de biersommeliers
Mark Henke, Biersommelier en founder van DeBiermeneer
Hoi! Ik ben Mark, en in mijn rol als de biermeneer probeer ik mensen enthousiast te maken voor wat ik het liefste doe, proeven! Rond m’n twintigste kwam ik in aanraking met speciaalbier, m’n vader dronk graag Grimbergen en Leffe. Zo leerde ik wat biertjes kennen. Vijf jaar later begon ik met zelf brouwen. Geen bierstijl was mij te gek, ik wilde alles proberen, ontdekken en natuurlijk.. proeven! Dat brouwen bleek ik even later ook nog wel aardig in de vingers te hebben toen ik in 2016 Nederlands Kampioen werd.
Kort daarna begon ik met het geven van brouw-workshops voor De Bierpionier, lekker mensen vanalles leren over bier, het brouwen ervan en natuurlijk weer.. proeven! In 2018 werd ik “Opperbeer” van het smaakpanel bij Beer in a Box waar ik de Beer help bij het selecteren van bieren die in de box komen (vooral veel proeven dus), en proeverijen geef aan iedereen die dat graag wil. Tussen alle proeverijen en workshops door besloot ik ook nog te starten aan mijn opleiding tot internationaal Biersommelier, en in september 2019 mocht ik als kers op de taart mijn diploma in ontvangst nemen! Proeverijen en workshops geef ik door het hele land. Doe je een aanvraag, heb je dus altijd kans dat je mij treft!
Sander Voorn, Biersommelier en brouwer
Hoi! Ik ben Sander en sinds 2020 ben ik Internationaal Biersommelier. De kennis die ik tijdens opleiding bij StiBON heb opgedaan, gebruik ik om mensen te laten genieten van al het moois dat bier te bieden heeft. Dit doe ik door ze bewust te laten proeven onder het genot van mooie verhalen en de nodige leuke weetjes over bier. In 2012 probeerde ik met vrienden voor het eerst zelf bier te brouwen, en daar is āBrouwerij āt Blauwe Hertā uit ontstaan. Bieren hiervan zijn inmiddels verkrijgbaar bij slijterijen, bierwinkels en horeca in en rondom de randstad. De kans dat er een bier van mijzelf in de proeverij zit, is dus aanwezig!
Ik geef graag proeverijen waarvan de bieren op wat voor wijze dan ook aansluiten bij de gasten. Bier proeven gerelateerd aan een bepaalde beroepsgroep, wereldreis, specifiek land of vriendengroep; het blijft een mooie uitdaging. Bier proeven blijft altijd verrassend. Niet alleen voor de gast, maar ook voor mij! Immers: Smaken verschillen; en dat is precies waarom bierproeverijen begeleiden zo ongelooflijk leuk is. Proeverijen geef ik door heel Nederland.
Kevin van Hoorn, Biersommelier en bierkeurmeester
Hoi! Ik ben Kevin, “BigK” voor bekenden. Ik begon mijn fascinatie voor bier en brouwen toen een brouwerij die failliet ging nog 1 laatste bier brouwde dat ik geweldig vond, al drinkend besefte ik dat dit de laatste keer zou zijn dat ik haar zou proeven, dat nooit meer! Inmiddels brouw ik 8 jaar bier en ben ik >120 batches verder verder, vervul mijn rol in het bierkeurmeestersgilde, Peels bierbrouwersgilde en sinds 2022 als biersommelier. De hele bierstijlengids heb ik inmiddels wel uit-gebrouwen en ik ben nog steeds op zoek naar nieuwe smaken.
Als voorbereiding op mijn keurmeestersopleiding heb ik 1 jaar lang een blog onderhouden over bierstijlen op biervandeweek.nl en post af en toe nog wat experimenten op de pagina of op Facebook. Zowel experimenteren met bier als eten (voornamelijk barbecue) blijf ik veel doen. Van wilde vergisting tot Barrel Aged en van Spare Ribs tot de wok. Voor zowel mijn bier- als spijsprestaties kun je ook mijn instagram bekijken. Proeverijen geef ik voornamelijk in de zuidelijke provincies (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg), maar soms rij ik net een stukje extra.
Daniƫlle Hendriksen, Biersommelier en hobbybrouwer
Mijn naam is DaniĆ«lle, de eerste āBiermevrouwā van het āBiermeneerā-team. Want wat is de bierwereld zonder de āfemale touchā?
