de biersommeliers

Mark Henke, Biersommelier en founder van DeBiermeneer

Hoi! Ik ben Mark, en in mijn rol als de biermeneer probeer ik mensen enthousiast te maken voor wat ik het liefste doe, proeven! Rond m’n twintigste kwam ik in aanraking met speciaalbier, m’n vader dronk graag Grimbergen en Leffe. Zo leerde ik wat biertjes kennen. Vijf jaar later begon ik met zelf brouwen. Geen bierstijl was mij te gek, ik wilde alles proberen, ontdekken en natuurlijk.. proeven! Dat brouwen bleek ik even later ook nog wel aardig in de vingers te hebben toen ik in 2016 Nederlands Kampioen werd.

Kort daarna begon ik met het geven van brouw-workshops voor De Bierpionier, lekker mensen vanalles leren over bier, het brouwen ervan en natuurlijk weer.. proeven! In 2018 werd ik “Opperbeer” van het smaakpanel bij Beer in a Box waar ik de Beer help bij het selecteren van bieren die in de box komen (vooral veel proeven dus), en proeverijen geef aan iedereen die dat graag wil. Tussen alle proeverijen en workshops door besloot ik ook nog te starten aan mijn opleiding tot internationaal Biersommelier, en in september 2019 mocht ik als kers op de taart mijn diploma in ontvangst nemen! Proeverijen en workshops geef ik door het hele land. Doe je een aanvraag, heb je dus altijd kans dat je mij treft!


Sander Voorn, Biersommelier en brouwer

Hoi! Ik ben Sander en sinds 2020 ben ik Internationaal Biersommelier. De kennis die ik tijdens opleiding bij StiBON heb opgedaan, gebruik ik om mensen te laten genieten van al het moois dat bier te bieden heeft. Dit doe ik door ze bewust te laten proeven onder het genot van mooie verhalen en de nodige leuke weetjes over bier. In 2012 probeerde ik met vrienden voor het eerst zelf bier te brouwen, en daar is ‘Brouwerij ’t Blauwe Hert‘ uit ontstaan. Bieren hiervan zijn inmiddels verkrijgbaar bij slijterijen, bierwinkels en horeca in en rondom de randstad. De kans dat er een bier van mijzelf in de proeverij zit, is dus aanwezig!

Ik geef graag proeverijen waarvan de bieren op wat voor wijze dan ook aansluiten bij de gasten. Bier proeven gerelateerd aan een bepaalde beroepsgroep, wereldreis, specifiek land of vriendengroep; het blijft een mooie uitdaging. Bier proeven blijft altijd verrassend. Niet alleen voor de gast, maar ook voor mij! Immers: Smaken verschillen; en dat is precies waarom bierproeverijen begeleiden zo ongelooflijk leuk is. Proeverijen geef ik door heel Nederland.


Kevin van Hoorn, Biersommelier en bierkeurmeester

Hoi! Ik ben Kevin, “BigK” voor bekenden. Ik begon mijn fascinatie voor bier en brouwen toen een brouwerij die failliet ging nog 1 laatste bier brouwde dat ik geweldig vond, al drinkend besefte ik dat dit de laatste keer zou zijn dat ik haar zou proeven, dat nooit meer! Inmiddels brouw ik 8 jaar bier en ben ik >120 batches verder verder, vervul mijn rol in het bierkeurmeestersgilde, Peels bierbrouwersgilde en sinds 2022 als biersommelier. De hele bierstijlengids heb ik inmiddels wel uit-gebrouwen en ik ben nog steeds op zoek naar nieuwe smaken.

Als voorbereiding op mijn keurmeestersopleiding heb ik 1 jaar lang een blog onderhouden over bierstijlen op biervandeweek.nl en post af en toe nog wat experimenten op de pagina of op Facebook. Zowel experimenteren met bier als eten (voornamelijk barbecue) blijf ik veel doen. Van wilde vergisting tot Barrel Aged en van Spare Ribs tot de wok. Voor zowel mijn bier- als spijsprestaties kun je ook mijn instagram bekijken. Proeverijen geef ik voornamelijk in de zuidelijke provincies (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg), maar soms rij ik net een stukje extra.


