bier bij oliebollen: dubbel

Oliebollen kunnen op het gemiddelde oudejaarsavond-feestje natuurlijk niet ontbreken, zeker niet als je eens mijn recept voor bieroliebollen gemaakt hebt. Naast die heerlijke oliebollen drink ik graag een mooi bier, en wel eentje die goed past bij de bol. Ik heb weer een mooie aanrader voor je!

De oliebollen

Over de oliebollen kunnen we kort zijn, volg vooral het recept waar ik hierboven naar linkte. Als je geen zin hebt om ze zelf te bakken, koop een zak oliebollen met krenten bij de betere oliebollenkraam. Zelf bakken heeft bij mij echter de voorkeur, zo lekker als jij ze maakt krijg je ze nergens!

Westmalle Dubbel zit niet alleen ín de oliebollen, maar past er ook perfect naast!
Westmalle Dubbel zit niet alleen ín de oliebollen, maar past er ook perfect naast!

Het bier – Westmalle Dubbel

Westmalle Dubbel komt je wellicht bekend voor en dat kan goed, het is een klassieker in menig supermarkt-schap, maar daardoor niet een minder smaakvol bier! Het bier kenmerkt zich door een mooi samenspel van mout, kandij en gist. Heerlijke fruitige en kruidige tonen van de Belgische gist-stam wisselen de moutige karamel-smaken van de mout en het zoetje van de kandij mooi af. Het bier is lichtzoet en drinkt relatief droog weg, waardoor ik er vaak graag nog eentje pak..

Westmalle Dubbel past goed bij oliebollen.
Westmalle Dubbel.

Oliebollen en bier

Waarom werkt dat nou zo goed, die oliebollen en dit bier? Wat natuurlijk helpt, is het feit dat het bier daadwerkelijk in deze oliebollen verwerkt zit. Daardoor heb je veel synergie tussen de smaak van de bol en die van het bier. Daarnaast profiteren we van de koolzuur in het bier, dat helpt om het vettige van de bol “op te ruimen”. Verder zal je de smaak van de rozijnen herkennen als gedroogd fruit in de Westmalle, en zitten er veel overeenkomsten qua karamel-tonen tussen de oliebol en het bier. Het zijn goede vrienden.

Alternatief

Op zich kun je veel meer bieren naast deze oliebollen zetten. Mocht je in het recept van de oliebollen voor een ander donker bier kiezen, kun je dat bier er ongetwijfeld wel mooi naast zetten. Over het algemeen werken donkere, bittere tot halfzoete bieren goed. Denk daarbij, naast de dubbel, aan een Alt, een niet te zoete (dubbel)bock of quadrupel, een Amerikaanse barleywine of een dunkelweizen zoals Texels Skuumkoppe.