mooi voorbeeld van. Hij is overwegend kruidig met een zoetje, redelijk volmondig en toch droog in de afdronk. Brie en bier Brie en bier gaan goed samen, mede doordat de koolzuur in bier helpt om het vettige van de kaas balans te geven. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk dat je het juiste bier bij de juiste kaas kiest. Daarbij is de intensiteit van de kaas en van het bier belangrijk, die dienen vergelijkbaar te zijn. Wist je overigens dat beide producten ook vanuit fermentatie tot stand komen? Een alternatief Ik zou deze Chimay Tripel nemen, maar als je die niet lekker vindt of wellicht al een andere tripel in huis hebt, zou ik me geen zorgen maken. Proost!
- bier bij zalm: saison
Zalm en bier is een prettig huwelijk, voornamelijk dankzij de koolzuur. Daarover later meer. In dit geval is de zalm gerookt en ligt hij samen met wat roomkaas, pijnboompitjes en rucola op een vers afgebakken bagel. Smullen! de zalm (met roomkaas op de bagel) Eigenlijk is dit meer een lunchgerecht, maar bij een late lunch in het weekend mag van mij zo af en toe best een (licht) bier gedronken worden. Het is een eenvoudig te maken gerechtje wat je binnen een minuut of 10 op tafel hebt. Haal voor twee personen: Bak de bagels af volgens de verpakking, smeer ze van tevoren wel in met een beetje olijfolie. Zo gaan ze mooi glanzen en krijg je een klein knappertje in de buitenkant. Trust me, dat is lekkerder. Rooster terwijl de bagels in de oven zitten, de pijnboompitten in de pan. Niet te heet en te lang, dit kan snel gaan. Als je bagels klaar zijn kun je aan de slag. Doorsnijden, boursin erop, dan de zalm. Sprenkel daar de citroensap overheen, samen met wat peper en zout. Dan de pijnboompitjes, de rucola en de andere helft van de bagel (die kun je ook lekker insmeren met boursin). Eet smakelijk! het bier: Saison Dupont Saison Dupont is dé klassieker als je het over saisons hebt, en een van mijn favoriete bieren. Het is een enorm toegankelijk blond bier met een fijn fruitig gistprofiel en licht kruidige aroma’s van de hoppen. Het bier is mooi droog en heeft iets meer koolzuur dan de gemiddelde bieren. Saison is vroeger ontstaan om seizoensarbeiders naar je boerderij te trekken. Hoe beter je saison, hoe beter je workforce. Daarom wordt de stijl soms ook farmhouse ale ofwel boerderijbier genoemd. Bier en zalm (gerookt op een bagel) Bier en zalm, waarom is dat nu zo’n prettig huwelijk? Zoals je in mijn stuk over foodpairing hebt kunnen lezen, is de balans hier die van een droog bier met (een bovengemiddelde hoeveelheid) koolzuur ten opzichte van vette vis. Koolzuur balanceert vet, net zoals bitterheid. Een droog bier is altijd wat bitterder dan een zoet bier. Het droge karakter van deze saison helpt je dus mooi het vettige van de vis (en de boursin) mee “droog te spoelen”. Daarnaast is de intensiteit vergelijkbaar! Alternatief Ik merk dat ik best vaak naar dit bier grijp in de alternatieven categorie, maar ik kom toch weer uit bij Duvel. Het is een droog bier, fris en fruitig en heeft ook een bovengemiddelde hoeveelheid koolzuur. Dat gaat zeker werken.
- bier bij fried chicken: ipa
Als je me vraagt wat voor bier ik bij fried chicken drink, zeg ik altijd volmondig IPA! Fried chicken hoeft trouwens niet heel vet te zijn. Vroeger was zo’n bucket bij de KFC altijd stiekem wel een guilty pleasure van me, maar op een bepaald moment ben ik het zelf gaan proberen. Het is nog niet zo makkelijk om meteen écht die crunch te krijgen, maar uiteindelijk is het me gelukt. Met een goed recept natuurlijk! de fried chicken (en de rest) Ik volg verschillende food vloggers op YouTube, om beter te leren koken maar ook ter inspiratie voor mijn pairings. Toen ik deze video tegenkwam van Joshua Weissman vond ik het tijd om weer een keertje fried chicken proberen te maken. Dit recept en de technieken die hij gebruikt zijn echt een aanrader! De kip was heerlijk knapperig, de friet ook. Voor de salade zou ik iets minder citroensap gebruiken. Ik heb voor het gemak de video hieronder ingesloten. Het bier: mooie nel IPA van jopen Mooie Nel is nou zo’n voorbeeld van een bier wat het Nederlandse bierlandschap vorm gegeven heeft. Ik weet niet precies wanneer Jopen is begonnen dit bier te brouwen, maar het is in 2015 voor het eerst in de prijzen gevallen bij zowel de World Beer Awards als de Dutch Beer Challenge. Het is dus al een tijdje op de markt en dat zegt wat over de kwaliteit en de breedte van het publiek wat dit bier aanschaft. Je kunt het vinden in vrijwel alle supermarkten voor een acceptabele prijs, dus een ideale kandidaat voor een foodpairing. Het bier was naar mijn idee vroeger wat bitterder, droger en hoppiger, maar dat maakt het nu zeker geen slechte IPA. Een prima voorbeeld van de stijl en strak en constant gebrouwen. Door de hoppen Cascade, Citra en Simcoe heeft dit bier een prachtig citrus-achtig aroma! bier en fried chicken IPA is hét bier voor bij fried chicken. Maar waarom? De gefrituurde kip is vettig. Het bier, of deze IPA, is bitter en droog. Dat helpt om dat vettige van de kip lekker verteerbaar te maken. Kort maar krachtig, eigenlijk. Wat je verder trouwens ook merkt is dat dat licht zurige van de coleslaw het ook wel lekker doet bij deze IPA, omdat ‘ie een zoetje heeft. Buiten alle theorie om, zeg nou zelf, jij drinkt toch ook het liefst een IPA bij de barbecue? Dat komt door dat vettige vlees wat er (vaak) vanaf komt. Topcombi! Alternatief Je kunt de meeste IPA’s hier wel naast zetten. Daarnaast zou een tripel ook wel werken, of een zwaar blond zoals Duvel. Veel koolzuur en lekker droog, dat helpt!
- bier bij pasta carbonara: pilsner
Een goede pasta carbonara met een heerlijk bier, mijn go-to gerecht als ik iets makkelijks en toch iets smaakvols op tafel wil zetten. Bij een relatief eenvoudig gerecht (maar daardoor zeker niet minder smakelijk) hoort wat mij betreft ook een relatief eenvoudig bier, en daarom heb ik voor een pilsner gekozen. Alleen zeker niet de eerste de beste.. Volg onderstaand recept, of maak je eigen recept en scroll direct door naar de pairing! De pasta carbonara Pasta carbonara is niet super eenvoudig om te maken, als je het nog niet eerder gedaan hebt, maar het recept is wel erg basic. Het enige wat je voor twee personen nodig hebt is: Snij de guanciale (of buikspek etc) in reepjes en bak op laag vuur, neem daar de tijd voor. Zo worden ze zacht van binnen en knapperig van buiten. Neem van twee eieren alleen de dooier en voeg die samen in een bakje met het hele derde ei. Voeg de pecorino zeer fijn geraspt toe (bewaar nog een beetje voor garnering), en roer door tot het één massa is. Breng een ruime pan water aan de kook, zorg dat je voldoende zout toevoegt (ongeveer 3-4 gram per liter water) en zorg dat de pasta goed kan zwemmen. Als het water aan de kook is, voeg je de pasta toe en kook je volgens de verpakking. Als de pasta klaar is pak je een bescheiden soeplepel (zo’n ding waar je de soep mee opschept) van het pasta-water en voeg je die toe aan de spekjes. We gebruiken het pasta-water om te zorgen dat de saus mooi dik wordt. Giet de pasta af en combineer die met de “waterige spekjes” en het ei-kaasmengsel in een warme pan, maar niet op het vuur. Goed doorroeren en klaar is pasta! Serveer met de rest van de pecorino en met een genereuze hoeveelheid versgemalen zwarte peper. Het bier: Chateau Neubourg van Gulpener De gemiddelde pilsner uit de supermarkt vind ik te zoet, en dat helpt niet bij een vol en vettig (niet vet, maar vettig) gerecht als een pasta carbonara. Daarom heb ik voor deze pilsner gekozen, gebrouwen door Gulpener. Een subtiel bier met een bovengemiddelde bitterheid, wat al een aantal keer in de prijzen is gevallen. Dat is wat mij betreft niet voor niets! Een mooi smaakvol pils met een subtiele kruidigheid en een fijne bitterheid. Bier en pasta carbonara Pasta carbonara is een vettig, lobbig gerecht met intense smaken. Die intense smaken komen voornamelijk van de varkenswang en de kaas. Als een gerecht intense smaken heeft, moet je er ook een intens smakend bier tegenover zetten, maar niet te complex. Intens, maar niet complex, dan kom je al snel bij een klassiek pilsner uit. Een simpel en strak bier met een bovengemiddelde bitterheid. De koolzuur en de hopbitters helpen in de balans met het vettige van de kaas en spek. Je kunt lekker je mond ermee schoonspoelen om weer te genieten van de volgende hap! Alternatief bier Dit bier is niet heel moeilijk te vinden, dus ik zou vooral wel deze uit het schap trekken. Als je toch iets anders wilt, zou je ook zeker voor een Brand Up kunnen kiezen. Dat is ook een mooie, strakke en fors bittere pilsner.
- bier bij appeltaart: bock
Bier en appeltaart, want er is een moment op de dag dat je stopt met koffie en begint met bier, toch? Ik lust dan nog steeds wel eens een appeltaartje, dus deze pairing is pure noodzaak. Aangezien over 180 dagen alweer het bock-seizoen geopend wordt, zorg ik dat ik goed voorbereid ben. De appeltaart Appeltaart is wat mij betreft best iconisch voor de Nederlandse cultuur, en ik heb gelezen dat appeltaart ook al eeuwen wordt gemaakt in ons landje. Bij iedere lunchroom staat ‘ie wel op de kaart en iedereen kent het. Zelf maken schijnt vrij eenvoudig te zijn, dus ik dacht, ik waag me er een keertje aan. Ik had nog een kookboek liggen met een appeltaart recept, maar er zijn genoeg eenvoudige recepten op internet te vinden. Tip: bekleed je springvorm met wat bakpapier, dan krijg je de taart er mooi uit. Als je geen zin hebt om te bakken kun je er ook altijd eentje kopen 😉 Het bier: Eigenzinnige Herfstbok van BE+ER Deze brouwer uit Hoofddorp heeft wellicht nog geen landelijke bekendheid, maar hier in de regio kom je de bieren vaak tegen. Deze herfstbok heeft twee jaar geleden op de Dutch Beer Challenge een zilveren medaille gewonnen, dus dat is in ieder geval een blijk van kwaliteit. In het aroma neem ik voornamelijk een fijne moutigheid in combinatie met wat kaneel en zoethout waar, en iets kruidigs van ik denk de gist. De smaak is voornamelijk moutig met een gemiddelde body en een droge, licht bittere afdronk. De brouwer geeft aan dat dit bier een combinatie is tussen een bock en een porter, wat het moutige en de droge lichtbittere afdronk verklaart. Dat laatste maakt dit een mooi uitgebalanceerd bockbier. Bier en appeltaart Bockbier en appeltaart gaan dus prima samen, en dat komt bij deze pairing voornamelijk door de overeenkomsten. Ook het contrast helpt, en dan met name het contrast tussen vol + zoet en droog + bitter. De appeltaart is machtig en zoet, waar dit bier fijn droog en doordrinkbaar is, met een subtiele bitter op het eind. Als je deze pairing probeert met een supermarktbock van bijvoorbeeld Grolsch of Amstel, zal de combinatie overwegend zoet worden. Daarnaast zitten er dus overeenkomsten in. De krokante gecarameliseerde korst van de appeltaart kun je in vloeibare vorm in het bier terugvinden, dankzij de karamelmout die in dit bier gebruikt is. Diezelfde karamelmout kan tonen van rozijntjes produceren, en laten die rozijnen nou net in deze taart zitten. Als laatste had ik wat kaneel in de geur van het bier, en ook dat ingrediënt zit in de taart verwerkt. Een goede match op meerdere vlakken! Alternatief voor dit bockbier Ik heb nog een bier naast deze appeltaart gezet, ik verklap nog niet wat precies, maar het is iets wat je zal doen denken aan koffie. De blog hierover verschijnt later, dus hou mijn website in de gaten! Probeer ondertussen trouwens vooral deze bock..
- Zes tips voor een geslaagde bierproeverij
Ik geef je zes tips die je gaan helpen om een leuke en geslaagde proeverij, helemaal zelf op tafel te zetten. Wat moet je doen en wat vooral niet, hoe maak je het extra leuk of geef je net een professioneler tintje eraan? Daar gaan we! Lees mijn gids door (of pak de onepager) Op mijn website help ik je met alles wat je moet weten rondom het zelf organiseren van een bierproeverij, van de hoeveelheid bier tot welke hapjes je erbij kunt maken. Maak daar vooral gebruik van! Dat is een goede basis voor je eigen bierproeverij. Naast deze uitgebreide gids kun je ook mijn one-pager downloaden. Daarmee zie je op één pagina overzichtelijk de basis voor het organiseren van een bierproeverij. Alle items uit mijn gids komen aan bod, maar dan kort samengevat. Voor de ongeduldige lezer 😉 Zorg voor schone glazen, ieder bier weer Zoals je misschien hebt gelezen in het artikel over proeven, is kijken een onderdeel van de ervaring. Een vies glas besmeurt letterlijk de prettige ervaring van het proeven. Een glas wat schoon is van de buitenkant oogt prettiger, geen vieze vingers of andere oneffenheden erop. Een glas moet van de binnenkant ook mooi schoon zijn, en dit kun je zien aan de koolzuurbelletjes. Plakken er belletjes aan het glas? Dan zitten daar oneffenheden of vuiltjes waardoor de koolzuur eraan blijft “plakken”. Daarnaast is een vers gespoeld glas koeler, en dat is beter om het bier langer op de juiste temperatuur te houden. En zeg nou zelf, dat voelt ook gewoon veel prettiger aan, toch? Vertel iets over wat je schenkt Als je iets eet of drinkt, is het altijd leuk om er meer over te weten. Waar komt het vandaan, hoe en wanneer is het ontstaan en welke ingrediënten zitten erin? Als je een proeverij organiseert, zorg dan dat je een leuk verhaal te vertellen hebt over de bierstijl, het bier of de brouwerij. Brouwers hebben vaak op hun website informatie over hun ontstaan of over de bieren, daar kun je dus al veel informatie vandaan halen. Verder kun je op wikipedia veel informatie vinden over de geschiedenis en de eigenschappen van bierstijlen. Schenk genoeg (en niet te veel) bier Schenk niet te weinig. Een te leeg glas ziet er een beetje zielig uit. Daarnaast heb je hem veel te snel leeg, en kun je niet écht goed proeven wat je in je glas hebt. Zorg ook voor voldoende bieren, twee of drie bieren is niet echt een proeverij te noemen. Te veel bier per stijl is ook niet goed, dat zorgt ervoor dat je er té snel vanaf ligt en dat je op een gegeven moment de bieren niet echt meer proeft. Veel verschillende bieren in de proeverij heeft hetzelfde effect, en is ook niet aan te raden. De ideale hoeveelheid is +/- 110ml per bier en zes of zeven bieren in de proeverij. Doe je wat minder bieren, verhoog de hoeveelheid een klein beetje, maar niet teveel. Maak een lekker hapje bij de bieren Of koop een lekker hapje voor erbij! Het hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn, maar het is wel heel leuk en doet veel met de smaak in zijn totaliteit. Je haalt de smaak van het bier, het hapje of beiden naar een hoger niveau. Als je het leuk vind om te koken, kun je je creativiteit op de vrije loop laten gaan. Ben je op zoek naar wat makkelijkers, koop dan wat kaasjes of chocolade, en je zal merken dat dat écht iets toevoegt! Gebruik een proefformulier Het gebruiken van een proefformulier zal de deelnemers helpen in het beter leren proeven, omdat je actief gaat proberen te benoemen wat je proeft. Hierdoor zal je je smaak verder ontwikkelen. Ik heb een proefformulier ontwikkeld waar alles op staat wat je zou willen noteren over het bier wat je proeft. Je kunt die gratis ontvangen door hieronder je naam en mailadres in te vullen. Binnen een minuut in je mailbox! Je bent er klaar voor! Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het organiseren van een proeverij. Je kunt het meeste trouwens voor een paar tientjes uit handen laten nemen, met mijn digitale bierproeverij! Ik vertel je alles over de bieren, de bierstijlen en de geschiedenis ervan, en de brouwerij. Uiteraard proeven we ook samen! Check het maar even, super leuk en super makkelijk.
