de biersommeliers

Mark Henke, Biersommelier en founder van DeBiermeneer

Hoi! Ik ben Mark, en in mijn rol als de biermeneer probeer ik mensen enthousiast te maken voor wat ik het liefste doe, proeven! Rond m’n twintigste kwam ik in aanraking met speciaalbier, m’n vader dronk graag Grimbergen en Leffe. Zo leerde ik wat biertjes kennen. Vijf jaar later begon ik met zelf brouwen. Geen bierstijl was mij te gek, ik wilde alles proberen, ontdekken en natuurlijk.. proeven! Dat brouwen bleek ik even later ook nog wel aardig in de vingers te hebben toen ik in 2016 Nederlands Kampioen werd.

Kort daarna begon ik met het geven van brouw-workshops voor De Bierpionier, lekker mensen vanalles leren over bier, het brouwen ervan en natuurlijk weer.. proeven! In 2018 werd ik “Opperbeer” van het smaakpanel bij Beer in a Box waar ik de Beer help bij het selecteren van bieren die in de box komen (vooral veel proeven dus), en proeverijen geef aan iedereen die dat graag wil. Tussen alle proeverijen en workshops door besloot ik ook nog te starten aan mijn opleiding tot internationaal Biersommelier, en in september 2019 mocht ik als kers op de taart mijn diploma in ontvangst nemen! Proeverijen en workshops geef ik door het hele land. Doe je een aanvraag, heb je dus altijd kans dat je mij treft!


Sander Voorn, Biersommelier en brouwer

Hoi! Ik ben Sander en sinds 2020 ben ik Internationaal Biersommelier. De kennis die ik tijdens opleiding bij StiBON heb opgedaan, gebruik ik om mensen te laten genieten van al het moois dat bier te bieden heeft. Dit doe ik door ze bewust te laten proeven onder het genot van mooie verhalen en de nodige leuke weetjes over bier. In 2012 probeerde ik met vrienden voor het eerst zelf bier te brouwen, en daar is ‘Brouwerij ’t Blauwe Hert‘ uit ontstaan. Bieren hiervan zijn inmiddels verkrijgbaar bij slijterijen, bierwinkels en horeca in en rondom de randstad. De kans dat er een bier van mijzelf in de proeverij zit, is dus aanwezig!

Ik geef graag proeverijen waarvan de bieren op wat voor wijze dan ook aansluiten bij de gasten. Bier proeven gerelateerd aan een bepaalde beroepsgroep, wereldreis, specifiek land of vriendengroep; het blijft een mooie uitdaging. Bier proeven blijft altijd verrassend. Niet alleen voor de gast, maar ook voor mij! Immers: Smaken verschillen; en dat is precies waarom bierproeverijen begeleiden zo ongelooflijk leuk is. Proeverijen geef ik door heel Nederland.


Kevin van Hoorn, Biersommelier en bierkeurmeester

Hoi! Ik ben Kevin, “BigK” voor bekenden. Ik begon mijn fascinatie voor bier en brouwen toen een brouwerij die failliet ging nog 1 laatste bier brouwde dat ik geweldig vond, al drinkend besefte ik dat dit de laatste keer zou zijn dat ik haar zou proeven, dat nooit meer! Inmiddels brouw ik 8 jaar bier en ben ik >120 batches verder verder, vervul mijn rol in het bierkeurmeestersgilde, Peels bierbrouwersgilde en sinds 2022 als biersommelier. De hele bierstijlengids heb ik inmiddels wel uit-gebrouwen en ik ben nog steeds op zoek naar nieuwe smaken.

Als voorbereiding op mijn keurmeestersopleiding heb ik 1 jaar lang een blog onderhouden over bierstijlen op biervandeweek.nl en post af en toe nog wat experimenten op de pagina of op Facebook. Zowel experimenteren met bier als eten (voornamelijk barbecue) blijf ik veel doen. Van wilde vergisting tot Barrel Aged en van Spare Ribs tot de wok. Voor zowel mijn bier- als spijsprestaties kun je ook mijn instagram bekijken. Proeverijen geef ik voornamelijk in de zuidelijke provincies (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg), maar soms rij ik net een stukje extra.


Marcel Haas, Biersommelier

Hoi! Ik ben Marcel en ik houd van bier. Het is allemaal begonnen in het weekend in mijn jeugd bij Brouwerij de Halve Maan in Brugge. Ik drink al jaren het liefst smaakvolle en bijzondere bieren. Bij voorkeur in een leuke kleine brouwerij of brewpub, want ik hou van de verhalen die bij het bier horen. Ik heb wel eens zelf gebrouwen, maar voel me toch meer consument dan producent. Ik hou van smaak en vind het erg interessant om te weten hoe smaak, geur en mondgevoel ontstaan uit de ingrediënten en het brouwproces. Ik ben daarom de opleiding bij StiBON gaan volgen, wat in 2023 heeft geresulteerd in het felbegeerde International Diplom Biersommelier in Obertrum.