Ik ben woonachtig in Brabant en verzorg proeverijen door het hele land. Na een aantal jaar als begenadigd amateur-proever ben ik sinds januari 2024 officieel gediplomeerd internationaal biersommelier. Ook ben ik actief als hobby brouwer. Ik vind het heel erg leuk om het recepten en smaken te spelen. Zowel in het maken van bier als in het zoeken van de ultieme combinatie van bier en spijs.
Wil je met jouw vrienden- of vriendinnenclub meer over bier leren en eventueel verrassende smaak combinaties ervaren laat het me dan weten!
Frank Wijnands, Biersommelier, brouwer en foodpairing specialist
Hallo, ik ben Frank, ik houd van gezelligheid en tevreden klanten en verzorg graag proeverijen voor beginnende en gevorderde proevers. Mijn liefde voor speciaalbier is ontstaan tijdens mijn studietijd in Breda waar ik regelmatig met vrienden een biermenuutje ging drinken. Van het drinken kwam het hobbymatig brouwen.
In 2018 heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt, in het door mij opgerichte Brouwhuis aan de Werf in Alphen aan den Rijn. Hier heb ik tot oktober 2023 vele brouwworkshops en proeverijen verzorgd en natuurlijk ook gebrouwen voor de ālokaleā markt.
Misschien wel het leukste van bierproeven is dat er zoveel verschillende smaken zijn en er steeds ook weer veel nieuwe smaken bijkomen. Echt spannend kan het worden als je bier gaat combineren met eten, en laat ik daar nu net in gespecialiseerd zijn, mede dankzij de Specialisatie Bier en Spijs. Ik verzorg proeverijen in heel Nederland.
Maarten Exel, Biersommelier en organisator bierwandeltochten
Hee daar, ik ben Maarten, wandel- en bierliefhebber, geniet van de natuur en het proeven en delen van speciaal bieren. Sinds 2012 organiseer ik bierwandeltochten en gids ik met veel plezier mensen op hun ontdekkingsreis naar de vele brouwerijen in Nederland door onze prachtige natuur- en cultuurlandschappen met mooie verhalen over (bier)geschiedenis. Ik ben vanaf september 2016 officieel Internationaal Biersommelier, behaald bij StiBON-Doemens Akademie.
Sinds 2014 geef ik bierproeverijen met verschillende themaās op diverse horeca-locaties in Arnhem. Ik vind het erg leuk om vooral (lokale) Nederlandse bieren te laten proeven. Proeverijen geef ik in de omgeving Gelderland maar ook zeker in (delen van) Drenthe, Utrecht, Brabant en Limburg.
John Schut, Biersommelier, jurylid en Stibon examinator
Hee! Ik ben John Schut en sinds 2014 gediplomeerd internationaal biersommelier. Sinds die tijd geef ik ook regelmatig bierproeverijen en workshops zowel in de horeca, op festivals, bij bedrijven als bij particulieren. Dit vind ik erg leuk om te doen naast mijn baan. Ik ben jurylid geweest bij biercompetities zoals de Best Bockbier Verkiezing en de Dutch Beer Challenge, ben examinator bij Stibon en de Nederlandse Bieropleider. Daarnaast heb ikook een tijdje zelf bier gebrouwen.
Sinds 2015 organiseer ik ook het Brielsch Bierfestival in Brielle. Kortom, veel leuke bierige activiteiten waar ik telkens weer nieuwe mensen ontmoet die ik kennis kan laten maken met uiteenlopende bieren en smaken en het verhaal erachter. Proeverijen geef ik voornamelijk in de omgeving van Brielle. Denk aan Zeeland, een stukje Noord-Brabant of in Zuid-Holland.
Jasper Westbeek, Biersommelier en foodpairing specialist
Hoi! Ik ben Jasper. Ik houd enorm van koken en bakken en ben heel graag bezig met smaak. Bier hoorde hier voor mij nooit echt bij, tot een aantal jaar geleden. Op een vakantie in Amerika proefde ik voor het eerst een IPA. Die had geuren en smaken die ik nog nooit had meegemaakt in een bier en ik was meteen verkocht!
Hierna durfde ik veel vaker andere soorten bier te proeven en ontdekte ik hoeveel smaken er zijn. Ik werd zo enthousiast dat ik in 2017 ben begonnen met de opleiding tot Internationaal Biersommelier bij StiBON, die ik heb afgerond in 2019. Later volgde nog de specialisatie Bier & Spijs. Ik was een aantal jaar verantwoordelijk voor het bierassortiment van Mitra. Ook heb ik bieren mogen proeven voor het Algemeen Dagblad en was ik in 2023 jurylid bij de Dutch Beer Challenge.