- Bier bij tonijnsalade: tripel
Vandaag combineer ik bier bij een tonijnsalade, een maaltijdsalade van Hello Fresh. Sinds kort hebben wij een abonnement daarop, en dat bevalt ons eigenlijk best goed. Ik word trouwens niet gesponsord ofzo, maar ik word wel gewoon blij van die boxen. Vooral ook omdat ik lekker maaltijden kan uitkiezen waar ik dan mooie bieren naast kan zetten. Vandaag een fijne pairing bij een tripel! De tonijnsalade Het is een frisse salade die je warm of koud kunt eten, wij zijn voor net daar tussenin gegaan. Hoe warmer iets is, hoe beter je het proeft. Té warm is ook niet fijn, want het is ten slotte nog wel soort van een salade. Te koud maakt die aardappeltjes wat te overheersend en hard, dus dat leek ons niet zo lekker. Het was een fijne en frisse salade, waarbij de kappertjes, dille en tomaten voor frisheid zorgen en balans bieden tegen de aardappels en de vettige tonijn. Fijn recept! Het bier: Maître Tripel van brouwerij De Meester Eerlijk; je kunt elke tripel wel naast dit gerecht zetten. Aan het eind van deze blog noem ik wat alternatieven, maar ik had deze toevallig in huis. Gekregen van een goede vriend van me, en ik had al wat lekkere bieren van De Meester gehad! Deze stond me al een tijdje aan te gluren in de koelkast. Het is een tripel met een hoge smaakintensiteit. Veel kruidigheid, een mooie body en relatief wat bitterder dan de gemiddelde tripel. Persoonlijk hou ik niet zo van zoet en meer van bitter, dus deze ging er goed in. Ben je meer een zoetekauw, kun je een wat zoetere variant pakken. Bier en tonijnsalade De reden dat dit zo goed combineert heeft met de tonijn en de mayonaise te maken. Vette gerechten combineren bij uitstek goed met bier, omdat de koolzuur helpt dit een fijn geheel te maken. Daarnaast zorgt het droge (en in dit geval bittertje) van een tripel ook voor balans met die tonijn en mayo. Dubbele combi dus. De verse kruiden complementeren het kruidige van die Belgische gist dan weer. Op meerdere manieren dus een goede match! Alternatief voor deze tripel Ik kan me voorstellen dat dit bier wat lastig te vinden zou kunnen zijn. In dat geval kan ik twee alternatieven aanbieden.. Ben je meer van de wat zoetere tripels zou je in dit geval voor een Tripel Karmeliet kunnen gaan. Hou je van wat drogers, pak een Duvel!
- Bier bij saté: hazy IPA
Bier bij sate en zoete aardappel uit de oven. Een recept wat ik regelmatig maak. Ik hou van eenvoudige recepten waar lekker eten uit voorkomt, en dit is er zo eentje. Trouwens ook lekker met een salade naar keuze erbij, maar daar ga ik vandaag niet op in. De saté met zoete aardappel Dit keer een recept uit eigen archief. Zoals gezegd is het een eenvoudig recept en easy going om te maken, je bent wel een uurtje zoet alleen het is niet heel hard werken. Voldoende tijd om een biertje tussendoor te drinken, dus koop voor deze foodpairing maar twee blikjes. Het recept is voor 2 personen inclusief huisgemaakte pindasaus. Ingrediënten Het maken van de saté met zoete aardappel Verwarm de oven voor op 180 graden. Begin met de marinade voor de kip. Combineer 1el olie, 1el ketjap manis, 1el sojasaus, 2tl sesamzaad en 1tl paprikapoeder en roer goed door elkaar. Snij iedere kipdijfilet in 6 stukken en roer goed door de marinade heen. Laat dit staan terwijl je met de aardappel aan de slag gaat. Was de zoete aardappel en snij deze in stukken ter grootte van je duim. Je kunt de schil erop laten zitten. Leg op een ovenschaal bekleed met bakpapier, besprenkel met 1el olie, de rozemarijn, 1tl knoflookpoeder, 1tl paprikapoeder en peper en zout naar smaak. Verwarm 50 minuten tot een uur op 180 graden. Voeg een kwartier voor het einde de halve uienringen toe, verspreid over en tussen de aardappelen. Doe de kip in een koekenpan, zet deze op laag vuur en doe het deksel erop. Dit kun je lekker laten pruttelen terwijl je aan de saus werkt. Doe de melk, de sambal, 1el ketjap manis en de pindakaas in een steelpannetje. Verwarm rustig tot de boel homogeen is en je de juiste consistentie hebt bereikt. Zet het vuur uit, je kunt eventueel later de saus nog licht verwarmen. Als hij te droog of te dik wordt kun je hem hydrateren met een beetje water. Begin 10 minuten voordat je aardappelen klaar zijn met de kip af te bakken. Draai het vuur omhoog, haal het deksel eraf en bak goed aan terwijl je de kip blijft omscheppen, tot al het vocht verdampt is. Je houdt kip met een mooi glimmend laagje over. Schep de saus in een kom, doe de kip en de aardappel op een bordje en schenk je bier in. Geniet ervan! Het bier: Hazy Jane van Brewdog Brewdog is een brouwerij uit Schotland die het net even anders doet. Ze zijn zeer klein begonnen en hebben de groei-strategie van het opbouwen en benutten van een community volledig uitgenut. Crowdfunding na crowdfunding heeft ze gebracht waar ze nu staan, een enorme brouwerij met globale distributie. Doet zo’n groei iets met de smaak van het bier? Jazeker. Maakt dat Hazy Jane een smakeloos aftreksel van wat het vroeger was? Zeker niet. Een mooie, aromatische, hopbittere en licht doordrinkbare hazy IPA met tonen van tropisch fruit in zowel geur als smaak. Een heerlijke IPA voor bij het eten. Saté welteverstaan. Bier bij saté Hazy Jane is een bier wat goed bij saté past, omdat het droge en hoppige karakter uitstekend balans biedt tegen het volle en vettige van die kipdijfilet. Droog en bitter gaat uitstekend met vet, zeker als er nog koolzuur aan te pas komt ook. Daarnaast nog een persoonlijke voorkeur, want deze saté doet me altijd een beetje aan een barbecue in de zomer denken, en wat drink je nu liever dan een IPA in zo’n situatie… Alternatief bier bij saté Je zou in plaats van zo’n subtiele hazy IPA ook voor een wat klassiekere IPA kunnen kiezen, de IPA van Goose Island bijvoorbeeld. Iets bitterder en droger, maar zeker een goede pairing bij dit gerecht!
- Weizen – wat is dat eigenlijk?
Weizen: de klassieke Duitse bierstijl met tarwe. Deze stijl heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en is geliefd om zijn licht zoete smaak en romige textuur. In deze blog gaan we dieper in op deze bierstijl en bespreken we onderwerpen als de geschiedenis, ingrediënten, foodpairing en commerciële voorbeelden. Geschiedenis van weizen Weizen is een Duitse bierstijl die voornamelijk in het zuiden van Duitsland wordt gebrouwen. Men maakt het met minimaal 50% tarwemout, wat het een onderscheidende zoete smaak en romige textuur geeft. Traditioneel drink je het bier uit een lang glas met een smalle bovenkant, dat bekend staat als een weizen-glas. Het brouwen van de stijl gaat terug tot de 16e eeuw, toen het werd gebrouwen in het hertogdom van Beieren. Het brouwen was oorspronkelijk voorbehouden aan de Beierse koninklijke familie en het duurde tot de jaren 1800 voordat andere brouwerijen het begonnen te brouwen. In de jaren 1960 werd het bier populair buiten Duitsland en tegenwoordig wordt het in vele delen van de wereld gebrouwen en gedronken. Ingrediënten Weizen wordt dus gemaakt van minimaal 50% tarwemout en kan worden gemaakt van verschillende soorten tarwe, zoals lichte tarwe, donkere tarwe of ongemoute tarwe. Het resterende deel van het mout is gerst, wat je nodig hebt voor zijn enzymen die nodig zijn voor het maischen; het omzetten van zetmeel naar suiker. Het bier dankt haar naam ook aan tarwe, wat “weisse” in het Duits is. Het is gebruikelijk om Duitse hopsoorten te gebruiken bij het brouwen van dit bier, zoals Hallertauer en Tettnanger. De hop wordt meestal gebruikt voor bitterheid in plaats van aroma, omdat weizens bekend staan om hun zoete smaak en aroma. Gist is ook een belangrijk ingrediënt bij het brouwen van de stijl, misschien wel de belangrijkste. Er zijn twee soorten gist die worden gebruikt bij het brouwen van weizen: de traditionele Duitse Weizen-gist en de Amerikaanse Weizen-gist. De Duitse Weizen-gist geeft het bier zijn karakteristieke aroma en smaak van kruidnagel en banaan. De Amerikaanse variant is minder kruidig en heeft een minder uitgesproken smaak. Foodpairing met weizen Weizen is een veelzijdig bier dat goed past bij verschillen§de gerechten. Het gaat vooral goed samen met gerechten uit de Duitse keuken, zoals worstjes en schnitzels. De zoete smaak van weizen gaat ook goed samen met pittige gerechten, zoals Thais of Mexicaans eten. Een ander populair gerecht om erbij te serveren is een traditionele Beierse pretzel. De zoute smaak van de pretzel gaat goed samen met de zoete smaak van het bier. Commerciële voorbeelden Er zijn tal van commerciële voorbeelden beschikbaar, zowel van Duitse als van internationale brouwerijen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van populaire weizen-bieren: Inschenken van een weizen Het inschenken van weizen vergt wat oefening, maar met een beetje aandacht kan iedereen het leren. Zorg dat je een traditioneel 500ml weizen-glas hebt. Eerst goed spoelen. Daarna hou je het glas in een hoek van 45 graden en schenkt voorzichtig de eerste 90% tot 95% van de fles leeg, tot er ongeveer een centimeter aan bier in de fles overblijft. Zorg dat het niet teveel schuimt bij het inschenken! Daarna zet je het glas rechtop op tafel en zwenk je met de fles. Dat laatste beetje bier haalt het gistdepot los en dat drink je met een weizen erbij. Giet nu het laatste beetje bier in het glas en je zal zien dat je de perfecte hoeveelheid schuim hebt, en de gist zwemt mooi als een wolk door het bier heen. Nog even terugkijken? Check deze video. Proost! Conclusie Weizen is een heerlijke Duitse bierstijl die geliefd is om zijn zoete smaak en romige textuur. Het wordt gemaakt van minimaal 50% tarwemout en wordt traditioneel geserveerd in een Weizen-glas. Weizen gaat goed samen met verschillende soorten voedsel, waaronder Duitse gerechten en pittige gerechten. Er zijn tal van commerciële voorbeelden beschikbaar, zowel van Duitse als van internationale brouwerijen. Probeer er een uit en ontdek waarom weizen zo’n populaire bierstijl is geworden!
- Bier bij brownies: imperial stout
Bier bij brownies, pak een stout! Bier bij zoetigheid. Je zal het misschien niet zo snel bedenken om zoetigheid of chocolade bij bier te eten, maar als je het goed doet kan het elkaar echt ontzetten mooi aanvullen. Zoek contrasten of overeenkomsten op. In dit geval ga ik voor optie 2! De brownies Mijn vriendin had haar vriendinnengroep uitgenodigd. Dat betekent voor mij altijd twee dingen: iets voor mezelf gaan doen en wat lekkers te eten! Dit keer maakte ze brownies met hazelnoten, naar het recept van Rutger. Die Rutger die het eerste seizoen van Heel Holland Bakt won, hij zal er dus wel verstand van hebben. Zo smaakten ze in ieder geval wel! Het bier: Troks van De Moersleutel De mannen van brouwerij De Moersleutel zijn ontzettend goed in het brouwen van heerlijke zware stouts, en daar is Troks een goed voorbeeld van. Troks, de Chocolate Hazelnut Napoleon Masticator, is een pastry stout met chocolade en hazelnoot eraan toegevoegd. Een soort vloeibare Rutger-brownie dus. Het bier is zoet met intense smaken van cacao en hazelnoot, echt genieten en een bier om rustig aan te drinken. Bier en brownies Dit bier (stout) en deze brownies gaan zo goed samen omdat er zoveel overeenkomsten in zitten. Eigenlijk is het bier het eten in vloeibare vorm, en andersom. Dat moet dus wel goed komen, en ja, dat proef je. Soms werkt het met foodpairing om contrasterende smaken te zoeken, en soms werkt het om de overeenkomst op te zoeken. Hier werkt dat laatste heel goed, voornamelijk omdat de smaak-intensiteit ook gelijkwaardig is. Alternatief voor bier bij brownies Je kunt ook voor de andere optie kiezen en iets contrasterends zoeken. In dat geval kun je bedenken wat voor smaken er goed gaan bij chocolade, en ik moet dan direct aan rood fruit denken. Frambozen, kersen, etc. Denk aan red velvet. In dit geval zou je dan voor een fruited bier kunnen gaan wat niet te zuur of te zoet is. Dan denk ik meteen aan Double Scoop van Blitz Brewing Co.