In het verleden heb ik voor Bierista blogs geschreven, nu doe ik dat sporadisch voor mezelf. Ik geef rondleidingen en proeverijen bij Brouwerij Pronck in Leiden. Een “standaard proeverij” is geen enkel probleem, maar ook een proeverij met een thema (bijvoorbeeld “De geschiedenis van IPA”) vind ik leuk! Heb je zelf nog een idee? Laat maar weten! Proeverijen geef ik voornamelijk in Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, maar een keer wat verder rijden hoeft ook geen probleem te zijn.


Jasper Westbeek, Biersommelier en foodpairing specialist

Hoi! Ik ben Jasper. Ik houd enorm van koken en bakken en ben heel graag bezig met smaak. Bier hoorde hier voor mij nooit echt bij, tot een aantal jaar geleden. Op een vakantie in Amerika proefde ik voor het eerst een IPA. Die had geuren en smaken die ik nog nooit had meegemaakt in een bier en ik was meteen verkocht!

Hierna durfde ik veel vaker andere soorten bier te proeven en ontdekte ik hoeveel smaken er zijn. Ik werd zo enthousiast dat ik in 2017 ben begonnen met de opleiding tot Internationaal Biersommelier bij StiBON, die ik heb afgerond in 2019. Later volgde nog de specialisatie Bier & Spijs. Ik was een aantal jaar verantwoordelijk voor het bierassortiment van Mitra. Ook heb ik bieren mogen proeven voor het Algemeen Dagblad en was ik in 2023 jurylid bij de Dutch Beer Challenge.

Biersommelier zijn draait voor mij om de smaak van bier en het combineren van bieren met eten. Daarnaast zijn er veel mooie verhalen te vertellen over bieren, brouwerijen en bierstijlen. Allemaal zaken die perfect passen in een mooie proeverij! Die proeverijen geef ik voornamelijk in de zuidelijke helft van het land.


Maarten Exel, Biersommelier en organisator bierwandeltochten

Hee daar, ik ben Maarten, wandel- en bierliefhebber, geniet van de natuur en het proeven en delen van speciaal bieren. Sinds 2012 organiseer ik bierwandeltochten en gids ik met veel plezier mensen op hun ontdekkingsreis naar de vele brouwerijen in Nederland door onze prachtige natuur- en cultuurlandschappen met mooie verhalen over (bier)geschiedenis. Ik ben vanaf september 2016 officieel Internationaal Biersommelier, behaald bij StiBON-Doemens Akademie. 

Sinds 2014 geef ik bierproeverijen met verschillende thema’s op diverse horeca-locaties in Arnhem. Ik vind het erg leuk om vooral (lokale) Nederlandse bieren te laten proeven. Proeverijen geef ik in de omgeving Gelderland maar ook zeker in (delen van) Drenthe, Utrecht, Brabant en Limburg.


John Schut, Biersommelier, jurylid en Stibon examinator

Hee! Ik ben John Schut en sinds 2014 gediplomeerd internationaal biersommelier. Sinds die tijd geef ik ook regelmatig bierproeverijen en workshops zowel in de horeca, op festivals, bij bedrijven als bij particulieren. Dit vind ik erg leuk om te doen naast mijn baan. Ik ben jurylid geweest bij biercompetities zoals de Best Bockbier Verkiezing en de Dutch Beer Challenge, ben examinator bij Stibon en de Nederlandse Bieropleider. Daarnaast heb ikook een tijdje zelf bier gebrouwen.

Sinds 2015 organiseer ik ook het Brielsch Bierfestival in Brielle. Kortom, veel leuke bierige activiteiten waar ik telkens weer nieuwe mensen ontmoet die ik kennis kan laten maken met uiteenlopende bieren en smaken en het verhaal erachter. Proeverijen geef ik voornamelijk in de omgeving van Brielle. Denk aan Zeeland, een stukje Noord-Brabant of in Zuid-Holland.


Jaap van der Velden, Biersommelier

Hoi, ik ben Jaap. Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor bijzonder smaakvolle bieren en geniet van lokale brouwerijen en hun vaak enthousiaste brouwers op bierfestivals. Vier jaar geleden besloot ik om me in te schrijven voor de opleiding tot Biersommelier en daar heb ik geen moment spijt van gehad! In het Oostenrijkse Obertrum heb ik (tegelijk met Mark) mijn diploma in ontvangst mogen nemen. 

Ik startte toen ook met brouwen, met hop uit eigen tuin. Ik heb mogen jureren in de verkiezing van Brabants Lekkerste Bier en heb als jurylid deelgenomen aan een aantal blindproefwedstrijden. De ultieme ontspanning vind ik trouwens in het bereiden van mooie gerechten op de BBQ en daar een passend bier bij te serveren. Om dat samen te (laten) proeven, is toch wel de ultieme kick. Op mijn Instagram kun je daar meer over lezen! Ik blijf altijd leren over bier, het brouwproces, de invloed van verschillende ingrediënten en keuzes tijdens het brouwen, maar zeker ook over bier-spijscombinaties. Het is bijzonder hoe een hapje en drankje elkaar kunnen versterken – of soms onverwachts onderuit kunnen halen. Ik kom graag bij jou langs om mijn passie met je te delen!

ervaringen van anderen met debiermeneer

Mooie bieren

Rated 5 out of 5
november 2023

Mooi verhaal bij lekker bier

Angelo

Super bierproeverij

Rated 5 out of 5
november 2023

Mooi uitgebreid verhaal over verschillende biersoorten door zeer leuke biersommelier Kevin. Mooie afsluiter van ons vriendenweekend!

