de biersommeliers

Mark Henke, Biersommelier en founder van DeBiermeneer

Hoi! Ik ben Mark, en in mijn rol als de biermeneer probeer ik mensen enthousiast te maken voor wat ik het liefste doe, proeven! Rond m’n twintigste kwam ik in aanraking met speciaalbier, m’n vader dronk graag Grimbergen en Leffe. Zo leerde ik wat biertjes kennen. Vijf jaar later begon ik met zelf brouwen. Geen bierstijl was mij te gek, ik wilde alles proberen, ontdekken en natuurlijk.. proeven! Dat brouwen bleek ik even later ook nog wel aardig in de vingers te hebben toen ik in 2016 Nederlands Kampioen werd.

Kort daarna begon ik met het geven van brouw-workshops voor De Bierpionier, lekker mensen vanalles leren over bier, het brouwen ervan en natuurlijk weer.. proeven! In 2018 werd ik “Opperbeer” van het smaakpanel bij Beer in a Box waar ik de Beer help bij het selecteren van bieren die in de box komen (vooral veel proeven dus), en proeverijen geef aan iedereen die dat graag wil. Tussen alle proeverijen en workshops door besloot ik ook nog te starten aan mijn opleiding tot internationaal Biersommelier, en in september 2019 mocht ik als kers op de taart mijn diploma in ontvangst nemen! Proeverijen en workshops geef ik door het hele land. Doe je een aanvraag, heb je dus altijd kans dat je mij treft!


Sander Voorn, Biersommelier en brouwer

Hoi! Ik ben Sander en sinds 2020 ben ik Internationaal Biersommelier. De kennis die ik tijdens opleiding bij StiBON heb opgedaan, gebruik ik om mensen te laten genieten van al het moois dat bier te bieden heeft. Dit doe ik door ze bewust te laten proeven onder het genot van mooie verhalen en de nodige leuke weetjes over bier. In 2012 probeerde ik met vrienden voor het eerst zelf bier te brouwen, en daar is ‘Brouwerij ’t Blauwe Hert‘ uit ontstaan. Bieren hiervan zijn inmiddels verkrijgbaar bij slijterijen, bierwinkels en horeca in en rondom de randstad. De kans dat er een bier van mijzelf in de proeverij zit, is dus aanwezig!

Ik geef graag proeverijen waarvan de bieren op wat voor wijze dan ook aansluiten bij de gasten. Bier proeven gerelateerd aan een bepaalde beroepsgroep, wereldreis, specifiek land of vriendengroep; het blijft een mooie uitdaging. Bier proeven blijft altijd verrassend. Niet alleen voor de gast, maar ook voor mij! Immers: Smaken verschillen; en dat is precies waarom bierproeverijen begeleiden zo ongelooflijk leuk is. Proeverijen geef ik door heel Nederland.


Kevin van Hoorn, Biersommelier en bierkeurmeester

Hoi! Ik ben Kevin, “BigK” voor bekenden. Ik begon mijn fascinatie voor bier en brouwen toen een brouwerij die failliet ging nog 1 laatste bier brouwde dat ik geweldig vond, al drinkend besefte ik dat dit de laatste keer zou zijn dat ik haar zou proeven, dat nooit meer! Inmiddels brouw ik 8 jaar bier en ben ik >120 batches verder verder, vervul mijn rol in het bierkeurmeestersgilde, Peels bierbrouwersgilde en sinds 2022 als biersommelier. De hele bierstijlengids heb ik inmiddels wel uit-gebrouwen en ik ben nog steeds op zoek naar nieuwe smaken.

Als voorbereiding op mijn keurmeestersopleiding heb ik 1 jaar lang een blog onderhouden over bierstijlen op biervandeweek.nl en post af en toe nog wat experimenten op de pagina of op Facebook. Zowel experimenteren met bier als eten (voornamelijk barbecue) blijf ik veel doen. Van wilde vergisting tot Barrel Aged en van Spare Ribs tot de wok. Voor zowel mijn bier- als spijsprestaties kun je ook mijn instagram bekijken. Proeverijen geef ik voornamelijk in de zuidelijke provincies (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg), maar soms rij ik net een stukje extra.