- Bier bij quesadillas: mexican lager
Je kunt best veel stijlen bier bij quesadillas zetten, in dit geval ga ik terug naar het land van herkomst. Quesadilla’s is een beetje ons zondagavond comfort food, het eet lekker weg en is trouwens ook zeker aan te raden met een zelfgemaakte guacamole. De quesadillas Quesadillas zijn voor de Mexicaanse keuken wat tosti’s zijn voor de Nederlandse keuken. Nou zal je denk ik niet vaak tosti’s als diner eten, maar in zo’n texmex tosti zit toch net even wat meer dan in de relatief saaie Hollandse variant. Met dit recept heb je een prima start, maar je kunt eindeloos variëren. Qua soorten vlees (gehakt, kip) of qua groenten die je toevoegt. Ik gebruik vaak kip met wat paprika, witte en rode ui, paar teentjes knoflook en wat voorgeraspte texmex-kaas van de Appie (I know, beetje lui, maar het is zondag). Voor de tortilla’s kies ik vaak de standaard, geen whole wheat ofzo. Als je gezond wilt eten, pak je maar een salade ;). Over salade gesproken, ik maak altijd zelf een mega simpele guacamole (ik weet het, geen salade, maar wel groen). Twee rijpe avocado’s prakken (zonder schil natuurlijk), het sap van een halve limoen erbij, 10 fijngesneden cherry- of snoeptomaatjes erdoor, en wat zwarte peper. That’s it. Tip: als je de guacamole van tevoren wilt maken, dek dan af met vershoudfolie en duw die tegen de guacamole in het schaaltje aan, zo voorkom je dat-ie bruin wordt. Het bier – Corona Wat moet ik hier nog over uitleggen.. Het kenmerkende doorzichtige flesje met een schijfje limoen in de hals. Zonder dat limoentje is het eigenlijk ook niet zoveel qua smaak, moet ik eerlijk toegeven. Maar mét dat limoentje heb je de perfecte frisse dorstlesser om naast zo’n vettige Mexicaanse tosti te zetten! Bier en quesadillas Waarom werkt dit nou zo goed? Door de kruiden en de kaas. Het vettige van die kaas heeft een fris bier nodig, en corona (met dat limoentje) geeft genoeg frisheid om dat vettige weerstand te bieden. Daarnaast is corona ook vrij zoet, wat dan weer goed helpt met de pittigheid van de kruiden in de quesadilla. Verder drinkt de Mexicaan dit er ook gewoon naast, dus waarom zou ik dat betwisten!
- Bier bij sushi: saison
Bier en sushi is bij mij thuis een vaak voorkomende combinatie. Ik ben namelijk gek op sushi, en het zal je niet verbazen, ook gek op bier. Bij sushi passen mooie lichte bieren met subtiele smaken, en een klein zuurtje mag zeker! De sushi Je kunt natuurlijk zelf sushi maken. Haal een stuk tonijn en zalm bij de visboer, maak sushi-rijst zoals de echte Japanse chefs dat doen en prop het tussen een zeewiervelletje. Trust me, dat klinkt simpeler dan het is. Ik maak wel eens zelf sushi, maar de mensen die het echt goed kunnen doen er tussen de 2 tot 20 (!!!) jaar over om die rijst fatsoenlijk klaar te maken. Dat laat ik dus liever over aan iemand die het wat vaker doet. Nou heb ik hier niet zulke chefs in de buurt werken, maar Mr. Sushi is wat mij betreft een heel prima alternatief. Het bier: The Crab & The Monkey II van De Kromme Haring Ja, dit is een wat onbekender bier, ik weet het. Normaal probeer ik pairings uit te zoeken met bieren die redelijk makkelijk verkrijgbaar zijn, maar dit keer kon ik het niet laten, en daar ben ik echt blij mee. De Kromme Haring uit Utrecht doet hele toffe dingen, zeker even een bezoekje brengen als je in de buurt bent. Ze zijn experimenteel en dit is zo’n heel tof ding wat ze gedaan hebben. Dit bier heeft alles wat een saison(stijl) voor mij moet hebben: enorm fruitig, een klein beetje funk, subtiele bitters, een klein zwart pepertje en lichte zure tonen wat dit bier een enorm verfrissend karakter geeft. Hou je niet van zure bieren? Dan is dit een mooie om het mee te leren! Bier bij sushi Bij sushi is echt tof, omdat met name de koolzuur in bier helpt om het vettige en lobbige van de vis te balanceren. Daarnaast eet je sushi ongetwijfeld met soja-saus. Sojasaus bevat veel zout maar ook umami, de vijfde basissmaak. Laat zo’n lichtzure en lichtbittere toets in dit bier nou net dat zout en de umami wat neutraliseren, meer balans dus! Alternatief bier bij sushi Om een mooi bier bij sushi uit te zoeken, zou je ook naar een Japanese Rice Lager kunnen grijpen, een typisch Oosterse stijl gebrouwen met een (aanzienlijk) deel rijst. Kan je doen, maar vond ik toch een beetje saai en voor mij een gemiste kans. Ik hou namelijk enorm van een mooi (licht) zuur bier. Ben je wat minder avonturistisch of kun je dit bier niet vinden? Check dan bijvoorbeeld de bieren van ikibeer, dan zou ik de lemongrass-variant aanraden.
- Bier bij roti: ur-pilsner
Bij roti, een licht pittig gerecht waar veel gebeurt, past een bier wat niet té aanwezig en in your face is, maar wat qua smaak het gerecht mooi kan complementeren. Ik koos voor een ur-pilsner. De roti Ik heb het recept van smaakmenutie gehaald, een website waar ik vaker fijne recepten kan vinden en regelmatig gebruik van maak. Mijn pulled chicken buns komen daar bijvoorbeeld ook vanaf. Goede recepten die relatief eenvoudig uit te voeren zijn! Deze roti is wat mij betreft nog lekkerder als je goed lamsvlees gebruikt, in plaats van de kippendijen die in het recept genoemd staan. Het bier – Ur-pilsner van Gulpener Deze ur-pilsner is wat mij betreft een uitstekend uitgebalanceerd bier. Het heeft van alles wat je in een goed pils mag verwachten wel iets, maar van niets teveel. Fijne bitters, een mooie fruitigheid en kruidigheid dankzij de gebruikte hoppen, een klein moutzoetje en een gemiddeld tot droge afdronk zorgen voor een fris, doordrinkbaar bier. Ook gewoon lekker als variatie op je standaard pilsje! Bier bij roti Om te bepalen wat voor bier lekker is bij roti, zou je ook terug kunnen naar de Surinaamse keuken om te zien wat daar op tafel staat. Traditioneel wordt vaak het Surinaamse pils Parbo gedronken. Dat is overigens niet een heel bijzonder pils, en wordt onder de vleugels van Heineken geproduceerd. Ik wil dan toch voor een wat complexer bier gaan, anders is alles wel heel vlak. Je wilt bij dit gerecht een droog en licht bitter bier om tegenstand te kunnen bieden aan de stevige saus en het vlees, maar tegelijkertijd wil je niet teveel bitters, omdat té bitter niet lekker gaat bij pittig eten. Deze pilsner is wat mij betreft de gulden middenweg! Alternatief bier bij roti Je kunt eigenlijk wel ieder pils pakken wat niet te bitter is. Ga dus niet voor een Tsjechische variant, met Hollands pils zit je eigenlijk altijd wel goed qua smaakcombinatie, want dat is allemaal net even te zoet en te weinig bitter als je het mij vraagt ;). Een alternatief is een mooi maar niet te zwaar blond bier, denk bijvoorbeeld aan een enkel-bier zoals die van Hertog Jan.
- Bier bij pulled chicken: double IPA
Bier bij deze pulled chicken broodjes is echt heerlijk. Als je het juiste bier uitkiest natuurlijk. Deze broodjes zijn meer een (laat) lunchgerecht dan een hoofdgerecht voor bij het diner, maar als je net zoals ik vakantie hebt, kun je je af en toe wel een biertje bij een late lunch veroorloven, toch? De pulled chicken buns Oh man, deze pulled chicken broodjes zijn echt een van mijn favorieten. Het recept komt van Smaakmenutie en ik volg die precies zo op als daar omschreven is. Ook de barbecue-saus maak ik zelf. Weet dat je de kip zeker ook wat langer dan 20 minuten kunt koken, dat maakt hem alleen maar sappiger! Het is een vrij simpel recept wat ook nog eens snel klaar is. Ik weet zeker dat de eerste keer dat je dit broodje maakt, niet de laatste keer is. Het bier – Uiltje Dr. Raptor Dit bier is echt een klassieker van Uiltje Brewing Company uit Haarlem. Ze hebben Dr. Raptor (gelukkig) al heel lang in het assortiment, en het is één van mijn favorieten. Een intens smaakvolle imperial IPA van 9,2% alcohol met veel bitters, goed droog, fors hoppig, fruitig en “danky”. Daarnaast heeft dit bier een goede moutige basis om al dat hopgeweld wat tegenwicht te bieden. Verwacht tropisch fruit in het aroma, samen met een hopharsige toets. De smaak is een goeie combinatie van moutigheid met bitters, en een droge afdronk. Bier bij pulled chicken Een barbecue-achtig gerecht is voor mij altijd direct een goede reden om een strakke IPA open te trekken. Dit broodje heeft alle eigenschappen om goed weerstand te bieden tegen deze intense, droge, bittere en hoppige IPA. De barbecuesaus is zoet en heeft genoeg umami, dat laatste geldt ook voor de kip. Daarnaast is de kip vettig. Die hopbitterheid van deze IPA, en het relatief hoge alcoholpercentage, balanceren uitstekend met deze eigenschappen van het gerecht. Alternatief Koop gewoon een Dr. Raptor 😉
- Zelf een bierproeverij organiseren, hoe doe je dat?
Het is natuurlijk hartstikke leuk, om iemand bij je langs te hebben die lekker bieren komt schenken en er wat over vertelt. Maar, misschien vind je het wel leuk om het in de eerste instantie zelf te doen, dan lees je hier alle tips. Of, je hebt een maandelijks (of wekelijks 😉 ) proefavondje met vrienden, en je wilt het wat professioneler aanpakken? Lees hier verder! Als je het leuk vindt om zelf een proeverij te organiseren, maar ook wel eens de begeleiding van een biersommelier erbij zou willen hebben, kan dat trouwens al voor een paar tientjes! Ga je helemaal zelf aan de slag? Lees dan verder! Bierproeverij zelf samenstellen Er is een aantal zaken waar je rekening mee moet of kunt houden bij het zelf samenstellen van een bierproeverij. Alle onderwerpen komen los van elkaar aan bod. Kijk maar even waar je jezelf verder in wilt verdiepen. Welke bieren kies je voor de bierproeverij? Wat zijn goede glazen voor een bierproeverij? Welke hoeveelheid bier drink je op een proeverij? In welke volgorde drink je de bieren? Hoe proef je eigenlijk het beste? Op welke temperatuur drink je de bieren? Optioneel nog: Wat voor hapjes eet je bij de bieren? Wat voor proefformulier kun je gebruiken? Zoals je ziet komt er nog best wat bij kijken om zelf een leuke bierproeverij te organiseren. Het hoeft allemaal zeker niet ingewikkeld te zijn, maar het is wel leuk om er een feestje van te maken en groots uit te pakken, toch? Naast het beantwoorden van deze vragen, krijg je van mij nog vijf tips voor op de avond zelf. Vindt je het nu al teveel? Je kunt het ook gewoon door mij laten doen.. Ik kom graag bij je langs met een aantal mooie bieren, met of zonder bijpassende hapjes. Als je het zelf wilt doen, laten we dan gaan kijken naar de bierkeuze. <- Vorige Gratis proefformulier voor bij je eigen bierproeverij Volgende -> Welke bieren kies je voor je eigen bierproeverij?
- Welke bieren kies je bij een bierproeverij?
Welke bieren je bij een bierproeverij selecteert is natuurlijk het allerbelangrijkste, want dat is wat jullie de hele avond gaan drinken. Het is ook belangrijk hoeveel je ervan drinkt, in wat voor glas, op welke temperatuur en vooral de volgorde, maar daar kun je straks meer over lezen. Eerst maar een inkijkje in bierstijlen. Welke bieren kies je voor de bierproeverij? Wat zijn goede glazen voor een bierproeverij? Welke hoeveelheid bier drink je op een proeverij? In welke volgorde drink je de bieren? Hoe proef je eigenlijk het beste? Op welke temperatuur drink je de bieren? Wat voor hapjes eet je bij de bieren? Wat voor proefformulier kun je gebruiken? Bierstijlen Er zijn inmiddels wel honderden verschillende bierstijlen te drinken, en er komen elk jaar nieuwe bierstijlen bij. Fijn dat die innovatie er is, want zo kunnen wij bierliefhebbers toch steeds weer nieuwe bieren blijven ontdekken! Ik ga niet op al die honderden bierstijlen in, we nemen een kijkje in de hoofdcategorieën: Blonde subtiele bieren (blond, tripel, saison, witbier) Blonde fruitige bieren (IPA, NEIPA, pale ale) Amber tot donkere subtiele bieren (dubbel, quadrupel, barleywine, bockbier) Geroosterde bieren (stout, porter, schwarzbier) Zure bieren (gose, geuze) Bij jouw keuze voor bieren bij je bierproeverij is het ook belangrijk wat de smaak van jouw publiek is. Weet je bijvoorbeeld dat niemand IPA’s lekker vindt, kun je ervoor kiezen om die er niet in te doen. Je kunt ook proberen om mensen uit te dagen om nieuwe dingen uit te proberen (dat vind ik zelf altijd veel leuker) door in dit geval een hele milde IPA uit te zoeken. Of als men niet van donkere bieren houdt, zoek dan een amber-kleurig bier uit om iemand langzaam over de streep te trekken. Bieren in de bierproeverij Uiteindelijk is het het leukst om uit elke categorie die je hierboven ziet, minstens één bier te selecteren. Zo pak je een variatie aan kleuren, alcoholpercentages, van zoet naar bitter, zuur, moutig, fruitig, en ga zo maar door. Afhankelijk van hoeveel bieren je in de proeverij stopt, kun je een categorie af laten vallen of uit een categorie die zelf je voorkeur heeft (of waar je nieuwsgierig naar bent) twee bieren selecteren. Pak er dan wel twee uit van verschillende stijlen! Als je de bieren hebt uitgekozen, kunnen we door naar de volgende stap. Wat zijn goede glazen voor een bierproeverij? <- Vorige Zelf eenvoudig een bierproeverij organiseren Volgende -> Welke glazen gebruik je voor je eigen proeverij?
- Welk glas gebruik je bij een bierproeverij?