Biersommelier zijn draait voor mij om de smaak van bier en het combineren van bieren met eten. Daarnaast zijn er veel mooie verhalen te vertellen over bieren, brouwerijen en bierstijlen. Allemaal zaken die perfect passen in een mooie proeverij! Die proeverijen geef ik voornamelijk in de zuidelijke helft van het land.
Wibren Buit, Biersommelier en werknemer slijterij
Hoi, ik ben Wibren, biersommelier sinds 2023. Mijn interesse voor dit toffe product begon met enkele biertjes in mijn studententijd. Na mijn studie business development ben ik in de sales gaan werken voor mouterij The Swaen en zo heb ik in een paar jaar veel van de Belgische en Nederlandse brouwerijen van binnen mogen leren kennen.
Mijn passie voor bier groeide door dit vak snel en ik besloot via stibon de opleiding tot biersommelier te volgen. Het proeven van telkens nieuwe bieren en bierstijlen met hun unieke smaken vond en vind ik nog steeds erg leuk. Ik geniet ervan om iemand te helpen ontdekken waarom het ene bier diegene wel smaakt en het andere niet. Ik hoop mensen te pushen om bewust te proeven en zo nog meer te gaan genieten van dit mooie product.
Inmiddels werk ik parttime in slijterij Stroomberg in Zwolle en begeleid ik regelmatig proeverijen. Daarnaast kan je me tegenkomen op de racefiets en kijk ik graag sport. Ik woon in Overijssel maar ben ook beschikbaar voor proeverijen in Drenthe, Friesland, Groningen, Flevoland en Gelderland.
Wessel Eitjes, Biersommelier en eigenaar bierspeciaalzaak
Hallo, ik ben Wessel Eitjes, een horecaman en gastheer in hart en nieren. Tijdens een zomervakantie op een steenworp afstand van de abdij van Orval is mijn liefde voor bier aangewakkerd. Eenmaal terug thuis is deze liefde verder gegroeid toen ik kwam te werken in het (toenmalige) biercafƩ van Doetinchem, Grand CafƩ Hendrixen, met ruim 90 bieren in het assortiment. Ik heb besloten me verder te verdiepen in het vak met de opleiding van Stibon en sinds 2023 mag ik mezelf Internationaal Biersommelier noemen.
Na het behalen van deze titel ben ik begonnen met het verzorgen van bierproeverijen en trainingen voor horecapersoneel in de Achterhoek. Met de trainingen streef ik ernaar het niveau van bierkennis onder horecapersoneel te verhogen. Bij de proeverijen staat beleving op Ć©Ć©n, bier beleef je immers met al je zintuigen. Tijdens een proeverij kun je dan ook alle bierstijlen tegenkomen die je maar kunt bedenken, zo lang het bier een mooi verhaal heeft maak ik hem voor je open. Ook een combinatie met een mooi hapje verzorg ik daar met veel plezier en passie bij!
Inmiddels is mijn bedrijf gegroeid naar dƩ speciaalzaak voor bier in de Achterhoek en heb ik een winkel gevuld met ruim 650 bieren. Genoeg bijzonders dus om tijdens een proeverij erbij te pakken. Zoek jij naar een mooie avond vol verrassende bieren met bijzondere verhalen in het Oosten van het land? Ik ga graag voor je aan de slag!
Martin ter Harkel, Biersommelier (5e op NK!) en Bier aan Tafel-specialist
Mijn naam is Martin ter Harkel en ik heb een passie voor bier. Ik woon in Midwolda, een dorp in het mooie Groningse Oldambt. Mijn passie ontwikkelde zich op een koude druilerige winteravond jaren geleden. Een Hertog Jan Grand Prestige heeft mij doen inzien dat er meer is dan alleen pils en dat dit niet het meest uitgesproken bier is.
In deze periode ben ik verschillende types bier gaan vergelijken op smaak en geur, mijn interesse werd groter. Hierdoor ben ik de opleiding van StiBon gaan volgen, ik ben gestart in 2018 en afgestudeerd bij de Kiesbye Academie in Obertrum (Oostenrijk), afgerond in januari 2020. Daarna heb ik me gespecialiseerd in Bier aan Tafel in Restaurant De Echoput en op het Nederlands Kampioenschap voor biersommeliers behaalde ik in 2023 de vijfde plaats.