Marcel Haas, Biersommelier

Hoi! Ik ben Marcel en ik houd van bier. Het is allemaal begonnen in het weekend in mijn jeugd bij Brouwerij de Halve Maan in Brugge. Ik drink al jaren het liefst smaakvolle en bijzondere bieren. Bij voorkeur in een leuke kleine brouwerij of brewpub, want ik hou van de verhalen die bij het bier horen. Ik heb wel eens zelf gebrouwen, maar voel me toch meer consument dan producent. Ik hou van smaak en vind het erg interessant om te weten hoe smaak, geur en mondgevoel ontstaan uit de ingrediënten en het brouwproces. Ik ben daarom de opleiding bij StiBON gaan volgen, wat in 2023 heeft geresulteerd in het felbegeerde International Diplom Biersommelier in Obertrum.

In het verleden heb ik voor Bierista blogs geschreven, nu doe ik dat sporadisch voor mezelf. Ik geef rondleidingen en proeverijen bij Brouwerij Pronck in Leiden. Een “standaard proeverij” is geen enkel probleem, maar ook een proeverij met een thema (bijvoorbeeld “De geschiedenis van IPA”) vind ik leuk! Heb je zelf nog een idee? Laat maar weten! Proeverijen geef ik voornamelijk in Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, maar een keer wat verder rijden hoeft ook geen probleem te zijn.


Jasper Westbeek, Biersommelier en foodpairing specialist

Hoi! Ik ben Jasper. Ik houd enorm van koken en bakken en ben heel graag bezig met smaak. Bier hoorde hier voor mij nooit echt bij, tot een aantal jaar geleden. Op een vakantie in Amerika proefde ik voor het eerst een IPA. Die had geuren en smaken die ik nog nooit had meegemaakt in een bier en ik was meteen verkocht!

Hierna durfde ik veel vaker andere soorten bier te proeven en ontdekte ik hoeveel smaken er zijn. Ik werd zo enthousiast dat ik in 2017 ben begonnen met de opleiding tot Internationaal Biersommelier bij StiBON, die ik heb afgerond in 2019. Later volgde nog de specialisatie Bier & Spijs. Ik was een aantal jaar verantwoordelijk voor het bierassortiment van Mitra. Ook heb ik bieren mogen proeven voor het Algemeen Dagblad en was ik in 2023 jurylid bij de Dutch Beer Challenge.

Biersommelier zijn draait voor mij om de smaak van bier en het combineren van bieren met eten. Daarnaast zijn er veel mooie verhalen te vertellen over bieren, brouwerijen en bierstijlen. Allemaal zaken die perfect passen in een mooie proeverij! Die proeverijen geef ik voornamelijk in de zuidelijke helft van het land.


Maarten Exel, Biersommelier en organisator bierwandeltochten

Hee daar, ik ben Maarten, wandel- en bierliefhebber, geniet van de natuur en het proeven en delen van speciaal bieren. Sinds 2012 organiseer ik bierwandeltochten en gids ik met veel plezier mensen op hun ontdekkingsreis naar de vele brouwerijen in Nederland door onze prachtige natuur- en cultuurlandschappen met mooie verhalen over (bier)geschiedenis. Ik ben vanaf september 2016 officieel Internationaal Biersommelier, behaald bij StiBON-Doemens Akademie. 

Sinds 2014 geef ik bierproeverijen met verschillende thema’s op diverse horeca-locaties in Arnhem. Ik vind het erg leuk om vooral (lokale) Nederlandse bieren te laten proeven. Proeverijen geef ik in de omgeving Gelderland maar ook zeker in (delen van) Drenthe, Utrecht, Brabant en Limburg.