Als je de bieren hebt uitgekozen, kunnen we het over het glas gaan hebben. Welk glas je kunt gebruiken voor een bierproeverij kan ik een boek over vol schrijven, maar dat ga ik niet doen. Uiteindelijk is het soort glas wat je gebruikt zeker wel van belang, maar lang niet zo belangrijk als wat voor bier erin zit, op welke temperatuur je het bier schenkt of wat voor hapje je er misschien naast zet. Zoek je echter het perfecte glas, ben je bij mij aan het juiste adres. Welke bieren kies je voor de bierproeverij? Wat zijn goede glazen voor een bierproeverij? Welke hoeveelheid bier drink je op een proeverij? In welke volgorde drink je de bieren? Hoe proef je eigenlijk het beste? Op welke temperatuur drink je de bieren? Wat voor hapjes eet je bij de bieren? Wat voor proefformulier kun je gebruiken? Verschillende bierglazen Net zoals dat er honderden bierstijlen zijn, is er voor iedere stijl een glas te kiezen voor jouw bierproeverij. De meeste grote brouwerijen hebben wel een eigen glas. Soms is dat omdat dat specifieke glas het beste past bij het bier wat ze maken, maar meestal is het gewoon marketing. Als je het bier drinkt uit een glas van de brouwer, poremt dat toch net effe lekkerder. Voor de brouwer dan. Hoe werkt je mond Om te snappen waarom de invloed van een glas relevant is, moet je onder andere weten hoe je mond en tong werken. Op bepaalde plaatsen in je mond ben je gevoeliger voor bepaalde smaken, en juist weer minder gevoelig voor andere smaken. De brouwer kan met de vorm van het glas bepalen waar het bier in je mond terecht komt. Heeft het glas een smalle opening, dan zal het bier zich meer in het midden van je mond concentreren. Heeft het glas een bredere opening, dan zal het bier zich wat meer in je mond verspreiden. Aroma’s De opening en de maat van het glas zijn relevant voor de hoeveelheid aroma’s die je met je neus kunt vangen tijdens het ruiken. Hoe smaller de opening, hoe eenvoudiger je in staat bent de aroma’s tot je te nemen, want die concentreren zich op een kleinere plek. Daarnaast geeft een smaller glas vaak een compactere, stabielere schuimkraag en een breder glas vaak een wat minder dikke, instabielere schuimkraag. Schuim maakt het ruiken iets lastiger. Minder schuim is dus meer aroma, en andersom. Maar welke glazen moet ik nou hebben? Goede vraag! Bij een bierproeverij is het belangrijk dat je een glas uitkiest wat eigenlijk zo neutraal mogelijk is. Kies je voor een extreem smal glas zoals een fluitje, dan zal het bier veel anders smaken en ruiken dan wanneer je bijvoorbeeld een Westmalle-glas gebruikt. De beste optie is een ISO proefglas, die gebruik ik altijd voor mijn proeverijen. Deze ISO-glazen zijn speciaal ontwikkeld om optimaal te proeven. Jij wilt natuurlijk ook zo’n kek DeBiermeneer-glas.. 😉 Koop ze hier! Je kunt ook een teku-glas of een universeel bierglas gebruiken. Deze glazen geven een neutrale, universele beleving van het bier. Schoon Na al deze informatie over welk glas te gebruiken, nu nog het belangrijkste. Zorg dat je glazen schoon zijn! Vetvrij, goed gespoeld en koel. Spoel ze voor het inschenken van ieder bier, daardoor spoel je het stof eruit en zijn ze koel. Door je glazen af te koelen, voorkom je overmatig schuimen van het bier. Als je na het inschenken van het bier belletjes aan de binnenkant van het glas ziet kleven, was je glas niet goed schoon. Better luck next time 😉 Wat is nou mijn advies? Als je eenmalig een proeverij wilt organiseren, koop dan geen glazen, maar werk met wat je in de kast hebt staan. Zelfs witte wijnglazen zijn op zich prima, je bier wordt er echt niet minder smakelijk van. Zorg vooral dat ze schoon zijn. Ga je dit vaker doen, of vindt je het prettig om het bier optimaal te proeven? Koop dan een mooi setje proefglazen, daar heb je veel plezier van. Ben je hier in komen vallen en heb je nog geen bieren uitgezocht? Ga dan een stapje terug naar welke bieren kies je voor de bierproeverij? Na het uitkiezen van de glazen vertel ik je graag wat meer over welke hoeveelheid bier je drinkt op een proeverij. <- Vorige Welke bieren kies je voor je eigen bierproeverij? Volgende -> Welke hoeveelheid bier drink je op je eigen proeverij?
- Hoeveel bier drink je bij een bierproeverij?
Hoeveel bier je bij een bierproeverij wilt drinken kun je grotendeels van je eigen voorkeur laten afhangen. Wat mij betreft is er echter wel een optimum. Bij het bepalen daarvan heb ik twee uitgangspunten. De eerste is dat het gezellig moet zijn, en dat je wel goed moet kunnen proeven wat je voor je hebt. Neem dus genoeg. De andere kant is, dat je aan het eind van de proeverij gewoon nog recht moet kunnen lopen en dat je ook van de laatste twee bieren alles kunt proeven. Neem dus niet te veel. Verantwoord met alcohol omgaan is een belangrijk onderdeel voor jou, als organisator van een proeverij, om rekening mee te houden. Welke bieren kies je voor de bierproeverij? Wat zijn goede glazen voor een bierproeverij? Welke hoeveelheid bier drink je op een proeverij? In welke volgorde drink je de bieren? Hoe proef je eigenlijk het beste? Op welke temperatuur drink je de bieren? Wat voor hapjes eet je bij de bieren? Wat voor proefformulier kun je gebruiken? Alcoholgebruik Verantwoord alcoholgebruik bestaat niet, volgens de website van bijvoorbeeld Novadic-Kentron, een kliniek die mensen voor onder andere alcoholverslaving behandelt. Ergens snap ik wel wat ze bedoelen, tegelijkertijd wil ik (en jij denk ik ook) wel eens van mooie bieren kunnen genieten. Dan moet je er dus op een goede manier mee omgaan. Als drinker, maar ook als organisator van een proeverij. Te veel is niet goed. Ik wil niet roomser dan de paus klinken, maar ik wil het wel graag even benoemd hebben. Hoeveel verschillende bierstijlenen schenk je Dan nu naar, laten we eerlijk zijn, het leukere deel van dit artikel. Hoeveel bier is nu een goede hoeveelheid om in een proeverij te stoppen? Nou, dat hangt grotendeels af van hoeveel je per bier schenkt en hoeveel tijd je hebt. Voor mij zit het optimum tussen de vijf en zeven bieren. Een proeverij duurt dan ongeveer 1,5 tot 2 uur, je hebt voldoende variatie in de bieren en je kunt ook de laatste bieren gewoon nog fatsoenlijk proeven. Dat laatste wel op voorwaarde dat je een bescheiden hoeveelheid per bier uitschenkt. Hoeveel bier drink je per biersoort Bier weggooien doe ik niet, dus dat heeft invloed op hoeveel bier je drink op een bierproeverij. Daarnaast is die afhankelijk van de inhoud van de fles of het blik en met hoeveel mensen je de proeverij houdt. Een goed uitgangspunt is gemiddeld 110ml per bierstijl, met een minimum van 100ml. Voor de minder snelle rekenaar onder ons heb ik hierboven een schema’tje toegevoegd. Daarin kun je zien hoeveel flessen of blikken je per bier nodig hebt bij een bepaald aantal personen. Daarbij ga ik uit van 5 tot 7 verschillende bieren. Het schema gaat trouwens om het minimum. Bij (als voorbeeld) 6 personen kun je er ook voor kiezen om van een 300ml fles er drie in huis te halen. Dan heb je allemaal 150ml en dat is ook een prima hoeveelheid. Daarnaast is het een richtlijn en kun je naar eigen inzicht ervan afwijken. Heb je meer dan 20 personen? Tel dan gewoon twee regels bij elkaar op (dus bij 24 personen tel je de regels 20 en 4 bij elkaar op). Heb je minder dan twee personen? Zoek dan een liefhebber om je bier mee te delen 😉 Als je mijn richtlijnen aanhoudt heb je aan het eind van de avond het equivalent van 3 tot 4 flesjes pils op. Dat is goed te doen toch? Zo, nu weten we hoeveel bier we drinken op een bierproeverij. Door naar het volgende onderwerp, want in welke volgorde drink je die bieren nu eigenlijk? <- Vorige Welke glazen gebruik je voor je eigen proeverij? Volgende -> In welke volgorde drink je de bieren van je eigen proeverij?
- De volgorde van bier bij een bierproeverij
De volgorde van bier in de bierproeverij is zeer van belang. Als je dat verkeerd doet, kan het zijn dat je van het ene bier veel meer proeft dan van het andere. Daarnaast kun je bepaalde smaken accentueren (of juist niet) met een verkeerde volgorde. Het is dus handig om daar van tevoren goed over na te denken. Welke bieren kies je voor de bierproeverij? Wat zijn goede glazen voor een bierproeverij? Welke hoeveelheid bier drink je op een proeverij? In welke volgorde drink je de bieren? Hoe proef je eigenlijk het beste? Op welke temperatuur drink je de bieren? Wat voor hapjes eet je bij de bieren? Wat voor proefformulier kun je gebruiken? Intensiteit bepaalt de volgorde van de bieren De volgorde is volledig afhankelijk van de smaakintensiteit daarvan. Om dat wat beter te begrijpen, gaan we in op de factoren in bier die de smaakintensiteit beïnvloeden; Alcoholpercentage Kleur (of eigenlijk de gebruikte ingrediënten die tot die kleur komen) Basissmaken Ik leg je zo wat uit over deze factoren. Alvast een tip; een goede manier om de volgorde te bepalen is je bieren een cijfer te geven van 1 tot 5 op deze drie eigenschappen. Een score van 1 staat voor laag of licht, en een score van 5 voor hoog of zwaar. Je telt de drie scores op en begint met je laagst en eindigt met je hoogst gescoorde bier. Alcoholpercentage De volgorde van bier in een bierproeverij wordt voornamelijk bepaald door het alcoholpercentage. Die is namelijk een goede indicator voor de intensiteit van bier. Sterker nog, het is wat mij betreft samen met de kleur van het bier de beste indicator. Dat komt omdat alcohol wordt gevormd uit suiker, en suiker wordt gevormd uit mout tijdens het brouwproces. Hoe meer alcohol, hoe meer suiker en dus hoe meer mout. En mout geeft smaak. Heb je dus een hoog alcoholpercentage, kun je er vanuit gaan dat er veel mout is gebruikt. Dat betekent vaak automatisch ook veel smaak. Basissmaken De ene basis-smaak is wat intenser, of moeilijker, dan de andere. De volgorde is wat mij betreft zoet, bitter, zuur. Zout en umami komen niet vaak terug in bier, dus die laten we even buiten beschouwing. Zoet is eenvoudig en zacht, met zoet kun je eenvoudig beginnen. Bitter komt daarna, waarbij het belangrijk is je te realiseren dat bitter na zoet altijd bij de eerste slok een iets bitterder gevoel geeft. Je mond moet even inkomen. Zuur is een klasse apart. Met zuur kun je je smaak neutraliseren. Daar zijn trouwens nog meer trucjes voor, maar daarover later meer. Een tip is om zuur altijd na een IPA in de proeverij te doen, zo ergens in het midden. Omdat een IPA vaak erg bitter is, kun je met een (licht) zuur bier de smaak weer neutraliseren. Zo kun je beter van de rest van de bieren genieten. Kleur Kleur is ook een goede indicator van de intensiteit van bier, en dus bepalend voor de volgorde van het bier in de bierproeverij. Ga maar na, de meest gedronken bieren zijn lichtgekleurde bieren, want die zijn toegankelijk voor (bijna) iedereen. Bieren waar je echt van moet houden zijn vaak de donkere bieren, zoals stouts, porters en barleywines. Dat komt omdat donkerdere bieren complexere en intensere smaken hebben. Donker bier wordt vaak gekleurd door de gebrande of gecarameliseerde mout die gebruikt is. Dat zijn ook mouten met de meest intense smaken. Denk aan bijvoorbeeld koffie, of van die hele pure chocolade. Dat soort smaken kun je ook in zwarte bieren terugvinden. Lichte bieren worden gemaakt met licht gekleurde mout, die zijn minder intens van smaak en vormen vaak subtiele bierstijlen zoals blond, tripel of witbier. Hoe donkerder, hoe later in de proeverij dus. De volgorde van bier in een bierproeverij Stel, je organiseert een proeverij met vijf bieren, en je gebruikt mijn manier van beoordelen. Ik pak dan vijf bieren uit de vijf categorieën van een eerder artikel waarbij ik je help de bieren uit te kiezen. Dan zou je op zoiets kunnen uitkomen: Hier zou je volgorde dus worden: blond, ipa/geuze, dubbel, imperial stout. De geuze met de zure smaak doen we na de IPA om de bitters te neutraliseren, dus zo heb je je volgorde. Hij klopt ook nog! Neutraliseren Het kan nog extra helpen om tussen de bieren in te neutraliseren. Daar zijn twee goede manieren voor. De eerste is het eten van een ongezouten, smakeloos crackertje. Van die dingen die speciaal gemaakt zijn om juist te proeven wat er óp zit. Optie twee is even de hals van je shirt omhoog trekken en je eigen lichaamsgeur opsnuiven. Ja, dat werkt echt. Daarmee ruik je namelijk even actief, wat je passief de hele dag ruikt. Jezelf dus. Dat is jouw nulpunt! Goed, nu je een expert ben op de volgorde van bieren in een bierproeverij, kunnen we een belangrijke vraag gaan beantwoorden. Want hoe proef je eigenlijk het beste? <- Vorige Welke hoeveelheid bier drink je op je eigen proeverij? Volgende -> Wat is de beste manier om bier te proeven?
- Hoe kun je het beste bier proeven?
