Welke bieren kies je bij een bierproeverij?

Welke bieren je bij een bierproeverij selecteert is natuurlijk het allerbelangrijkste, want dat is wat jullie de hele avond gaan drinken. Het is ook belangrijk hoeveel je ervan drinkt, in wat voor glas, op welke temperatuur en vooral de volgorde, maar daar kun je straks meer over lezen. Eerst maar een inkijkje in bierstijlen.

Bierstijlen

Er zijn inmiddels wel honderden verschillende bierstijlen te drinken, en er komen elk jaar nieuwe bierstijlen bij. Fijn dat die innovatie er is, want zo kunnen wij bierliefhebbers toch steeds weer nieuwe bieren blijven ontdekken! Ik ga niet op al die honderden bierstijlen in, we nemen een kijkje in de hoofdcategorieën:

bier is er in alle soorten en maten
Bier is er in alle soorten en maten

Bij jouw keuze voor bieren bij je bierproeverij is het ook belangrijk wat de smaak van jouw publiek is. Weet je bijvoorbeeld dat niemand IPA’s lekker vindt, kun je ervoor kiezen om die er niet in te doen. Je kunt ook proberen om mensen uit te dagen om nieuwe dingen uit te proberen (dat vind ik zelf altijd veel leuker) door in dit geval een hele milde IPA uit te zoeken. Of als men niet van donkere bieren houdt, zoek dan een amber-kleurig bier uit om iemand langzaam over de streep te trekken.

Bieren in de bierproeverij

Uiteindelijk is het het leukst om uit elke categorie die je hierboven ziet, minstens één bier te selecteren. Zo pak je een variatie aan kleuren, alcoholpercentages, van zoet naar bitter, zuur, moutig, fruitig, en ga zo maar door. Afhankelijk van hoeveel bieren je in de proeverij stopt, kun je een categorie af laten vallen of uit een categorie die zelf je voorkeur heeft (of waar je nieuwsgierig naar bent) twee bieren selecteren. Pak er dan wel twee uit van verschillende stijlen! Als je de bieren hebt uitgekozen, kunnen we door naar de volgende stap. Wat zijn goede glazen voor een bierproeverij?