John Schut, Biersommelier, jurylid en Stibon examinator

Hee! Ik ben John Schut en sinds 2014 gediplomeerd internationaal biersommelier. Sinds die tijd geef ik ook regelmatig bierproeverijen en workshops zowel in de horeca, op festivals, bij bedrijven als bij particulieren. Dit vind ik erg leuk om te doen naast mijn baan. Ik ben jurylid geweest bij biercompetities zoals de Best Bockbier Verkiezing en de Dutch Beer Challenge, ben examinator bij Stibon en de Nederlandse Bieropleider. Daarnaast heb ikook een tijdje zelf bier gebrouwen.

Sinds 2015 organiseer ik ook het Brielsch Bierfestival in Brielle. Kortom, veel leuke bierige activiteiten waar ik telkens weer nieuwe mensen ontmoet die ik kennis kan laten maken met uiteenlopende bieren en smaken en het verhaal erachter. Proeverijen geef ik voornamelijk in de omgeving van Brielle. Denk aan Zeeland, een stukje Noord-Brabant of in Zuid-Holland.


Jaap van der Velden, Biersommelier

Hoi, ik ben Jaap. Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor bijzonder smaakvolle bieren en geniet van lokale brouwerijen en hun vaak enthousiaste brouwers op bierfestivals. Vier jaar geleden besloot ik om me in te schrijven voor de opleiding tot Biersommelier en daar heb ik geen moment spijt van gehad! In het Oostenrijkse Obertrum heb ik (tegelijk met Mark) mijn diploma in ontvangst mogen nemen. 

Ik startte toen ook met brouwen, met hop uit eigen tuin. Ik heb mogen jureren in de verkiezing van Brabants Lekkerste Bier en heb als jurylid deelgenomen aan een aantal blindproefwedstrijden. De ultieme ontspanning vind ik trouwens in het bereiden van mooie gerechten op de BBQ en daar een passend bier bij te serveren. Om dat samen te (laten) proeven, is toch wel de ultieme kick. Op mijn Instagram kun je daar meer over lezen! Ik blijf altijd leren over bier, het brouwproces, de invloed van verschillende ingrediënten en keuzes tijdens het brouwen, maar zeker ook over bier-spijscombinaties. Het is bijzonder hoe een hapje en drankje elkaar kunnen versterken – of soms onverwachts onderuit kunnen halen. Ik kom graag bij jou langs om mijn passie met je te delen!

ervaringen van anderen met debiermeneer

Verrassend leuk!

Rated 5 out of 5
juni 2023

Leuk om zoveel te leren over bier. En genoten van de heerlijke hapjes die de smaak van het bier versterkte.

Michelle

Ook voor de niet bier drinker

Rated 5 out of 5
juni 2023

Een mooi kijkje in het ambacht van het brouwen. Mooie smaken met oog voor de balans tussen drinken en eten. Ook voor de niet-drinker interessant.

Matthijs

De bierproevenrij is een aanrader.

Rated 5 out of 5
juni 2023

De biermeneer vertelt op een hele leuke en interessante manier over de verschillende bieren. Daarnaast zijn de hapjes erg lekker en passen ze goed bij de bieren. Je merkt in alles dat hij heel goed weet waar hij het over heeft. Ik vond het als niet bierliefhebber een leuke ervaring.

Ricky van Cranenbroek

Leuk en leerzaam

Rated 5 out of 5
juni 2023

Echt aan te raden om een keer een proeverij te doen bij de Biermeneer. Super gezellig, verrassende biertjes en je steekt er ook nog iets van op.

Marcel

Lekker en interessant!

Rated 5 out of 5
juni 2023

Heerlijke proeverij gehad , leuke om meer over bier te leren en de combinatie met de hapjes was uitstekend! Dikke aanrader om met je vriendengroep of team te doen.

Daniel

Top proeverij gehad

Rated 5 out of 5
juni 2023

Top proeverij gehad onder begeleiding van Mark. Altijd graag weer !

Peter D

Een top bierproeferij gehad van de biermeneer

Rated 5 out of 5
juni 2023

Een belevenis, ook voor niet Bier drinkers.

Nico de Voogt

Fantastisch leuke ervaring

Rated 5 out of 5
juni 2023

Mark weet alles van bier en weet leuk te vertellen over verschillende bieren.