Hoe kun je het beste bier proeven? We zijn geboren met een aantal zintuigen. De een heeft er eentje meer of minder dan de ander, maar over het algemeen kunnen we allemaal ruiken en proeven. Dat zijn de twee belangrijkste! Welke bieren kies je voor de bierproeverij? Wat zijn goede glazen voor een bierproeverij? Welke hoeveelheid bier drink je op een proeverij? In welke volgorde drink je de bieren? Hoe proef je eigenlijk het beste? Op welke temperatuur drink je de bieren? Wat voor hapjes eet je bij de bieren? Wat voor proefformulier kun je gebruiken? Gebruik je zintuigen Ruiken en proeven dus, de belangrijkste zintuigen voor bij het proeven van bier. Proeven doe je met je mond, ruiken met je neus. Toch proef je ook een hoop met je neus, daarover later meer. Ruiken en proeven zijn overigens niet de enige twee zintuigen die je gebruikt bij het proeven. Ook het kijken en zelfs een klein beetje voelen komen terug in een goede proefsessie. Je oren gebruik je niet bij het proeven, maar toch is er een Duitser die zichzelf The Beerwhisperer noemt. Ieder z’n ding. Goed, we gaan proeven! We lopen er samen doorheen. Volgorde van hoe je het beste bier kunt proeven De volgorde van welke zintuigen je wanneer gebruikt is van belang. Sommige mensen gaan eerst uitgebreid naar hun glas zitten kijken, beetje zwenken, voordat ze gaan ruiken en proeven. Dat is zonde. Aroma is het eerste wat verdwijnt uit je glas! Trust me, die kleur blijft echt wel even hetzelfde. Eerst ruiken dus! Als je alle aroma’s tot je genomen hebt kun je kijken of het bier je bevalt en of het glas schoon is. Tegelijkertijd kun je voelen of de temperatuur goed is. Daarna neem je een aantal slokken om de smaak te doorgronden. Dat is de juiste volgorde. Ruiken, kijken & voelen, proeven. Stap 1: ruiken De eerste stap van hoe je goed bier kunt proeven is dus ruiken. Nadat je het bier ingeschonken hebt, steek je direct je neus in het glas. Als het bier veel schuim heeft, kun je even wachten. Schuim belemmert de aroma’s die in het bier opgesloten zitten. Als je eenmaal begint met ruiken en je merkt dat de geur wat afneemt, kun je je glas een beetje zwenken. Dat zorgt ervoor dat er wat koolzuur ontsnapt, en dat koolzuur neemt mooie aroma’s mee. Probeer te benoemen wat je ruikt, dan leer je steeds beter ruiken. Een proefformulier kan erbij helpen! Stap 2: kijken & voelen Nadat je de aroma’s in je opgenomen hebt, kun je gaan kijken en voelen. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn; Welke kleur heeft het bier? (automatisch bedenken je hersenen dan al wat voor smaak je kunt verwachten) Is het bier helder, tweeschijn of troebel? Hoe groot is de schuimkraag? Zie ik veel belletjes in het bier, zit er veel koolzuur in het bier? Zit er depot in het glas? Blijft de schuimkraag lang staan? Heeft het bier de juiste temperatuur? Is het glas mooi schoon? (als er belletjes aan de binnenkant van het glas kleven, is het glas niet schoon en kun je het, soms met uitleg, terugsturen) Misschien kun je jezelf nog wel tien vragen stellen. De belangrijkste vraag om mee af te sluiten is, “Ziet dit bier er goed genoeg uit om te drinken?”. Gek genoeg is het antwoord bij mij bijna altijd een ja 😉 Stap 3: proeven Proeven doe je in drie stappen. Eerst neem je de basissmaken en het mondgevoel waar, vervolgens de aroma’s en als laatste de nasmaak. Om de basissmaken waar te nemen gebruik je je mond. In een eerder artikel legde ik al uit hoe je mond en je tong werken en welke rol ze spelen in het proeven van de basissmaken. Met je mond neem je waar of het bier zoet, zuur, bitter, zout of umami is, of een combinatie van die smaken. Dat doe je door een goeie slok te nemen, die een seconde of twee door je mond te laten gaan (niet gaan spoelen, het is geen tanden poetsen) en vervolgens door te slikken. Buiten de basissmaak kun je ook het mondgevoel waarnemen. Is het vol, zoet, of juist dun en droog? Verwarmt de alcohol die in het bier zit? Probeer zoveel mogelijk waar te nemen! Vervolgens gaan we de aroma’s waarnemen. Hiervoor heb ik een speciale techniek. De klinkt ingewikkeld, maar dat valt wel mee. Gewoon een paar keer oefenen. Vlak voordat je een slok neemt adem je in. Vervolgens neem je een slok zoals bij het proeven, en die slik je door. Nét nadat je hebt doorgeslikt, adem je uit door je neus. Wat hier gebeurt is best bijzonder. In bier zit koolzuur, en koolzuur lost goed op in koude vloeistoffen. Zodra een vloeistof echter opwarmt, wil de koolzuur eruit. Voor dat opwarmen zorgt je keel. De ontsnappende koolzuur neemt, net als bij het zwenken bij het ruiken, aroma’s mee uit het bier. In je neus zitten dus al die geur-receptoren, die je op deze manier voorziet van allerlei mooie aroma’s. Probeer het maar eens! Voor de nasmaak kun je het beste na het doorslikken een beetje smakken. Is het zoet, plakkerig? Droog en verfrissend, of misschien bitter en samentrekkend? Nodigt het uit tot een volgende slok? Is de balans goed? Allemaal vragen die voor jou kunnen bepalen of je het een lekker bier vindt, of niet. Jij weet nu hoe je bier moet proeven! Nu dat je weet hoe je moet proeven, is het goed om te kijken naar welke temperatuur bier zou moeten hebben, wat ook belangrijk is voor de mate waarin je het bier goed kunt proeven. <- Vorige In welke volgorde drink je de bieren van je eigen proeverij? Volgende -> Wat is de ideale drinktemperatuur van bier?
- De ideale temperatuur voor bier
Op welke temperatuur drink je bier? Hoe kouder bier is, hoe meer het je smaakpapillen verlamt en hoe minder je dus proeft. Betekent dat dat je alles warm moet drinken? Zeker niet. Hoe het wel zit, leg ik je uit. Welke bieren kies je voor de bierproeverij? Wat zijn goede glazen voor een bierproeverij? Welke hoeveelheid bier drink je op een proeverij? In welke volgorde drink je de bieren? Hoe proef je eigenlijk het beste? Op welke temperatuur drink je de bieren? Wat voor hapjes eet je bij de bieren? Wat voor proefformulier kun je gebruiken? Temperatuur en smaak Om te begrijpen waarom de temperatuur van het bier van belang is, moet je eerst iets weten over wat temperatuur met je smaak doet. Simpel uitgelegd: de smaakreceptoren op je tong zetten zich uit bij warmte en krimpen bij kou. Net zoals metaal, maar dan in je mond! Als je iets eet of drinkt op 37 graden, zijn die receptoren 100x gevoeliger voor smaak dan wanneer je het op 15 graden consumeert. Als je daarboven gaat, gaan pijnreceptoren die van smaak overstijgen en proef je minder goed. Niet zo relevant voor bier, maar toch. Temperatuur van bier; zoet, bitter en zuur Die wisselende werking van je smaakreceptoren is echter alleen van toepassing bij zoet, bitter en umami. Zuur en zout zijn minder tot niet gevoelig voor de invloed van temperatuur. Dat betekent dus dat je door de temperatuur te laten variëren, kunt spelen met welke elementen meer naar boven komen. Als je iets warm drinkt, komen de zoete tonen meer naar boven. Drink je het koud, zal je meer zuren proeven ten opzichte van de rest. Andersom is ook het geval. Vindt je een bier te zuur, laat het dan wat opwarmen, dan komen de zoete tonen wat meer naar boven en zal je meer balans krijgen, of in ieder geval meer van dat waarnaar je op zoek bent. Op welke temperatuur drink ik m’n bier nou? Ik zou hier hele lijsten neer kunnen zetten waarbij je per bierstijl een adviestemperatuur hebt, maar dat ga ik niet doen. Ik hou ervan om het eenvoudig te houden. Als mensen mij vragen op welke temperatuur je bier dient te drinken, is mijn antwoord over het algemeen “het alcoholpercentage +2”. Pils van 5% drink je dus op 7 graden, en een mooie stout of quadrupel van 10% drink je op 12 graden. De enige uitzondering die ik écht wil aanstippen is een oude geuze of kriek, die zijn relatief laag in alcohol maar drink je doorgaans op keldertemperatuur. Je weet nu de beste temperatuur voor bier Nu dat we dat besproken hebben, kun je in principe je eigen bierproeverij houden! Je weet welke bieren, welke glazen, de hoeveelheid en de volgorde van de bieren, en hoe je het beste kunt proeven (inclusief de beste temperatuur). Ik zeg let’s go! Wil je er ook nog hapjes bij serveren? Lees dan verder! <- Vorige Wat is de beste manier om (bier) te proeven? Volgende -> Wat voor hapjes eet je bij je eigen bierproeverij?
- Wat voor hapjes eet je bij een bierproeverij?
De hapjes bij een bierproeverij kunnen echt een hele nieuwe dimensie aan het geheel geven. Je kunt smaken in het bier of het eten extra benadrukken, naar bovenhalen, de balans opzoeken, contrasterende smaken opzoeken, er kan veel. Sommige dingen kun je ook beter niet doen. Welke bieren kies je voor de bierproeverij? Wat zijn goede glazen voor een bierproeverij? Welke hoeveelheid bier drink je op een proeverij? In welke volgorde drink je de bieren? Hoe proef je eigenlijk het beste? Op welke temperatuur drink je de bieren? Wat voor hapjes eet je bij de bieren? Wat voor proefformulier kun je gebruiken? De wetenschap achter foodpairing Nee, dit wordt geen saai verhaal. Wat ik echter nooit gedacht had, is dat er wetenschap zit achter smaak-combinaties. Ik wist het ook niet, tot ik het boek The Art & Science of Foodpairing tegenkwam. Het werkt als volgt: alles met smaak is opgebouwd uit key aroma’s. Dat betekent eigenlijk dat een asperge niet naar asperge smaakt, maar naar een aantal losstaande aroma’s die samen naar asperge smaken. Er zijn tien soorten aroma’s, die op een eigen manier tot stand komen. De schrijvers hebben die aroma’s in categorieën ingedeeld. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld fruitig, kruidig, karamel, notig en geroosterd. Je kunt hierboven zien dat vanille voornamelijk naar, ja, vanille smaakt. Vanillin is het smaakcomponent wat daarvoor verantwoordelijk is. In de afbeelding zie je het smaakwiel van bourbon vanille. Appel smaakt voornamelijk green. Als we nog even bij het voorbeeld van bourbon vanille blijven, kunnen we aan de hand van die smaakcomponenten pairings uitzoeken. Bourbon vanille is in meerdere of mindere mate fruitig, bloemig, green, geroosterd en notig, volgens de schrijvers. Dat hebben ze gemeten. Vervolgens zoeken ze op die smaakcomponenten andere ingrediënten uit die er volgens hun theorie bij passen. Ik heb al een aantal combinaties geprobeerd, en het werkt echt! Combineren kun je leren Goed, nu iets luchtiger. Hapjes bij een bierproeverij, wat werkt nou wel en wat werkt niet? Laat ik voorop stellen dat het vrij lastig is om in het kort uit te leggen wat goed of niet goed werkt, maar ik kan wel een aantal do’s en dont’s benoemen. Verder is het wat mij betreft gewoon veel proberen. Voornamelijk binnen de lijntjes, dan merk je wat werkt, maar kleur ook maar eens buiten de lijntjes om te ervaren wat niet werkt en waarom het niet werkt. Goede basis van foodpairing Er is een aantal zaken waar je op kunt letten als je eten en bier gaat combineren. Dat heeft te maken met balans en intensiteit, de seizoenen en (mijn favoriet) de klassieke keuken. Balans en intensiteit Een goede start is om te kijken naar balans tussen het bier en het gerecht(je). Weet daarbij dat bitters, alcohol en koolzuur balans geven aan zoet, vet en umami. Een droge saison gaat bijvoorbeeld goed bij vette vis. Zoet en moutigheid balanceren zuren en pittigheid. Een tripel zal het goed doen bij hotwings (niet té hot, dan proef je niks meer). Verder moet je oppassen met bitters en pittigheid, dat versterkt elkaar. Drink dus geen bittere IPA bij een pittige thaise curry. Bij intensiteit let je voornamelijk op of die van het bier en het gerecht gelijk zijn. Een pilsje bij een pizza salami kan misschien wel lekker zijn, maar de pizza knalt over dat pilsje heen. Daar kun je dan weer beter een doppelbock bij drinken, bijvoorbeeld. Maar een pilsje bij een pizza margherita zou dan weer wel kunnen. Let dus op hoe intens een bier en een gerecht smaken. Smaakhaakjes kun je ook gebruiken om leuke combinaties te vinden, als de rest klopt. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke saison met peper fuet, waarbij het zwarte pepertje in beide is terug te vinden. Daarnaast helpt het droge van de saison mooi door het vettige van de worst heen te snijden. Een andere optie is een hazelnoot stout met hazelnoot brownies. Daarbij is het bier een vloeibare versie van het gerecht! De seizoenen Lichte, zomerse bieren gaan vaak goed met lichte, zomerse gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke fris bier bij klassieke sushi. Daarentegen gaan donkere, winterse bieren vaak goed met winterse gerechten. Dan kun je weer denken aan een quadrupel bij een mooie stoofpot. Wat logisch klinkt, gaat vaak wel goed met elkaar. De klassieke keuken Dit vind ik de leukste manier van het combineren van bier met gerechtjes, omdat alles eraan gewoon klopt, en het je in je fantasie naar een plek en een moment brengt wat waarschijnlijk een leuke plek en een goed moment was! Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke Duitse lager met een goeie schnitzel, of een Mexican lager bij quesadillas! Do’s – een aantal goede combinatie’s Als je op een eenvoudige en toegankelijke manier wilt beginnen met bier en foodpairing, hierbij wat algemene voorbeelden waar je lekker mee aan de slag kunt; Blond, pils of witbier met kabeljauw, garnalen of zeebaars IPA, saison of tripel met zalm, paling of makreel (Dubbel)bock, gerstewijn of quadrupel met runderstoof, droge worst of bacon IPA, rauchbier en ESB met hamburgers, spareribs of pulled chicken/porc Een aantal specifieke en simpele combinaties die je ook kunt proberen is imperial stout met chocolade, barleywine met blauwaderkaas of een quadrupel met dadels in spek. Dont’s – beter van niet Er zijn een aantal combinaties die je beter niet kunt maken, simpelweg omdat de basis daarvan niet goed met elkaar werkt. Goed om te vermijden is met name pittig en bitter, waar we het eerder over hadden. Verder is een veel gemaakte fout om een combinatie van verschillende intensiteit uit te kiezen. Pils en Oosters/pittig eten klinkt misschien logisch (omdat we dat vaak gedaan hebben), maar dat is het niet. Het gerecht gaat vaak vol over een pilsje heen. De andere kant is bijvoorbeeld een imperial IPA met witte asperges. Dan proef je niets meer van de asperge, en dat is zonde. Trial & error Nu dat je de basis van foodpairing doorhebt, zou ik er vooral lekker mee gaan proberen, zeker als je het net zoals ik leuk vind om in de keuken te staan. Gebruik het om een leuke proeverij met vrienden te organiseren, misschien leuk om daar dan ook iets met een proefformulier bij te doen. Misschien ben je wel nieuwsgierig geworden naar hoe ik het doe en wil je dat ik langs kom? <- Vorige Wat is de ideale drinktemperatuur van bier? Volgende -> Gratis proefformulier voor bij je eigen bierproeverij
- Gratis proefformulier voor bij bierproeverij
Een proefformulier voor je bierproeverij gebruiken zal de deelnemers helpen in het beter leren benoemen van wat je proeft. Omdat je bewuster proeft en probeert op papier te schrijven wat je proeft, zul je uiteindelijk je smaak verder ontwikkelen. Welke bieren kies je voor de bierproeverij? Wat zijn goede glazen voor een bierproeverij? Welke hoeveelheid bier drink je op een proeverij? In welke volgorde drink je de bieren? Hoe proef je eigenlijk het beste? Op welke temperatuur drink je de bieren? Wat voor hapjes eet je bij de bieren? Wat voor proefformulier kun je gebruiken? Heb ik een proefformulier echt nodig? Zoals eerder gezegd, een proefformulier helpt bij het benoemen wat je proeft, en dus zorgt het er automatisch voor dat je aandachtiger gaat proeven en beter wordt in het benoemen van wat je ruikt en proeft. Het vergt echter wel wat concentratie, het bijhouden van wat je proeft op papier. Als je dus een proeverij puur voor de gezelligheid wilt doen, kun je deze ook prima achterwege laten. Uiteraard kun je hem ook gewoon downloaden om zelf een keertje, voor de lol, te gebruiken als je een bier zit te proeven. Ook om je eigen smaak te verbeteren, kun je dit een aantal keer doen. Je hebt in ieder geval niets te verliezen! Hierbij ook een voorbeeld, zodat je een beetje een idee hebt van hoe je hem in kunt vullen. In de vrije ruimtes kun je zo gedetailleerd of uitgebreid gaan als je wilt. Het eindoordeel helpt je wellicht om te bepalen of je een bier nog een keer wilt drinken.. Daar kun je trouwens ook een app als Untappd voor installeren! Proefformulier voor jouw eigen bierproeverij Hier zie je een voorbeeld van het proefformulier wat je helemaal gratis van me kunt ontvangen! Als je hier je naam en e-mailadres invult, zit hij binnen enkele ogenblikken in je mailbox. <- Vorige Wat voor hapjes eet je bij je eigen bierproeverij? Volgende -> Welke bieren kies je voor je eigen bierproeverij?
