Zelf oliebollen maken

Dit recept voor oliebollen is mijn favoriet, en ik bak ze ieder jaar. Niet in de minste plaats omdat er bier in zit verwerkt! Het zijn smaakvolle oliebollen, en ze combineren ook perfect met een mooi donker en winters bier. Probeer het eens! Met dit recept bak je, afhankelijk van de grootte, tussen de 25 en 35 oliebollen.

recept oliebollen met bier
Dit zijn mijn favoriete oliebollen!

Ingrediƫnten

 • 300-330ml bier (ik gebruik Westmalle Dubbel, maar bijvoorbeeld Brand Dubbelbock kan ook, of iets anders donkers)
 • 700ml water (rond lichaamstemperatuur)
 • 1000gr patentbloem
 • 30-40gr gedroogde broodgist
 • 20gr keukenzout
 • 50gr bruine basterdsuiker
 • 3gr kaneel
 • 1/2 theelepel citroensap
 • 300-350gr krenten of rozijnen
 • zonnebloemolie (kijk hoeveel je frituurpan nodig heeft, en koop een liter extra)

Verder heb je nodig:

 • Een schone emmer van +/- 10 liter
 • Een mixer met deeghaken
 • Een grote ijsschep voor het bakken van de oliebollen

Het maken van de bieroliebollen

Begin met het wellen van de rozijnen, doe dit de avond van tevoren, of het liefst nog een dag of twee daarvoor. Dan hebben ze alle tijd om het vocht op te nemen. Ik doe het wellen in een verhouding van 1/3 rum en 2/3 warm water, maar alleen water (of alleen rum šŸ˜‰ ) werkt ook. Gebruik goedkope rum, het verschil proef je toch niet.

Als de rozijnen lang genoeg geweld hebben in het water, gooi je ze door een zeef om het vocht af te gieten. Pak een grote beslagkom en meng daarin het lauwwarme water en het bier, samen met de gist. Roer even met de deeghaken tot de gist is opgelost in de vloeistof. Die daarna de patentbloem erbij en meng tot het een glad beslag is. Het maakt niet uit als je in het begin veel klonten hebt, dat meng je vanzelf glad. Geen stress!

Als je een glad beslag hebt kun je de rozijnen, kaneel, zout, suiker en citroensap toevoegen. Meng nog even op een lage stand, tot alles mooi geĆÆntegreerd is. Schep alles de emmer in en bedek die emmer met een lauwe, vochtige theedoek. Zet de emmer weg bij de kachel en wacht 1 tot 2 uur, tot het volume van je bieroliebollen beslag ongeveer verdrievoudigd is.

recept oliebollen met bier2
Doe het beslag in een grote emmer, nu eventjes geduld en de gist haar werk laten doen.

Als je beslag voldoende gerezen is, kun je beginnen met bakken. Stel je frituurpan in op 175 graden, dat vind ik de ideale temperatuur. Lager en je bollen worden zompig, hoger en ze zijn krokant van buiten maar nog niet helemaal gaar van binnen. Bak niet teveel bollen tegelijk, dan koelt je olie af en dan worden ze ook zompig. Schep met de ijslepel iedere keer een schepje beslag in de frituur, knijp om het beslag van de lepel te scheiden. Ik probeer mijn oliebollen altijd van formaatje appel te krijgen, dat is in het begin even zoeken omdat je beslag uitzet in de pan. Oefening baart kunst.

recept oliebollen met bier3
Bak ze tot ze een mooi bruin krokant laagje hebben.

Bak ze tot ze mooi bruin en een beetje krokant zijn, een minuut of 7. Ik laat ze altijd uitlekken in een vergiet voordat ik ze op keukenpapier weg leg. Laat ze even afkoelen, handwarm zijn ze het lekkerst. Eet smakelijk!

Bier erbij?

Ik zou DeBiermeneer niet zijn als ik niet met een mooie tip zou komen voor een bier bij deze oliebollen, want ook bij oliebollen kun je heerlijke bieren combineren. Daar kun je hier meer over lezen!