Wouter

Prima bierproeverij

Rated 5 out of 5
november 2023

Prima proeverij veel details.

Rijkse

Veel geleerd over bier!

Rated 5 out of 5
november 2023

Eerlijk & helder verhaal, lekker proeven!

Dimfy

Topper.. mooi en goed verhaal👍

Rated 5 out of 5
november 2023

Topper leuk verhaal

Frits

Lekker bieren!

Rated 5 out of 5
november 2023

Hele lekkere biertjes geproefd. Sander gaf een goede uitleg en leuke verhalen!

Biramisou is nu mijn favoriete desert!

Frank van Meggelen

Super!

Rated 5 out of 5
oktober 2023

Jasper kwam thuis langs voor de proeverij. Hij had mooie biertjes en mooie verhalen mee! De hapjes bij de biertjes smaakten super! Goeie, complementaire hapjes!

Wouter

Smaakvolle Reis

Rated 5 out of 5
oktober 2023

We hadden onlangs een geweldige bierproeverij met een indrukwekkende selectie van IPA’s tot Quadrupels die we nog niet eerder hadden geproefd. De combinatie van heerlijke bieren, smakelijke hapjes en een goede biersommelier (Jasper) maakte deze proeverij tot een onvergetelijke ervaring.

Tim

Erg leuk georganiseerd, bijzondere bieren, lekkere hapjes en leuke verhalen!

Rated 5 out of 5
oktober 2023

Ontzettend leuk dat we bij een vriend van ons thuis deze proeverij konden houden! We hadden heerlijke biertjes met elk een goed verhaal en een passend hapje. Zeker een aanrader.

Wouter

Super leuke ervaring!

Rated 5 out of 5
oktober 2023

Ontzettend leuk om te doen met vrienden. Veel informatie over bier in het algemeen, maar ook over de geselecteerde bieren. Van IPA tot quadrupel, alles komt langs en met de bijpassende hapjes was het zeker een succes. Absolute aanrader!

Wessel

Ontzettend leuke ervaring

Rated 5 out of 5
oktober 2023

John was een ontzettend aardige, vakbekwame en enthousiaste man. Erg veel kennis en kon ons alles vertellen over de zes bieren die wij mochten proeven. Top ervaring!!

Familie Lamers

Top middag

Rated 5 out of 5
augustus 2023

Leuke middag gehad dankzij de biermeneer. Interresante informatie en leuke interactie !

Dave Brandes

Super

Rated 5 out of 5
augustus 2023

Top proeverij, professioneel uitgevoerd

Corne Roelofs

Top ervaring

Rated 5 out of 5
juli 2023

6 heerlijke verschillende speciaal biertjes.

Uitleg over de verschillende bieren was zeer goed.

Mike

Leuke ervaring

Rated 5 out of 5
juli 2023

Perfecte uitleg en lekkere biertjes

Tom

Het was geweldig!

Rated 5 out of 5
juli 2023

Veel informatie over de biertjes! En vooral belangrijk erg lekkere biertjes!

Desley

Was een hele leuke ervaring

Rated 4 out of 5
juli 2023

Heel erg leuk dat Sander een Kylian bier kon! Hij wist er er geen van af en was heel erg gemotiveerd

Kylian wester

Fantastische ervaring

Rated 5 out of 5
juli 2023

Hele bijzondere bierproeverij! Als bierfanaat een hele leuke en leerzame proeverij gehad. De diversiteit in bieren was top! Alle bijzondere smaken en combinaties zorgden écht voor een verrassing!

Milan

Top!

Rated 5 out of 5
juli 2023

Super leuke bierproeverij! Goeie afwisseling tussen info en gezellig proeven.

Julia

Leuke zeebier proeverij in den helder

Rated 5 out of 5
juli 2023

Bieren goed uitgezocht op het thema (zee), gezellig, leuke informatie en feitjes.

Christa

Perfecte verhouding informatie en plezier

Rated 5 out of 5
juli 2023

Super mooie biertjes en leuke alcoholvrije varianten.

Marius

Heerlijke proeverij

Rated 5 out of 5
juni 2023

Top geregeld, goede bieren met bijpassende hapjes, mooie presentatie, al met al top

Jesper

Interessant en veel van geleerd

Rated 5 out of 5
juni 2023

Veel van geleerd, veel geleerd over de geschiedenis van verschillende biertjes

Yannick

Bierproeverij

Rated 5 out of 5
juni 2023

Super leuk

Luca

Bierproeverij

Rated 5 out of 5
juni 2023

Heel erg leuk

Niels

Goed om te weten; ik geef nu zo’n 8 jaar proeverijen en workshops, maar heb pas recent de mogelijkheid om een beoordeling achter te laten. Proeverij of workshop van mij gehad? Je kunt me hier beoordelen!