- Bier bij spareribs: rauchbier
Wat voor bier drink je bij spareribs? Mij bevalt een rauchbier altijd heel goed, zeker als de spareribs niet enorm rokerig zijn. Deze ribs zijn met een fijne zoet-spicy ketjap marinade, waar dit bier uitstekend naast smaakt! De spareribs Als je een goeie smoker of barbecuer bent, kun je de spareribs zelf klaarmaken, zoek daarvoor een mooie rib uit bij de slager en bereid deze hoe jij ze graag eet. Ik ben geen goeie smoker of barbecuer, maar ik heb wel een restaurant in de buurt zitten die uitstekende spareribs maakt, Os Steakhouse in Heiloo. De beste spareribs van Noord Holland. Support your locals! Het bier – Schlenkerla Fastenbier Schlenkerla is een historische rookbierbrouwerij uit Bamberg. Dit Duitse stadje staat bekend om zijn rauchbieren, en de echte liefhebber móet hier één keer in z’n leven naartoe. Het Fastenbier is mijn favoriet, en doet denken aan een droog bockbier, maar dan goed gerookt. Je kunt smaken van rookworst, gerookte paling en leer verwachten. Geen “easy drinker”, wel een zeer smaakvol bier voor bij verschillende vleesgerechten. Vandaag zijn de ribs aan de beurt 😉 Bier bij spareribs Wat deze combinatie zo smaakvol maakt, is dat die rooksmaak zo goed werkt met producten wat je normaal ook met rook kunt klaarmaken. Je zou dit bier bijvoorbeeld ook naast een ribeye of een broodje pulled pork kunnen drinken. Daarnaast balanceert het droge karakter van dit bier dat vettige en zoetige van de spareribs. Je hebt dus een match op zowel smaak als mondgevoel! Alternatief Rookbier is niet voor iedereen. Eerlijk is eerlijk, je moet er van houden. Ik hou er dus van. Als je het nooit gedronken hebt, zou ik het zeker proberen. Als je het een jaar geleden niet lekker vond, probeer het nog eens. Ben je er echt niet van, kun je altijd een mooie double IPA (bijvoorbeeld die van Kees) of een traditionele weizen voor bij je ribs pakken.
- Bier bij stoofpot: quadrupel
Bier bij stoofpot kan een heerlijke combinatie zijn, als je het goed doet. Een stoofpot is een heerlijk gerecht voor herfst en winter, wat vaak (bij ons thuis in ieder geval wel) met bier bereid wordt. Bockbier welteverstaan! Het is logisch om bij gerechten voor de koudere seizoenen ook een bier te zetten die vaker in die seizoenen gedronken wordt. Dat gaan we dus ook doen. Als je op tijd begint heb je er voor etenstijd ook nog eens weinig werk aan! De stoofpot Mijn vriendin maakt graag stoofpot, vooral als ze een dagje vrij is. Dus tijdens winters verlof of in de weekenden staat dit gerecht bij ons regelmatig op tafel. We maken altijd het recept van Miljuschka, die is niet te ingewikkeld, erg smaakvol en wordt met bier bereid! De gouden tip is om vooral veel te maken, kijk hoeveel je kwijt kunt in de pan. Omdat het zo veel tijd kost is het zonde om het keer op keer opnieuw te maken, want dit gerecht is uitstekend in te vriezen. Als je het goed doet geeft dit diepe, donkere smaken en is het vlees mooi sappig. Het bier – Straffe Hendrik Quadrupel Straffe Hendrik is een quadrupel die gebrouwen wordt door brouwerij De Halve Maan uit Brugge. Een prachtige, onlangs vernieuwde brouwerij, in een klassiek stadscentrum. Mocht je er ooit zijn, zeker heen! Geinig weetje over de brouwerij, ze zijn de eerste ter wereld met een bierleiding, een waterleiding maar dan voor bier. Dat komt omdat de bottelarij (waar al het bier afgevuld wordt) buiten de stad zit, omdat het pand te klein werd. Om vrachtverkeer te voorkomen, is het op deze manier opgelost. Slim toch? Goed, dit bier is een quadrupel van 11% en bovendien ontzettend smaakvol. In het aroma heb je direct mooie tonen van mout, karamel, kandij, honing en kaneel. Die aroma’s komen in de smaak direct terug, samen met een mooi alcoholwarmend mondgevoel van deze zware quadrupel. Hij is verrassend vol. Waar de gemiddelde quadrupel wat “dunner” en daardoor makkelijker doordrinkbaar is, doet deze meer denken aan een wat donkerdere Engelse barleywine door de volle moutige smaak. Er is voldoende tegenhang van de hop om het zoete met bitters te combineren, en een subtiele fruitigheid komt door vanuit de gist. Belgische gist staat bekend om mooie fruitige en kruidige tonen. Bier bij stoofpot Dit bier gaat zo goed bij die stoofpot door de synergie die er tussen de smaken zit. De stoof is diep en donker van kleur en smaak, dat heeft dat bier ook. De kruiden die aan de stoof toegevoegd worden zul je terugproeven in dit bier. Niet omdat de kruiden daar ook in zitten, maar omdat de gist die gebruikt is die smaakjes produceert. Fijn hè? Daarnaast zijn er wat ingrediënten die verwant zijn aan die van bier. Denk aan bloem, ontbijtkoek en natuurlijk het bier wat erin verwerkt zit. Kan niet missen. Alternatief Het beste advies wat ik je kan geven qua alternatief, is dat je het bier erbij drinkt wat in de stoof verwerkt zit. Daar kun je sowieso niet fout gaan. Je kunt het ook omdraaien: pak jouw favoriete donkere bier (of dat nu een bock, dubbel, quadrupel of stout is) en gebruik dat bier om de stoof mee te maken. Drink er een glas naast en ik weet zeker dat je smaakpapilletjes tevreden gesteld worden!
- Witbier – Wat is dat eigenlijk?
Witbier: Een verfrissend Belgisch bier met een rijke geschiedenis. Als je op zoek bent naar een licht en verfrissend bier dat perfect is voor warme zomerdagen, dan is deze stijl een goede keuze. Het is een Belgische bierstijl die bekend staat om zijn zachte smaak, troebel uiterlijk en kruidige aroma’s. We gaan dieper in op de geschiedenis van deze bierstijl, de ingrediënten van witbier, foodpairing suggesties en enkele commerciële voorbeelden van witbieren. Geschiedenis van witbier Witbier, ook wel bekend als “witte ale” of “bière blanche”, vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen in België. Oorspronkelijk brouwden de monniken dit bier in de abdij van Hoegaarden, een klein stadje in de provincie Vlaams-Brabant. Het bier werd destijds gemaakt met tarwe, gerst, haver en kruiden zoals koriander en sinaasappelschil. Na de Tweede Wereldoorlog nam de populariteit van dit bier af en de laatste brouwerij in Hoegaarden sloot in 1957. In de jaren zestig werd witbier nieuw leven ingeblazen door Pierre Celis. Hij was een lokale melkveehouder die een passie had voor het brouwen van bier. Hij begon thuis te experimenteren met het brouwen van de stijl. In 1966 opende hij zijn eigen brouwerij in Hoegaarden, waarnahet bier al snel populair werd. Tijdens de jaren negentig werd Celis benaderd door brouwerij Miller, die hem overtuigde om zijn brouwerij te verkopen. In de Verenigde Staten werd witbier uiteindelijk een groot succes en de populariteit van het bier verspreidde zich over de hele wereld. Ingrediënten van witbier Witbier wordt traditioneel gemaakt met ongemoute tarwe, gerstemout, haver en gist. Het gebruik van tarwe zorgt voor een zacht en licht mondgevoel en een troebel uiterlijk. Kruiden zoals koriander en sinaasappelschil voegt men vaak toe om het bier zijn karakteristieke aroma te geven. Sommige brouwers voegen ook andere kruiden toe, zoals kamille of zoethout, om extra smaak en aroma’s toe te voegen. Foodpairing suggesties voor witbier Vanwege de lichte, verfrissende smaak van witbier is het perfect om te drinken op een warme dag en kun je het combineren met veel verschillende soorten gerechten. Hier zijn enkele foodpairing suggesties om met deze stijl te combineren: Commerciële voorbeelden van witbier Er zijn veel verschillende commerciële voorbeelden beschikbaar, variërend van traditionele Belgische witbieren tot moderne Amerikaanse versies. Hier zijn enkele voorbeelden: Schijfje citroen Hoewel het in sommige landen (waaronder Nederland) gebruikelijk is om een schijfje citroen in een witbier te serveren, is dit niet noodzakelijk om van de smaak te genieten. In feite zijn sommige brouwers van mening dat het gebruik van citroen de smaak kan overheersen en de complexiteit van het bier kan verminderen. Het kan echter wel een verfrissende toevoeging zijn en een vleugje extra citrus toevoegen aan de smaak. Een andere reden waarom sommige brouwers geen fan zijn van citroen in witbier, is omdat het zuur in de citroen kan reageren met de eiwitten in het bier en zo de schuimkraag kan afbreken. Wanneer de schuimkraag afneemt, gaat ook het koolzuur verloren. Dit kan resulteren in een minder bruisend bier en minder aroma’s en smaken die vrij komen. Als je dus graag je witbier met een schijfje citroen drinkt, wees dan voorzichtig en voeg het pas op het laatste moment toe. Zo breng je zo min mogelijk schade toe aan de schuimkraag en de smaak van het bier. Conclusie Witbier is een heerlijke bierstijl die perfect is voor warme zomerdagen. Het heeft een rijke geschiedenis en wordt gemaakt met tarwe, gerstemout, haver en kruiden zoals koriander en sinaasappelschil. Witbier kun je combineren met veel verschillende soorten gerechten, waaronder salades, visgerechten, Aziatische gerechten en kipgerechten. Er zijn veel verschillende commerciële voorbeelden van witbier beschikbaar, dus er is altijd wel een witbier te vinden dat bij uw smaak past.
- De IPA van Schultenbräu; op ontdekkingstocht
Van de week liep ik dus in de Aldi. Ik kom daar graag, ik ben er gek op om een halfuur in de rij te staan om drie artikelen af te rekenen. Geintje natuurlijk, ik koop er wel eens een wijntje (ja, drink ik ook wel eens), of wat fruit. Ik loop ook altijd even langs het bierschap, duh. Toen zag ik een nieuw bier staan die mijn aandacht trok. Een 440ml blik IPA van Schultenbräu voor het astronomische bedrag van €0,89. Ik weet niet hoe het met jullie nieuwsgierigheid zit, maar in dat soort situaties is de mijne in ieder geval volledig de baas. Daar stond ik dan, in de rij met mijn drie artikelen, waarvan dat blikje er dus één was. Thuis direct in de koelkast gezet, en nu zit ie in m’n glas. En jullie kunnen meegenieten, soort van. Het bier Wat ik dus al zei, het is een IPA van Schultenbräu in een 44cl blik. Het is best een kek blikkie ook, ziet er leuk uit. Er is gerstemout en tarwemout gebruikt, en de hoppen die erin zitten zijn Mosaic, Azacca en Columbus. Dikke props naar Schultenbräu dat ze dat op de verpakking zetten. Dat vind ik nou leuk! Er zit trouwens 6% alcohol in. Hoe ruikt het? Veel mensen beginnen met hoe het bier eruit ziet, maar het aroma is het eerste wat verdwijnt. Trust me, de kleur blijft nog wel even hetzelfde. Eerst ruiken dus! En dit ruikt.. Helemaal niet slecht eigenlijk. Licht fruitige, harsige tonen van de hop die gebruikt is. Eerlijk is eerlijk, je moet je best doen om het eruit te halen, maar de geur is zeker niet slecht! Hoe ziet het eruit? Het bier is kraakhelder, donkerblond met een witte schuimkraag die mooi stabiel is. Kraakhelder dus. Ziet er eigenlijk precies uit zoals hun pils. Hoe smaakt het? De smaak is een prima balans tussen licht hoppige en licht moutige smaken. Niks springt er echt uit, maar je proeft wel dat het erin zit. De body is medium tot dun, de afdronk is fris-bitter met iets moutigs/zoetigs erin. Wat vind ik nou eigenlijk van die IPA van Schultenbräu? Tsja. Is het een hoogvlieger? Zeker niet. Zit er in dat blik wat ik ervan verwacht had? Minstens, ik vind dit boven verwachting, voor een IPA van dat volume voor die prijs. Je verwacht eigenlijk een soort matig pils met een beetje hopsmaak te drinken. Alhoewel het niet veel meer dan dat is, vind ik het blik z’n geld wel waard. Kun je betere IPA’s krijgen? Natuurlijk. Veel slechter ook zeker. Maar, voor bij de nasi is dit prima weg te drinken 🙂
- Bockbier – Wat is dat eigenlijk?
Bockbier is een robuuste bierstijl met een volle smaak en karakteristieke zoetheid. De stijl wordt vaak geassocieerd met de herfst- en wintermaanden en is populair bij veel bierliefhebbers. In deze blog leer je meer over de geschiedenis van bockbier, de ingrediënten die in bockbier gaan, foodpairing tips en enkele commerciële voorbeelden om te proberen. Geschiedenis De oorsprong van bockbier ligt in de Duitse stad Einbeck. Daar kwam deze stijl voor het eerst in de 14e eeuw uit de brouwketels. Het was in die tijd in Einbeck populair vanwege zijn kwaliteit en smaak. Het bier werd daarom al snel populair in andere delen van Duitsland en Europa. Men brouwt het bier met een hoog gehalte aan mout en hop. Daardoor was het krachtiger dan andere bieren die je in die tijd kon drinken. Toen het bier later in Beieren werd gebrouwen, begon het bekend te staan als “bockbier”. Dit kwam omdat “bock” het Duitse woord is voor “bok” en het bier krachtiger was dan andere bieren. Ingrediënten van bockbier Bockbier brouwt men traditioneel met een mengsel van gerstemout en andere granen zoals tarwe of rogge. Het gebruik van verschillende granen kan bijdragen aan de complexiteit van de smaak van het bier. Het brouwproces omvat traditioneel gezien een lange kooktijd, waarbij de suikers in de mout karameliseren en het bier zijn kenmerkende zoetheid krijgt. Voor het brouwen van bock gebruik je ondergistende gist, wat betekent dat het bier op lagere temperaturen vergist dan bovengistende bieren. Het bier heeft over het algemeen een donkere kleur en een alcoholpercentage tussen de 6% en 7,5%. Foodpairing De rijke en volle smaak van bock maakt het een goede keuze om te combineren met hartige gerechten. Het gaat goed samen met stoofpotten, gegrild vlees en kaasplankjes. De zoete en kruidige tonen van het bier passen ook goed bij desserts zoals chocoladetaart, crème brûlée en koffie. Voor degenen die houden van een avontuurlijkere foodpairing, kun je bockbier ook combineren met zoetere gerechten zoals appeltaart en wafels. Commerciële voorbeelden van bockbier Er zijn talloze commerciële voorbeelden van bock beschikbaar, veel daarvan in Nederland en in Duitsland. In Nederland zijn er bekende merken zoals Grolsch Herfstbok en Brand Dubbelbock (mijn persoonlijke favoriet), maar er zijn ook minder bekende maar even smaakvolle opties zoals Jopen 4-granen Bock en Texels Bock. Duitse brouwerijen hebben ook een lange traditie van het brouwen van bockbier, waaronder het populaire Paulaner Salvator en Ayinger Celebrator. Andere bekende Duitse merken zijn onder meer Weihenstephaner Korbinian en Schneider Aventinus. Als je de kans hebt, is het zeker de moeite waard om deze verschillende merken te proberen om de subtiele smaakverschillen te ontdekken en te vinden welke het beste bij je past. Als je de kans hebt om een lokaal gebrouwen bockbier te proberen, is dat zeker de moeite waard. Kleine brouwerijen hebben vaak hun eigen unieke interpretatie van de bierstijl, met bijvoorbeeld extra kruiden of andere smaakprofielen. Conclusie Bockbier is een smaakvolle bierstijl met een rijke geschiedenis en veel variatie in smaak. De ingrediënten en het brouwproces zorgen voor een kenmerkende zoetheid en complexiteit. Door zijn rijke smaak past bockbier goed bij hartige gerechten en desserts, en er zijn talloze commerciële en lokale opties om te proberen. Of je nu een doorgewinterde bierliefhebber bent of net begint met het ontdekken van verschillende bierstijlen, bockbier is zeker de moeite waard om eens te proberen.