Marcel Haas, Biersommelier

Hoi! Ik ben Marcel en ik houd van bier. Het is allemaal begonnen in het weekend in mijn jeugd bij Brouwerij de Halve Maan in Brugge. Ik drink al jaren het liefst smaakvolle en bijzondere bieren. Bij voorkeur in een leuke kleine brouwerij of brewpub, want ik hou van de verhalen die bij het bier horen. Ik heb wel eens zelf gebrouwen, maar voel me toch meer consument dan producent. Ik hou van smaak en vind het erg interessant om te weten hoe smaak, geur en mondgevoel ontstaan uit de ingrediënten en het brouwproces. Ik ben daarom de opleiding bij StiBON gaan volgen, wat in 2023 heeft geresulteerd in het felbegeerde International Diplom Biersommelier in Obertrum.

In het verleden heb ik voor Bierista blogs geschreven, nu doe ik dat sporadisch voor mezelf. Ik geef rondleidingen en proeverijen bij Brouwerij Pronck in Leiden. Een “standaard proeverij” is geen enkel probleem, maar ook een proeverij met een thema (bijvoorbeeld “De geschiedenis van IPA”) vind ik leuk! Heb je zelf nog een idee? Laat maar weten! Proeverijen geef ik voornamelijk in Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, maar een keer wat verder rijden hoeft ook geen probleem te zijn.


Jasper Westbeek, Biersommelier en foodpairing specialist

Hoi! Ik ben Jasper. Ik houd enorm van koken en bakken en ben heel graag bezig met smaak. Bier hoorde hier voor mij nooit echt bij, tot een aantal jaar geleden. Op een vakantie in Amerika proefde ik voor het eerst een IPA. Die had geuren en smaken die ik nog nooit had meegemaakt in een bier en ik was meteen verkocht!

Hierna durfde ik veel vaker andere soorten bier te proeven en ontdekte ik hoeveel smaken er zijn. Ik werd zo enthousiast dat ik in 2017 ben begonnen met de opleiding tot Internationaal Biersommelier bij StiBON, die ik heb afgerond in 2019. Later volgde nog de specialisatie Bier & Spijs. Ik was een aantal jaar verantwoordelijk voor het bierassortiment van Mitra. Ook heb ik bieren mogen proeven voor het Algemeen Dagblad en was ik in 2023 jurylid bij de Dutch Beer Challenge.

Biersommelier zijn draait voor mij om de smaak van bier en het combineren van bieren met eten. Daarnaast zijn er veel mooie verhalen te vertellen over bieren, brouwerijen en bierstijlen. Allemaal zaken die perfect passen in een mooie proeverij! Die proeverijen geef ik voornamelijk in de zuidelijke helft van het land.


Maarten Exel, Biersommelier en organisator bierwandeltochten

Hee daar, ik ben Maarten, wandel- en bierliefhebber, geniet van de natuur en het proeven en delen van speciaal bieren. Sinds 2012 organiseer ik bierwandeltochten en gids ik met veel plezier mensen op hun ontdekkingsreis naar de vele brouwerijen in Nederland door onze prachtige natuur- en cultuurlandschappen met mooie verhalen over (bier)geschiedenis. Ik ben vanaf september 2016 officieel Internationaal Biersommelier, behaald bij StiBON-Doemens Akademie. 

Sinds 2014 geef ik bierproeverijen met verschillende thema’s op diverse horeca-locaties in Arnhem. Ik vind het erg leuk om vooral (lokale) Nederlandse bieren te laten proeven. Proeverijen geef ik in de omgeving Gelderland maar ook zeker in (delen van) Drenthe, Utrecht, Brabant en Limburg.


John Schut, Biersommelier, jurylid en Stibon examinator

Hee! Ik ben John Schut en sinds 2014 gediplomeerd internationaal biersommelier. Sinds die tijd geef ik ook regelmatig bierproeverijen en workshops zowel in de horeca, op festivals, bij bedrijven als bij particulieren. Dit vind ik erg leuk om te doen naast mijn baan. Ik ben jurylid geweest bij biercompetities zoals de Best Bockbier Verkiezing en de Dutch Beer Challenge, ben examinator bij Stibon en de Nederlandse Bieropleider. Daarnaast heb ikook een tijdje zelf bier gebrouwen.