Het brouwproces vond ik erg interessant, al snel had ik een brouwset en waren mijn eerste biertjes gebrouwen. Met de kennis van de opleiding en kunde van het brouwen wilde ik al snel iets doen, mensen enthousiast maken met de verschillende soorten bieren en het brouwproces. Er is altijd een bier dat bij je past. Bier en spijs, altijd op zoek naar haakjes die combineren. Steeds weer nieuwe dingen uitproberen, het proeven het is oneindig en over smaak valt niet te twisten. Deze ervaringen wil graag met jou delen in een van de noordelijke provincies van het land!
Thijs van Til, Bierambassadeur en horeca-specialist
Hoi! Ik ben Thijs, al vanaf mijn 15de te vinden in bakkerij, restaurants en andere horeca. In 2018 fietste ik langs een (klein, dacht ik toen nog naĆÆef genoeg) bier cafĆ©, met een bord voor de deur ābarpersoneel gezochtā. Na een kort gesprek werd ik geĆÆntroduceerd in het bierparadijs in Ermelo waar ruim 3000 bieren vanuit de winkel ook op de bierkaart in het cafĆ© terechtkomen. Burg Bieren en de Hazeburg zijn uiteindelijk de reden dat mijn passie voor speciaalbier is ontstaan. Daar heb ik gewerkt tot september 2023, en daarna ben ik begonnen aan een opleiding tot docent in de horeca, bakkerij en recreatie. In mijn opleiding en op mijn werkplek ben ik veel bezig met koken, bakken en proeven. Zo ben ik mij ook aan het specialiseren in welke smaken in bier goed zijn te combineren met hapjes en gerechten.
Mijn plezier en interesse in bier heeft mij gemotiveerd om me nog verder in deze wereld te verdiepen, door middel van Stibon. Niveau 1 heb ik vorig jaar gehaald, en ik ben nu druk bezig om mijn weg door niveau 2 te proeven. Zo leer ik niet alleen de smaak en verhalen achter bier, maar ook de technieken en wat bier nou eigenlijk is. Dit jaar zie ik mijzelf dan ook doorstromen naar het uiteindelijke examen tot biersommelier. Ik neem jullie graag mee in de reis door de bierwereld, van Ermelo, Estland tot en met Amerika in de vorm van smaken en verhalen. Vanuit midden Nederland kan je mij overal tegenkomen. Proeven jullie mee?
Jochem Nekkers, Biersommelier en horecaman
Hoi, Mijn naam is Jochem; horecaman in hart en nieren! Ik hou van gezelligheid en mensen om me heen, ik vind het al heel mijn leven geweldig om smaken te ontdekken en nieuwe dingen te proeven, niets is mij daarin te gek!
Na specialisaties in koffie en wijn was dan uiteraard ook bier aan de beurt, hierin ben ik wel het meeste doorgedraafd. Het verzamelen en gepassioneerd drinken van speciaalbieren deed ik al jaren maar het was tijd om me er wat verder in te verdiepen. Mijn passie gaat verder dan het schuim op een vers getapt glas. Ik heb dan ook in begin 2023 mijn Diplom Biersommelier mogen behalen in Obertrum, Oostenrijk. Dagelijks mag ik mijn kennis toepassen in Restaurant Post in Dordrecht.
Praten over smaakbeleving en smaakcombinaties heb ik altijd interessant gevonden, iedereen ervaart het volledig op zijn eigen manier. Ik ben erg benieuwd naar wat jullie proeven!
Marcel Haas, Biersommelier
Hoi! Ik ben Marcel en ik houd van bier. Het is allemaal begonnen in het weekend in mijn jeugd bij Brouwerij de Halve Maan in Brugge. Ik drink al jaren het liefst smaakvolle en bijzondere bieren. Bij voorkeur in een leuke kleine brouwerij of brewpub, want ik hou van de verhalen die bij het bier horen. Ik heb wel eens zelf gebrouwen, maar voel me toch meer consument dan producent. Ik hou van smaak en vind het erg interessant om te weten hoe smaak, geur en mondgevoel ontstaan uit de ingrediƫnten en het brouwproces. Ik ben daarom de opleiding bij StiBON gaan volgen, wat in 2023 heeft geresulteerd in het felbegeerde International Diplom Biersommelier in Obertrum.