- Bier bij boerenkool: smoked blond
Bier bij boerenkool drinken is voor mij een beetje zoals koffie bij het ontbijt (ja, bij het ontbijt, koffie ís geen ontbijt), er staat altijd wel een glas naast mijn bord. Als je dan zo in de keuken staat te beulen op een lekkere boerenkool stamppot, wat voor bier moet daar dan bij? Eerst even naar het gerecht. De boerenkool Ik maak eigenlijk altijd op een eenvoudige manier boerenkool, ik zal het hier kort omschrijven, het recept is voor twee personen. Ik maak de jus altijd zelf, het is niet super moeilijk en je moet wat te doen hebben terwijl je aardappelen, groente en rookworst in het water liggen te garen, toch? Ingrediënten 500gr aardappelen (kruimig) 350gr boerenkool 200gr spek (je kunt kant en klare spekreepjes kopen, maar ik vind zo’n blok toch altijd beter poremen) 100ml melk 1 eetlepel mosterd een (grote) rookworst een blokje runderbouillon (voor de jus) 1 eetlepel maizena (voor de jus) Als je voor de cheat-variant gaat (kant en klare jus) heb je het bouillonblokje en de maizena niet nodig. Pak een grote pan (een soeppan werkt voor mij goed) en breng daarmee 2 liter aan de kook. Zorg dat je een deksel voor de pan hebt. Zet daarnaast een grote/diepe pan op het vuur met heet water en verwarm die tegelijkertijd (voor de rookworst). Snij ondertussen de aardappelen in 8 stukjes, schillen hoeft niet. Als het water van de soeppan kookt zet je het vuur laag, doe je de aardappelen erin (snufje zout in het water misstaat niet). Doe de boerenkool er bovenop, het geeft niet als dat niet in het water zit, want die gaan we gaar stomen. Doe de rookworst in de pan met het hete water (niet laten koken) en doe het deksel op de pan. De rookworst, aardappelen en boerenkool hebben nu 20 minuten nodig. Terwijl het water haar werk doet snij en bak je de spekjes. Schep de spekjes als ze gaar zijn uit de pan en voeg de maizena toe. Bak die licht aan. Blus af met water, voeg het bouillonblokje toe en kook in tot het een jus-achtige substantie heeft. Het stampen Een eigen hoofdstuk voor het stampen? Jazeker. Stampen is vet belangrijk natuurlijk, en het leukste aan boerenkool maken ;-). Als de 20 minuten erop zitten, haal je de rookworst uit het waterbadje en giet je de aardappels en boerenkool af. Doe het daarna weer terug in de pan. Voeg de melk en de mosterd toe en stamp stamp stamp tot het een fijne substantie is. Ik heb een degelijke stamper die niet verbuigt enzo, zodat ik me écht lekker uit kan leven. Stamp die agressie er maar lekker uit ;-). Roer de spekjes erdoor, snij de rookworst in plakjes, giet de jus in een kommetje (zoals ik op de foto hierboven vet netjes gedaan heb) en schenk er een lekker bier bij in! Het bier – Cornet Smoked Cornet Smoked is nog niet zo lang beschikbaar, sinds september 2020 pas, en in het begin nog in kleine oplages. Nu is het bier zeer goed verkrijgbaar en dus zeker geschikt voor een mooie foodpairing om lekker thuis op tafel te zetten. De dominante smaken en aroma’s in dit bier zijn, en de eerste zal je niks verbazen, rokerigheid en fruitigheid. De rokerigheid komt van zowel gerookte mout als gerookte houtsnippers, wat een subtiele maar zeker niet eendimensionale rokerige toets aan het bier meegeeft. Na dat rokerige is duidelijk het “zwaar blond-karakter” in dit bier te ontdekken, lichtzoet, met die fruitigheid die ik eerder benoemde. Bier bij boerenkool Ja, dit is gewoon een gouden combi. Waarom werkt het nou zo goed? Ten eerste complementeert het de rookworst, daar zit het smaakhaakje wat het gerecht met het bier verbindt. Daarnaast helpt het frisse en fruitige karakter tegenhang te bieden tegen die stevige kost op je bordje, die wat pittigs heeft van de mosterd en ziltig van de jus. Het romige mondgevoel zal ook overeenkomsten met het gerecht vinden. Eet smakelijk! Alternatief Je kunt ook seizoensbieren bij dit gerecht zetten. Wat ik bedoel is, je eet boerenkool vaak in de winter. In de winter heb je vaak specifieke winterbieren in het schap staan, en dan denk ik voornamelijk aan de (dubbel)bockbieren, die hier lekker bij gaan. Een van mijn favorieten is een klassieke Duitse Korbinian van Weihenstephaner (die ook die lekkere weizens maakt), de Salvator van Paulaner of de Celebrator van Ayinger. Die gaan zeker goed bij dit gerecht. Die klassieke bocks eindigen de naam trouwens vaak op -ator, wist je dat dat voortkomt uit de “Salvator”, de naam die de Duitse monniken als eerst aan de dubbelbock-stijl gaven? Misschien leuk om ook eens een artikeltje aan te weiden..
- Wat is het verschil tussen IPA en NEIPA?
Als bierliefhebber ben je vast bekend met deze populaire bierstijlen, maar wat is nu precies het verschil tussen IPA en NEIPA? In deze blog duiken we dieper in op de smaak, ingrediënten en uitstraling van beide bierstijlen om zo het verschil tussen IPA en NEIPA uit te leggen. Wat is IPA? Laten we beginnen met de traditionele India Pale Ale, oftewel IPA. IPA is een sterk gehopt bier met een relatief hoog alcoholpercentage en een bittere, citrusachtige smaak. Het is ontstaan in de 18e eeuw toen brouwers extra hop toevoegden aan bier om het beter houdbaar te maken tijdens de reis naar India. Tegenwoordig worden IPA’s gebrouwen met hop uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en hebben ze een heldere, amberkleurige uitstraling. Wat is NEIPA? New England IPA, ofwel NEIPA, is een relatief nieuwe bierstijl die is ontstaan in de Verenigde Staten. Deze bierstijl is zachter van smaak dan de traditionele IPA en heeft een troebele uitstraling. NEIPA’s worden voornamelijk gebrouwen met hop uit de VS gecombineerd met hopsoorten uit Nieuw-Zeeland en Australië. Ze hebben een lager IBU gehalte dan traditionele IPA’s. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van granen zoals haver en tarwe om de zachtheid en troebelheid van het bier te verhogen. Smaakverschil tussen IPA en NEIPA Het grootste verschil tussen IPA en NEIPA is de smaak. IPA’s zijn bekend om hun bittere, citrusachtige smaken en hebben een scherp mondgevoel door het hogere koolzuurgehalte. NEIPA’s hebben daarentegen een fruitige, zachte smaak met minder nadruk op bitterheid. Door het gebruik van granen zoals haver en tarwe hebben NEIPA’s ook een romiger mondgevoel. Ingrediënten Zoals eerder genoemd worden traditionele IPA’s gebrouwen met hop uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. NEIPA’s daarentegen gebruiken voornamelijk hop uit Nieuw-Zeeland en Australië. Daarnaast worden er granen zoals haver en tarwe toegevoegd om de zachtheid en troebelheid van het bier te verhogen. Dit in tegenstelling tot traditionele IPA’s waar voornamelijk gerstemout wordt gebruikt. Uitstraling Een ander opvallend verschil tussen IPA en NEIPA is de uitstraling. Traditionele IPA’s hebben een heldere, amberkleurige uitstraling terwijl NEIPA’s troebel zijn. Dit komt door het gebruik van haver en tarwe en het verminderde koolzuurgehalte in NEIPA’s. Welke commerciële voorbeelden zijn er? Er zijn talloze commerciële voorbeelden van zowel IPA’s als NEIPA’s beschikbaar. Een aantal bekende voorbeelden van IPA’s zijn: Enkele voorbeelden van NEIPA’s zijn: De genoemde voorbeelden van NEIPA’s zijn in Nederland wat lastiger te verkrijgen. Een mooi voorbeeld van een Nederlandse NEIPA is bijvoorbeeld Crank the Juice van Moersleutel Craft Brewery of Juice Punch van Brouwerij Frontaal. Foodpairing verschil tussen IPA en NEIPA IPA’s en NEIPA’s zijn goed te combineren met verschillende gerechten. Aangezien IPA’s meestal een uitgesproken bitterheid hebben, passen ze goed bij gerechten met pittige smaken en kruidige gerechten. Een aantal voorbeelden van gerechten die goed passen bij IPA’s zijn: NEIPA’s hebben meestal een fruitige en troebele smaak, waardoor ze goed passen bij gerechten met fruitige of zoete smaken. Enkele voorbeelden van gerechten die goed passen bij NEIPA’s zijn: Conclusie IPA’s en NEIPA’s hebben veel gemeen, maar er zijn ook belangrijke verschillen in smaak, ingrediënten en uitstraling. IPA’s hebben meestal een uitgesproken bitterheid en zijn gemaakt met klassieke hopsoorten, terwijl NEIPA’s een fruitige en troebele smaak hebben en gemaakt zijn met nieuwere hopsoorten. Beide bierstijlen hebben hun eigen unieke kenmerken en worden steeds populairder. Als het gaat om de keuze tussen een IPA en een NEIPA, is het belangrijk om te overwegen welke smaak en ervaring je zoekt in je bier. Beide stijlen hebben hun eigen kenmerken en zijn populair onder bierliefhebbers. Of je nu op zoek bent naar een traditionele IPA met zijn bitterheid en citrusachtige aroma of naar een NEIPA met zijn troebele uiterlijk en fruitige hopprofiel, er is voor elk wat wils. Wat ik zou doen is lekker beide stijlen te proberen, te experimenteren met verschillende brouwerijen en varianten om zo te zien wat jouw voorkeur heeft. Smaak is persoonlijk, en uiteindelijk gaat het erom dat je geniet van wat je drinkt!
- Mosterdsoep en bier: tripel
Mosterdsoep en bier kan een goede combinatie zijn. Voor de soep heb ik een eenvoudig maar lekker recept, met name in de winterse tijden. Met een paar ingrediënten en een flinke schep goede mosterd, tover je in korte tijd een heerlijk gerecht op tafel. Daar drinken we natuurlijk weer een mooi bier naast. Het eten – mosterdsoep Als ik Pauline (de bedenkster van dit recept) mag geloven, is dit typische Groninger mosterdsoep. Ik denk dat dat met name komt door de Groningse mosterd die erin zit ;-). Verder heb je een paar ingrediënten nodig waarvan je er een paar wellicht al in huis hebt. Ik hoefde zelf alleen prei en room in te slaan. Even een kwartiertje buffelen in de keuken en ik was er klaar voor. Het bier – Rochefort tripel Rochefort tripel is een nieuw guy on the block. Als je niet beter weet, heb je het idee dat dit bier al decennia gebrouwen wordt door de paters van deze trappistenbrouwerij, maar niets is minder waar. Vorig jaar is Rochefort namelijk, voor het eerst in 65 jaar, met deze tripel op de markt gekomen. Daarmee breiden ze hun assortiment, wat tot voor kort bestond uit de Rochefort 6 (een blond bier), de Rochefort 8 (een dubbel) en de Rochefort 10 (een quadrupel) uit met een vierde bier, en dus een tweede blond bier. Een klassieke trappisten-lineup. De smaak van deze tripel is naar mijn mening goed uitgebalanceerd. De subtiele zoete tonen in dit bier zijn aangenaam, niet plakkerig zoet zoals sommige andere tripels. Dat lichtzoete wordt aangevuld door de bloemige en kruidige toetsen waar de Rochefort-gist om bekend staat. Daarnaast neem ik iets van citrus waar. De body is medium, romig, de afdronk net droog genoeg. Een fijne uitgebalanceerde tripel met 8,1% alcohol. Mosterdsoep en bier Mosterdsoep en bier kan zeker een goede combinatie zijn. Wat ik hier probeer te doen is contrasterende smaken opzoeken waardoor het geheel mooi in balans is. Daarnaast kun je ook zeker synergie tussen de soep en het bier vinden. De mosterdsoep is intens van smaak, kruidig en flink pittig door de Groninger mosterd. Het bier heeft zoete tonen en een romig mondgevoel, wat die pittigheid wat afvlakt en de boel dus beter in balans brengt, maar het romige is ook zeker in de soep terug te proeven. Dat merk je ook met de kruidigheid, die zit zowel in de soep als in het bier, wat alles een kloppend geheel maakt. Alternatief Verschillende bieren kunnen werken naast deze soep. Je kunt natuurlijk voor een vergelijkbare tripel gaan, zoals de tripel van Westmalle of de Chimay Tripel. Daarnaast kom je ook zeker weg met een smaakvol blond bier of een herfstbock.
- Tripel – Wat is dat eigenlijk?
De bierstijl tripel is een Belgische bierstijl die bekendstaat om zijn complexe smaak en hoge alcoholpercentage. De naam verwijst naar de hoeveelheid mout die gebruikt wordt tijdens het brouwproces, waardoor het bier een alcoholpercentage heeft van meer dan 8%. Oorsprong van tripel De oorsprong van deze bierstijl gaat terug naar de jaren 30, toen de abdij van Westmalle het eerste tripelbier brouwde. De abdij was op zoek naar een bier met een hoger alcoholpercentage dat kon wedijveren met de populaire champagne en het resultaat was de tripel. Deze bierstijl werd snel populair in andere Belgische abdijen en brouwerijen en is nu een van de meest populaire bierstijlen in België. Smaak De smaak van een tripel is complex en varieert afhankelijk van de brouwer. Veel tripels hebben een fruitige smaak met tonen van banaan en perzik. Er zijn ook bittere tonen van koriander en peper, die vaak afkomstig zijn van de gebruikte kruiden of hopsoorten. De afdronk is vaak droog en prikkelend, wat het bier een frisheid geeft. Er zijn veel commerciële voorbeelden van deze stijl te vinden, waaronder dus Westmalle, Chimay, La Trappe en Duvel. Deze bieren zijn wereldwijd bekend en worden vaak gezien als de standaard voor de tripel bierstijl. Foodpairing Wat betreft foodpairing, is de tripel een veelzijdig bier dat goed combineert met verschillende gerechten. De fruitige smaken zorgen voor een goede balans met gerechten met een zoetere smaak, zoals gebakken appel of een zoete aardappelpuree. De bittere tonen van koriander en peper zorgen voor een goede balans met gerechten met een sterk kruidige smaak, zoals gegrilde groenten of kruidige gerechten zoals een Thaise curry. De droge afdronk maakt het ook een goede keuze voor kaasplankjes, vooral als je kiest voor kaassoorten met een stevige smaak zoals cheddar of gorgonzola. Zelf heb ik al eerder geschreven over tripel bij mosterdsoep en tripel bij tonijnsalade. Samengevat is de tripel een Belgische bierstijl met een hoog alcoholpercentage en een complexe, zoete smaak. Het is ontstaan in de jaren 30 en is een van de populairste bierstijlen in België, en inmiddels over de hele wereld.