Sinds 2015 organiseer ik ook het Brielsch Bierfestival in Brielle. Kortom, veel leuke bierige activiteiten waar ik telkens weer nieuwe mensen ontmoet die ik kennis kan laten maken met uiteenlopende bieren en smaken en het verhaal erachter. Proeverijen geef ik voornamelijk in de omgeving van Brielle. Denk aan Zeeland, een stukje Noord-Brabant of in Zuid-Holland.


Jaap van der Velden, Biersommelier

Hoi, ik ben Jaap. Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor bijzonder smaakvolle bieren en geniet van lokale brouwerijen en hun vaak enthousiaste brouwers op bierfestivals. Vier jaar geleden besloot ik om me in te schrijven voor de opleiding tot Biersommelier en daar heb ik geen moment spijt van gehad! In het Oostenrijkse Obertrum heb ik (tegelijk met Mark) mijn diploma in ontvangst mogen nemen. 

Ik startte toen ook met brouwen, met hop uit eigen tuin. Ik heb mogen jureren in de verkiezing van Brabants Lekkerste Bier en heb als jurylid deelgenomen aan een aantal blindproefwedstrijden. De ultieme ontspanning vind ik trouwens in het bereiden van mooie gerechten op de BBQ en daar een passend bier bij te serveren. Om dat samen te (laten) proeven, is toch wel de ultieme kick. Op mijn Instagram kun je daar meer over lezen! Ik blijf altijd leren over bier, het brouwproces, de invloed van verschillende ingrediënten en keuzes tijdens het brouwen, maar zeker ook over bier-spijscombinaties. Het is bijzonder hoe een hapje en drankje elkaar kunnen versterken – of soms onverwachts onderuit kunnen halen. Ik kom graag bij jou langs om mijn passie met je te delen!

ervaringen van anderen met debiermeneer

Top middag gehad met lekkere bieren

Rated 5 out of 5
februari 2023

Uitstekende vermaakt met een bierproeverij, een goeie oploop van lekkere en unieke bieren.

Victor

Mark weet waar hij het over heeft

Rated 5 out of 5
februari 2023

We hebben een gezellige middag gehad! Mark wist waar hij het over had en wist al onze vragen te beantwoorden. Hij ging ook goed mee met onze groep die geleidelijk aan gedurende de proeverij wat minder de aandacht erbij kon houden. Kan het zeker aanraden!

Pieter Meijer

Mooie proeverij

Rated 5 out of 5
februari 2023

Goede bieren met leuke verhalen. Kon ook veel vertellen over de manier van brouwen! Leuke activiteit voor groepen.

Mathijs

Lekkere bieren en veel geleerd

Rated 5 out of 5
februari 2023

Mark heeft ons heerlijke bieren laten proeven en weet op al je vragen over bier antwoord! Super proeverij!

Luuk

Mooi sfeertje

Rated 5 out of 5
februari 2023

Goede uitleg bij de bieren

Jesse

Goede ervaring

Rated 5 out of 5
februari 2023

Weet goed zijn bieren. Lekkere hapjes erbij kortom een top ervaring

Ricci

Top ervaring

Rated 5 out of 5
februari 2023

Super geregeld plus lekkere hapjes die goed bij de verschillende bieren pastte

Lars

Gewoon top!

Rated 5 out of 5
februari 2023

Super georganiseerd, lekker bier en achter alles een goed verhaal. Mark is een top gozer en een echte kenner!

Leon

leuke gezellige proeverij

Rated 5 out of 5
februari 2023

eigenaar Mark een leuke en gezellig kerel. lekker bier geproefd met goeie hapjes. leuke informatie bij de biertjes

Rik

Lekker bier, leuke uitleg en lekker gezellig

Rated 5 out of 5
februari 2023

Het was erg leuk en leuk om over de biertjes te weten te komen zoals de geschiedenis en waar het gebrouwen woord

Damian

Lekker bier

Rated 5 out of 5
februari 2023

Lekker bier, aardige vent, goed gezellig, lekker romig en gewoon goud.

