De IPA van Schultenbräu; op ontdekkingstocht

Van de week liep ik dus in de Aldi. Ik kom daar graag, ik ben er gek op om een halfuur in de rij te staan om drie artikelen af te rekenen. Geintje natuurlijk, ik koop er wel eens een wijntje (ja, drink ik ook wel eens), of wat fruit. Ik loop ook altijd even langs het bierschap, duh. Toen zag ik een nieuw bier staan die mijn aandacht trok. Een 440ml blik IPA van Schultenbräu voor het astronomische bedrag van €0,89. Ik weet niet hoe het met jullie nieuwsgierigheid zit, maar in dat soort situaties is de mijne in ieder geval volledig de baas. Daar stond ik dan, in de rij met mijn drie artikelen, waarvan dat blikje er dus één was. Thuis direct in de koelkast gezet, en nu zit ie in m’n glas. En jullie kunnen meegenieten, soort van.

Het bier

Wat ik dus al zei, het is een IPA van Schultenbräu in een 44cl blik. Het is best een kek blikkie ook, ziet er leuk uit. Er is gerstemout en tarwemout gebruikt, en de hoppen die erin zitten zijn Mosaic, Azacca en Columbus. Dikke props naar Schultenbräu dat ze dat op de verpakking zetten. Dat vind ik nou leuk! Er zit trouwens 6% alcohol in.

best een leuk blik, die ipa van schultenbräu
Best een leuk blik!

Hoe ruikt het?

Veel mensen beginnen met hoe het bier eruit ziet, maar het aroma is het eerste wat verdwijnt. Trust me, de kleur blijft nog wel even hetzelfde. Eerst ruiken dus! En dit ruikt.. Helemaal niet slecht eigenlijk. Licht fruitige, harsige tonen van de hop die gebruikt is. Eerlijk is eerlijk, je moet je best doen om het eruit te halen, maar de geur is zeker niet slecht!

Hoe ziet het eruit?

Het bier is kraakhelder, donkerblond met een witte schuimkraag die mooi stabiel is. Kraakhelder dus. Ziet er eigenlijk precies uit zoals hun pils.

de ipa van schultenbräu heeft een mooie witte schuimkraag
Mooie witte schuimkraag.

Hoe smaakt het?

De smaak is een prima balans tussen licht hoppige en licht moutige smaken. Niks springt er echt uit, maar je proeft wel dat het erin zit. De body is medium tot dun, de afdronk is fris-bitter met iets moutigs/zoetigs erin.

Wat vind ik nou eigenlijk van die IPA van Schultenbräu?

Tsja. Is het een hoogvlieger? Zeker niet. Zit er in dat blik wat ik ervan verwacht had? Minstens, ik vind dit boven verwachting, voor een IPA van dat volume voor die prijs. Je verwacht eigenlijk een soort matig pils met een beetje hopsmaak te drinken. Alhoewel het niet veel meer dan dat is, vind ik het blik z’n geld wel waard. Kun je betere IPA’s krijgen? Natuurlijk. Veel slechter ook zeker. Maar, voor bij de nasi is dit prima weg te drinken 🙂