Matthieu Gout

Als je denkt dat je iets van bier weet….

Rated 5 out of 5
juni 2023

Super leuk om iemand met zoveel passie over bier te horen praten! Ook heerlijk om iets nieuws te proberen. De combinatie met hapjes maakte het geheel compleet! TOP!

Luuk

Bierproeverij society of gentlemen

Rated 5 out of 5
juni 2023

Uitstekende bierproeverij met lekkere bieren..

Kevin kon er enthousiast over vertellen.

Een aanrader dit.

JP Donkers

Biermeneerr Sander

Rated 5 out of 5
juni 2023

Geweldig leuke bierproeverij gehad met het BI team (Hogeschool Inholland). Heel aparte bieren met hartstikke mooie verhalen, heerlijke bijpassende hapjes. Wij hebben van je genoten Sander! Dank je wel. Groetjes, Yvonne Brouwer

Yvonne

Te gekke ervaring

Rated 5 out of 5
juni 2023

Fantastisch om al die lekkere bieren te proeven én de bijbehorende achtergrondverhalen te horen!

Jojanneke

Hij weet alles!

Rated 5 out of 5
juni 2023

Heerlijk om naar de verhalen te luisteren, van dat goede verhaal wordt het bier inderdaad lekkerder. Op alle vragen komt een duidelijk antwoord.

Koos Zwaan

Top!

Rated 5 out of 5
april 2023

.

Karel

Een leerzame avond over brouwprocessen en bier proeven.

Rated 5 out of 5
april 2023

In combinatie met overheerlijke hapjes en verschillende biersoorten was heel goed.

Goede achtergrond informatie over verschillende bieren. Hij bracht het ook levendig en inspirerend.

Zelfs was hij op zoek gegaan naar verschillende alcohol vrije biertjes die een beetje qua smaak en kleur overeen kwamen met de alcohol bevattende bieren.

Cissy en Cor

Gezellige avond met goede uitleg over de gedronken biertjes.

Rated 4 out of 5
april 2023

Voor een leuke avond met vrienden is dit heel erg aan te bevelen,en je steek er misschien nog iets van op!!

Siem Wokke

Super

Rated 5 out of 5
april 2023

Een mooie opbouw van de avond qua bier “ opbouw”. De hapjes erbij zijn zeer goed uitgekozen.

Mark verteld gepassioneerd over de geserveerde bieren.

Een aanrader om met een groep ( vrienden) te doen.

Piet en Elky

Kennis en kunde

Rated 5 out of 5
april 2023

De Biermeneer biedt je een ruim aanbod aan verschillende bieren met daarbij een leuk verhaal aan. Een goede toevoeging om een gezellige avond nog beter te maken.

Bob

Er was Bier

Rated 5 out of 5
april 2023

Gezellig en mooi, het bier was ook leuk 🙂

Makker

Top!

Rated 5 out of 5
april 2023

Leuk verteld, gezellige prater. Doet leuk mee met de groep. Chapeau

Tim

Bier

Rated 5 out of 5
april 2023

Het smaakte erg baar bier

Bob Hofmeester

Top avond.

Rated 5 out of 5
maart 2023

Leuke avond, lekkere bieren, heerlijke hapjes, goede presentatie. Voor herhaling vatbaar.

Michel

Kennis en gezelligheid

Rated 5 out of 5
maart 2023

Heeft veel te vertellen over de bieren. Super interessant en zeker gezellig!

Kevin

Gewoon goed

Rated 5 out of 5
maart 2023

Gezellige vent,goed verhaal. Leuke tijd!

Henk Spruit

Geweldige proevrij

Rated 5 out of 5
februari 2023

Interessante verhalen, veel kennis, humor en onbekende bieren! Een aanrader voor zowel de beginner als de ervaren speciaalbierdrinker

Helmer

Goed om te weten; ik geef nu zo’n 8 jaar proeverijen en workshops, maar heb pas recent de mogelijkheid om een beoordeling achter te laten. Proeverij of workshop van mij gehad? Je kunt me hier beoordelen!