Bas

Goed dronken, grote aanrader

Rated 5 out of 5
februari 2023

Zie bovenstaand

Sjoerd

Gezellig georganiseerd – lekker

Rated 5 out of 5
februari 2023

Leuk georganiseerd met een gezellige organisator (marc) waar je mee kon lachen

Jelle

Zelden zo’n goede proeverij gehad!

Rated 5 out of 5
februari 2023

Lekkere hapjes, goede biertjes en een leuk praatje erbij. De perfecte proeverij!

Jarno

Top verjaardag !

Rated 5 out of 5
februari 2023

Heeft veel verstand van bier, hij brengt het ook erg leuk!!

Joey van den pol

Bier drinken was nog nooit zo leuk!

Rated 5 out of 5
januari 2023

Als kerstcadeau gaf ik mijn fammm een bierproeverij. Vandaag was het zover een heuse bierproeverij van Mark a.k.a. de Biermeneer.

Bier proeven met lekkere bijpassende hapjes en leuke verhalen. Het was top geen omkijken naar alles was top geregeld.

Super bedankt Mark!!

Irene

Bierproeverij met hapjes

Rated 5 out of 5
januari 2023

Wat een leuke bierproeverij. En dat voor geen bierdrinker. Ondanks dit waren 3 biertjes van de 6 echt lekker in combinatie met een lekker hapje. Mark deed het super leuk en profi. Aanrader.

Sandra

Verassende smaken en leuke uitleg

Rated 5 out of 5
november 2022

Mark laat je op een prettige manier kennismaken met de verschillende smaken die bier kan hebben. Prima uitleg en de hapjes die Mark bij de biertjes combineert, maakt de proeverij echt compleet.

Edwin

Leuk, lekker, leerzaam en gezellig

Rated 4 out of 5
november 2022

Ontspannen sfeer en leuke interessante info over alle bieren. Combinatie met hapjes top! Smaakt naar meer en dat terwijl ik eigenlijk helemaal geen bierdrinker ben.

Lisette

Leuke ontspannen proeverij

Rated 4 out of 5
november 2022

Leuke kennismaking met andere bieren met lekkere hapjes. Combinatie van bier en hapjes zeker aanrader

Leon van der Riet

Gezellig, lekker en leerzaam

Rated 4 out of 5
november 2022

Fijne combinatie van lekkere bieren, hapjes en info op een rustige manier. Genoten van de smaken en ambiance.

Ward

Leuke en lekkere proeverij

Rated 5 out of 5
november 2022

Mark had alles tot in de puntjes voorbereid terwijl wij erg last-minute waren met de aanvraag. Alle hapjes waren huisgemaakt en de bieren waren stuk voor stuk uniek, lekker en interessant. Helemaal door de goede uitleg van Mark erbij. De hapjes waren complementair en het was leuk om te zien dat de biertjes anders proefde. We waren vergeten te zeggen dat de bierproeverij in het engels moest door een paar van onze engelstalige collega’s, maar dat was geen probleem voor Mark. Hij was zeer flexibel en liet alles weer spik en en span achter! volgende keer zeker weer.

Emma

Top proeverij, thanks Marc!!

Rated 5 out of 5
oktober 2022

Lekkere bieren met fijne complimenterende hapjes… goud!

Robert

Super leuk 😁

Rated 5 out of 5
oktober 2022

Echt verrassend, heel divers.. op een leuke wijze uitleg gekregen over de Biertjes. De variatie maakt dat je biertjes proef die je anders niet zou kennen.

Pater

Smaakvol

Rated 4 out of 5
oktober 2022

Leuk een informatieve verhalen bij de verschillende bieren. Niet te lang en een sowieso een leuke ervaring met de bijbehorende hapjes.

Toppie

Goed om te weten; ik geef nu zo’n 8 jaar proeverijen en workshops, maar heb pas recent de mogelijkheid om een beoordeling achter te laten. Proeverij of workshop van mij gehad? Je kunt me hier beoordelen!