- Oliebollen en bier: dubbel
Oliebollen kunnen op het gemiddelde oudejaarsavond-feestje natuurlijk niet ontbreken, zeker niet als je eens mijn recept voor bieroliebollen gemaakt hebt. Naast die heerlijke oliebollen drink ik graag een mooi bier, en wel eentje die goed past bij de bol. Ik heb weer een mooie aanrader voor je! De oliebollen Over de oliebollen kunnen we kort zijn, volg vooral het recept waar ik hierboven naar linkte. Als je geen zin hebt om ze zelf te bakken, koop een zak oliebollen met krenten bij de betere oliebollenkraam. Zelf bakken heeft bij mij echter de voorkeur, zo lekker als jij ze maakt krijg je ze nergens! Het bier – Westmalle Dubbel Westmalle Dubbel komt je wellicht bekend voor en dat kan goed, het is een klassieker in menig supermarkt-schap, maar daardoor niet een minder smaakvol bier! Het bier kenmerkt zich door een mooi samenspel van mout, kandij en gist. Heerlijke fruitige en kruidige tonen van de Belgische gist-stam wisselen de moutige karamel-smaken van de mout en het zoetje van de kandij mooi af. Het bier is lichtzoet en drinkt relatief droog weg, waardoor ik er vaak graag nog eentje pak.. Oliebollen en bier Waarom werkt dat nou zo goed, die oliebollen en dit bier? Wat natuurlijk helpt, is het feit dat het bier daadwerkelijk in deze oliebollen verwerkt zit. Daardoor heb je veel synergie tussen de smaak van de bol en die van het bier. Daarnaast profiteren we van de koolzuur in het bier, dat helpt om het vettige van de bol “op te ruimen”. Verder zal je de smaak van de rozijnen herkennen als gedroogd fruit in de Westmalle, en zitten er veel overeenkomsten qua karamel-tonen tussen de oliebol en het bier. Het zijn goede vrienden. Alternatief Op zich kun je veel meer bieren naast deze oliebollen zetten. Mocht je in het recept van de oliebollen voor een ander donker bier kiezen, kun je dat bier er ongetwijfeld wel mooi naast zetten. Over het algemeen werken donkere, bittere tot halfzoete bieren goed. Denk daarbij, naast de dubbel, aan een Alt, een niet te zoete (dubbel)bock of quadrupel, een Amerikaanse barleywine of een dunkelweizen zoals Texels Skuumkoppe.
- Zelf oliebollen maken
Dit recept voor oliebollen is mijn favoriet, en ik bak ze ieder jaar. Niet in de minste plaats omdat er bier in zit verwerkt! Het zijn smaakvolle oliebollen, en ze combineren ook perfect met een mooi donker en winters bier. Probeer het eens! Met dit recept bak je, afhankelijk van de grootte, tussen de 25 en 35 oliebollen. Ingrediënten 300-330ml bier (ik gebruik Westmalle Dubbel, maar bijvoorbeeld Brand Dubbelbock kan ook, of iets anders donkers) 700ml water (rond lichaamstemperatuur) 1000gr patentbloem 30-40gr gedroogde broodgist 20gr keukenzout 50gr bruine basterdsuiker 3gr kaneel 1/2 theelepel citroensap 300-350gr krenten of rozijnen zonnebloemolie (kijk hoeveel je frituurpan nodig heeft, en koop een liter extra) Verder heb je nodig: Een schone emmer van +/- 10 liter Een mixer met deeghaken Een grote ijsschep voor het bakken van de oliebollen Het maken van de bieroliebollen Begin met het wellen van de rozijnen, doe dit de avond van tevoren, of het liefst nog een dag of twee daarvoor. Dan hebben ze alle tijd om het vocht op te nemen. Ik doe het wellen in een verhouding van 1/3 rum en 2/3 warm water, maar alleen water (of alleen rum 😉 ) werkt ook. Gebruik goedkope rum, het verschil proef je toch niet. Als de rozijnen lang genoeg geweld hebben in het water, gooi je ze door een zeef om het vocht af te gieten. Pak een grote beslagkom en meng daarin het lauwwarme water en het bier, samen met de gist. Roer even met de deeghaken tot de gist is opgelost in de vloeistof. Die daarna de patentbloem erbij en meng tot het een glad beslag is. Het maakt niet uit als je in het begin veel klonten hebt, dat meng je vanzelf glad. Geen stress! Als je een glad beslag hebt kun je de rozijnen, kaneel, zout, suiker en citroensap toevoegen. Meng nog even op een lage stand, tot alles mooi geïntegreerd is. Schep alles de emmer in en bedek die emmer met een lauwe, vochtige theedoek. Zet de emmer weg bij de kachel en wacht 1 tot 2 uur, tot het volume van je bieroliebollen beslag ongeveer verdrievoudigd is. Als je beslag voldoende gerezen is, kun je beginnen met bakken. Stel je frituurpan in op 175 graden, dat vind ik de ideale temperatuur. Lager en je bollen worden zompig, hoger en ze zijn krokant van buiten maar nog niet helemaal gaar van binnen. Bak niet teveel bollen tegelijk, dan koelt je olie af en dan worden ze ook zompig. Schep met de ijslepel iedere keer een schepje beslag in de frituur, knijp om het beslag van de lepel te scheiden. Ik probeer mijn oliebollen altijd van formaatje appel te krijgen, dat is in het begin even zoeken omdat je beslag uitzet in de pan. Oefening baart kunst. Bak ze tot ze mooi bruin en een beetje krokant zijn, een minuut of 7. Ik laat ze altijd uitlekken in een vergiet voordat ik ze op keukenpapier weg leg. Laat ze even afkoelen, handwarm zijn ze het lekkerst. Eet smakelijk! Bier erbij? Ik zou DeBiermeneer niet zijn als ik niet met een mooie tip zou komen voor een bier bij deze oliebollen, want ook bij oliebollen kun je heerlijke bieren combineren. Daar kun je hier meer over lezen!
- IPA – Wat is dat eigenlijk?
IPA is de afkorting en staat voor India Pale Ale, en komt oorspronkelijk uit Groot Brittannië. Sinds deze stijl is overgevlogen naar de VS, is hij echter immens populair geworden. Daarom richt ik me in deze blog specifiek op de Amerikaanse IPA. Dit is een bierstijl die zich onderscheidt van de traditionele variant door het gebruik van Amerikaanse hopsoorten. Deze hopsoorten geven de bieren een unieke smaak en aroma, met tonen van citrus, pine, en tropisch fruit. geschiedenis De geschiedenis van de stijl gaat terug naar de jaren 60 en 70. Toen begonnen Amerikaanse brouwers met het experimenteren met hopsoorten. Deze brouwers waren geïnspireerd door de Britse IPA’s, maar wilden hun eigen draai geven aan de bierstijl. Hiervoor gebruikten ze dus lokale hopsoorten. Dit leidde tot de ontwikkeling van de Amerikaanse interpretatie ervan. Dankzij die ontwikkeling is deze stijl nu een van de meest populaire bierstijlen in de Verenigde Staten. smaak De smaak van een Amerikaanse IPA is kenmerkend bitter, met tonen van citrus, dennen en tropisch fruit. De smaak kan variëren afhankelijk van de gebruikte hopsoorten en de hoeveelheid hop die wordt toegevoegd. Veel Amerikaanse IPA’s hebben ook een bovengemmiddeld alcoholpercentage, meestal rond de 6-7%. Er zijn veel commerciële voorbeelden van Amerikaanse IPA’s. Een van de bekendste is Sierra Nevada Pale Ale, wat volgens velen de grondlegger van de stijl is. Daarnaast zijn er nog bekende voorbeelden als Dogfish Head 60 Minute, Bell’s Two Hearted Ale en de India Pale Ale van Stone. Deze bieren zijn wereldwijd bekend en worden vaak gezien als de standaard voor de Amerikaanse variant van deze bierstijl. ipa en foodpairing Wat betreft foodpairing, is de Amerikaanse IPA een goede keuze om bij gerechten met een stevige smaak te serveren. De bittere smaak van het bier helpt om de zwaardere gerechten zoals barbecue, geroosterd vlees of kaasplankjes te balanceren. Ook combineert het goed met gerechten met een pittige smaak zoals pikante groenten of gerechten met een pittige saus. Zelf pairde ik IPA al eerder met saté, met een broodje pulled chicken en met Clemont Blanc (kaas). ipa samengevat De Amerikaanse IPA is een bierstijl met een unieke smaak, aroma en bitterheid die wordt verkregen door het gebruik van Amerikaanse hopsoorten. Deze bierstijl ontstond in de jaren 60 en 70 en is nu een van de populairste bierstijlen in de Verenigde Staten. Commerciële voorbeelden zijn Sierra Nevada Pale Ale, Dogfish Head 60 Minute, Bell’s Two Hearted Ale, en de India Pale Ale van Stone. De stijl combineert goed met gerechten met een stevige smaak zoals barbecue, geroosterd vlees of kaasplankjes of gerechten met een pittige smaak.
- bier en kaas: IPA bij clemont blanc
Kaas is mijn favoriete snack bij een mooi bier. Als je het juiste bier bij de juiste kaas uitkiest, levert dat een heerlijke smaak-combinatie op. Let bij het combineren vooral op de intensiteit, die moet van zowel de kaas als het bier gelijk zijn. Vandaag kies ik voor een wittekorstkaas bij een mooie hazy IPA. De kaas – Clemont Blanc Bij mijn pairings hou ik er altijd van om goed verkrijgbare producten te gebruiken, zodat jij ze eenvoudig thuis zelf uit kunt proberen. Vandaag kies ik dan ook voor een heerlijk kaasje wat niet duur is en verkrijgbaar is bij de grotere Albert Heijns, een heerlijk romige Clemont Blanc. Het is een koemelk-kaas met een witte korst en een zachte, smeuïge binnenkant. Een soort brie 2.0, if you ask me! Je kunt overigens ook zeker een mooie (room)brie, buffelmozzarella of een camembert bij dit bier combineren. Het bier – Lagunitas Hazy Wonder Het bier wat ik bij de kaas drink is ook een breed verkrijgbaar bier, maar daarom zeker niet minder lekker. Deze New England IPA van Lagunitas ruikt heerlijk naar mango, ananas, guave en een beetje kokos. De smaak is ook een volle mond van tropisch fruit, en door de subtiele bitters en een niet al te droge afdronk is dit een IPA die bij menigeen in de smaak valt. Ik lust hem in ieder geval wel! Wittekorstkaas en bier Waarom gaan wittekorstkaas en bier nu zo goed samen? Allereerst is de intensiteit, zoals ik hier eerder al aangaf, vergelijkbaar. Hierdoor drukt het eten het bier niet weg, of andersom. De bitters en het koolzuur van de IPA snijden mooi door het vettige van de kaas heen, en dat zachte romige van de kaas complementeert dan weer mooi het frisse hoppige karakter van het bier. Geniet! Het glas – Spiegelau IPA Toch wel een mooi glas van Spiegelau, het IPA glas. De glazen van Spiegelau zijn gemaakt van extreem dun kristalglas en vind ik prettig drinken. De vorm is ontwikkeld met een aantal sommeliers en deze vorm zou de IPA het best tot zijn recht moeten laten komen.
- Uiensoep met bier: porter
Uiensoep met bier combineren kan uitstekend! Het is een van mijn favoriete gerechten, makkelijk en snel te maken, goedkoop, en je kunt vaak restjes gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk superlekker! Ik maakte een klassieke Franse uiensoep en dronk daar een Guinness West Indies Porter bij. Het gerecht – Franse Uiensoep Uiensoep is eenvoudig te maken, als je een beetje geduld hebt. Ook al ben je geen ervaren keukenprins of princes, gaat het jou lukken deze soep te bereiden! Ik ben geen chef, dus heb een recept van het internet geplukt. Je kunt de soep ook van tevoren maken, want uiteindelijk warm je het op in de oven. Je hebt nodig: 50 gram ongezouten roomboter, 600 gram witte uien, 1 liter vleesbouillon (of water met bouillonblokjes), twee blaadjes laurier, een snufje tijm, een eetlepel bloem, wat (oud) stokbrood en geraspte kaas. Doe de roomboter in de pan, wacht tot hij gesmolten is en voeg de ui in dunne ringen samen met de tijm toe. Bak een tijdje met het deksel op de pan op laag tot middelmatig vuur, schep regelmatig om ter voorkoming van aanbranden en bak totdat de ui mooi bruin gecarameliseerd is. De smaak is dan lichtzoet. Bak de bloem even mee en voeg daarna de bouillon en de laurier toe. Laat rustig pruttelen zolang als je wilt. Schep de soep in kommen en bedek het oppervlak met plakjes stokbrood. Gratis tip: je kunt ook die kaas ruitbroodjes van de Appie gebruiken, dat is nog lekkerder. Bestrooi royaal met geraspte kaas en zet ze een paar minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Eet smakelijk! Het bier – Guinness West Indies Porter Het bier wat ik erbij zet is een porter van Guinness, de West Indies Porter. Ik vind dat een mooie combinatie van geroosterde moutbitters en zachte karamel-tonen. Het bier is goed verkrijgbaar in de betere supermarkt of bijvoorbeeld bij de Mitra. Met de 6% alcohol is het een niet al te zwaar bier, maar toch zeer smaakvol. Het is een zwart bier met een bruine schuimkraag, aroma’s van koffie, geroosterde mouten en licht rokerig. De smaak is gebrand met tonen van koffie en karamel. De droge body en de moutbitters maken dit bier mooi doordrinkbaar! Uiensoep met bier Waarom werkt uiensoep met bier, of beter gezegd met dit bier, nou zo goed samen? Met deze pairing heb ik synergie tussen het bier en het gerecht opgezocht. De uiensoep heeft tal van gecarameliseerde smaken van de uien. Daarnaast heeft het ook wat gebrande smaken van de randjes van het brood, nadat het de oven uit komt. Die smaken kun je ook terugvinden in het bier. Daarnaast zorgt de droge afdronk van de porter voor een aangename afwisseling met de volle soep en het vettige van de kaas. Het glas – Spiegelau Nog even iets over het glas, want die is best bijzonder. Voor deze porter koos ik voor het stout-glas uit de Craft Beer Glasses-set van Spiegelau. Het is een bierglas gemaakt van zeer dun kristalglas. Ik drink graag de lichtere stouts en porters uit dit glas, de vorm zorgt voor de ideale aroma- en smaak-combinatie en door de inkeping in het midden hou je altijd een mooie schuimkraag.