In het verleden heb ik voor Bierista blogs geschreven, nu doe ik dat sporadisch voor mezelf. Ik geef rondleidingen en proeverijen bij Brouwerij Pronck in Leiden. Een “standaard proeverij” is geen enkel probleem, maar ook een proeverij met een thema (bijvoorbeeld “De geschiedenis van IPA”) vind ik leuk! Heb je zelf nog een idee? Laat maar weten! Proeverijen geef ik voornamelijk in Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, maar een keer wat verder rijden hoeft ook geen probleem te zijn.
ervaringen van anderen met debiermeneer
Gezellig en leerzaam
Erg gezellig en leerzaam leuke dag gehad
Prima
Ik vind het een prima presentatie. Marc is gedreven.
Goed verzorgd en gezellig
Super dag gehad
Goed verzorgd en leerzame middag!
Verassend lekker
Lekkere bieren geproefd die ook nog iets speciaals hadden.
Smaakvol en gezellig!
Mark geeft een leuke uitleg bij ieder biertje en houdt wel van een grapje tussendoor! Lekkere biertjes en goede service.
Hee Mark, ja prima!
Prettige afwisseling in biersoorten. Heeft op elke vraag een passend antwoord en ruime kennis van het vak.
Leuke proeverij
Met passie wordt er verteld over de bieren met bijpassende hapjes. Verder mag je alles vragen en heeft hij veel kennis. Aanrader!
Lekkere speciaal biertjes met bijbehorende hapjes
Een goede mix tussen hapjes en speciaal biertjes, waarbij elk biertje totaal anders was. Goede verhalen en onderbouwing bij de biertjes. Daarnaast ook duidelijke antwoorden bij de vragen die gesteld werden. Mark heeft veel kennis van bier als gecertificeerd sommelier.
Super leuke bierproeverij met lekker hapjes
Zeker een aanrader! Bierproeverij met hapjes bij je thuis
Een heerlijk verzorgd avondje
Heerlijke hapjes en echt speciale biertjes. Mooi verhaal en toch weer wat over bier geleerd. Zeker een aanrader!
Lekker bier, leuke proeferij
Zoals de titel al aangeeft. Heerlijke biertjes met een bier sommelier die duidelijk verstand heeft van wat hij schenkt! Ook erg lekkere bijpassende hapjes.
Mooie bieren en combinaties
Een goed verhaal bij de bieren, met een bijbehorend hapje. Leuk dat je eerst mag gissen wat het is en een mooie onderbouwing krijg.
Bierproeverij
Prima hapjes bij een verscheidenheid aan bieren. Mark luistert goed naar de wensen van de groep en past zich hierop aan.
Kan bij elk biertje veel vertellen en veel vragen beantwoorden met de opgedane kennis.
Aanrader!
Twist Weekend 2022
Veel kennis van bieren, bijzondere keuzes in bieren en heerlijke hapjes. Een gezellige middag uit!
Lekker, leuk, goed eten en lekkere biertjes
Heel goed eten, goede biertjes hele leuke interactieve uitleg met leuke vragen en een mooie prijs voor de winnaar!
Leuke bierproeverij met lekkere hapjes
Hapjes en drankjes zijn goed gematched.
Gezellige host.
Aanrader
Heel leuk!!
Leuke verhaal en lekkere hapjes!
Zo mag hij zich zeker noemen..
Prachtige dag gehad met Mark, die op een zeer leuke manier zijn verhaal vertelde betreft brouwen van bier. Hij liet ons een paar heerlijke bietjes proeven.. echt top..
Heel interessant
Duidelijk verhaal. Heb er veel van opgestoken.
Leuk en leerzaam
De man(Mark) een gepassioneerd mens die goed over zijn passie (bier) brouwen een dagvullende workshop aanbied.
Top leerzaam en zeer gewaardeerd!
De Biermeneer op locatie
Geweldige ervaring gehad met Mark in de Belgische Ardennen. Vol overtuiging het gehele brouwproces uitgelegd, hele goede bier proeverij met uitleg, heerlijke complementaire hapjes en veel uitleg over de geschiedenis van het bier en de ingrediĆ«nten. Een hele gezellige bierkenner die van z’n hobby deels z’n vak heeft gemaakt. Een echte aanrader!
Deskundig met een knipoog
Mark leert je speels en met een knipoog hoe je een biertje kunt brouwen. Leuk met een groep vrienden en/of vriendinnen.
Bierbrouwen
Een heel gezellig en leuke middag. Bedankt Mark
Zeer kundig en leerzaam en nu 4 weken afwachten of onze IPA lekker zal zijn.
Top middag gehad met lekkere biertjes en ons eigen bier gebrouwen.
Clubweekend
Gezellig middag top gedaan.
Proeverij of workshop van DeBiermeneer gehad? Je kunt ons hier beoordelen!