Hoeveel bier drink je bij een bierproeverij?

Hoeveel bier je bij een bierproeverij wilt drinken kun je grotendeels van je eigen voorkeur laten afhangen. Bij een bierproeverij van DeBiermeneer drink je er altijd 6, dat is wat mij betreft het optimum. Bij het bepalen daarvan heb ik twee uitgangspunten. De eerste is dat het gezellig moet zijn, en dat je wel goed moet kunnen proeven wat je voor je hebt. Neem dus genoeg. De andere kant is, dat je aan het eind van de proeverij gewoon nog recht moet kunnen lopen en dat je ook van de laatste twee bieren alles kunt proeven. Neem dus niet te veel. Verantwoord met alcohol omgaan is een belangrijk onderdeel voor jou, als organisator van een proeverij, om rekening mee te houden.

Alcoholgebruik

Verantwoord alcoholgebruik bestaat niet, volgens de website van bijvoorbeeld Novadic-Kentron, een kliniek die mensen voor onder andere alcoholverslaving behandelt. Ergens snap ik wel wat ze bedoelen, tegelijkertijd wil ik (en jij denk ik ook) wel eens van mooie bieren kunnen genieten. Dan moet je er dus op een goede manier mee omgaan. Als drinker, maar ook als organisator van een proeverij. Te veel is niet goed. Ik wil niet roomser dan de paus klinken, maar ik wil het wel graag even benoemd hebben.

hoeveel bieren drink je bij een bierproeverij
Hoeveel bieren schenk je op een bierproeverij?

Hoeveel verschillende bierstijlenen schenk je

Dan nu naar, laten we eerlijk zijn, het leukere deel van dit artikel. Hoeveel bier is nu een goede hoeveelheid om in een proeverij te stoppen? Nou, dat hangt grotendeels af van hoeveel je per bier schenkt en hoeveel tijd je hebt. Voor mij zit het optimum tussen de vijf en zeven bieren. Een proeverij duurt dan ongeveer 1,5 tot 2 uur, je hebt voldoende variatie in de bieren en je kunt ook de laatste bieren gewoon nog fatsoenlijk proeven. Dat laatste wel op voorwaarde dat je een bescheiden hoeveelheid per bier uitschenkt.

Hoeveel bier drink je per biersoort

Bier weggooien doe ik niet, dus dat heeft invloed op hoeveel bier je drink op een bierproeverij. Daarnaast is die afhankelijk van de inhoud van de fles of het blik en met hoeveel mensen je de proeverij houdt. Een goed uitgangspunt is gemiddeld 110ml per bierstijl, met een minimum van 100ml.

Hoeveel bieren schenk je op een bierproeverij?

Voor de minder snelle rekenaar onder ons heb ik hierboven een schema’tje toegevoegd. Daarin kun je zien hoeveel flessen of blikken je per bier nodig hebt bij een bepaald aantal personen. Daarbij ga ik uit van 5 tot 7 verschillende bieren. Het schema gaat trouwens om het minimum. Bij (als voorbeeld) 6 personen kun je er ook voor kiezen om van een 300ml fles er drie in huis te halen. Dan heb je allemaal 150ml en dat is ook een prima hoeveelheid. Daarnaast is het een richtlijn en kun je naar eigen inzicht ervan afwijken. Heb je meer dan 20 personen? Tel dan gewoon twee regels bij elkaar op (dus bij 24 personen tel je de regels 20 en 4 bij elkaar op). Heb je minder dan twee personen? Zoek dan een liefhebber om je bier mee te delen 😉

Als je mijn richtlijnen aanhoudt heb je aan het eind van de avond het equivalent van 3 tot 4 flesjes pils op. Dat is goed te doen toch? Zo, nu weten we hoeveel bier we drinken op een bierproeverij. Door naar het volgende onderwerp, want in welke volgorde drink je die bieren nu eigenlijk?