Zes tips voor een geslaagde bierproeverij

Ik geef je zes tips die je gaan helpen om een leuke en geslaagde proeverij, helemaal zelf op tafel te zetten. Wat moet je doen en wat vooral niet, hoe maak je het extra leuk of geef je net een professioneler tintje eraan? Daar gaan we!

  1. Lees mijn uitgebreide gids door, voor een goede basis
  2. Zorg voor goed gespoelde, schone glazen, ieder bier weer
  3. Vertel bij ieder bier iets over de stijl, de brouwer en/of de geschiedenis
  4. Schenk de juiste hoeveelheid bier, niet te weinig maar ook zeker niet te veel
  5. Maak een lekker hapje wat bij het bier past
  6. Gebruik een proefformulier

Lees mijn gids door (of pak de onepager)

Op mijn website help ik je met alles wat je moet weten rondom het zelf organiseren van een bierproeverij, van de hoeveelheid bier tot welke hapjes je erbij kunt maken. Maak daar vooral gebruik van! Dat is een goede basis voor je eigen bierproeverij.

Naast deze uitgebreide gids kun je ook mijn one-pager downloaden. Daarmee zie je op één pagina overzichtelijk de basis voor het organiseren van een bierproeverij. Alle items uit mijn gids komen aan bod, maar dan kort samengevat. Voor de ongeduldige lezer 😉

Zorg voor schone glazen, ieder bier weer

Zoals je misschien hebt gelezen in het artikel over proeven, is kijken een onderdeel van de ervaring. Een vies glas besmeurt letterlijk de prettige ervaring van het proeven.

Een glas wat schoon is van de buitenkant oogt prettiger, geen vieze vingers of andere oneffenheden erop. Een glas moet van de binnenkant ook mooi schoon zijn, en dit kun je zien aan de koolzuurbelletjes. Plakken er belletjes aan het glas? Dan zitten daar oneffenheden of vuiltjes waardoor de koolzuur eraan blijft “plakken”.

Daarnaast is een vers gespoeld glas koeler, en dat is beter om het bier langer op de juiste temperatuur te houden. En zeg nou zelf, dat voelt ook gewoon veel prettiger aan, toch?

Vertel iets over wat je schenkt

Als je iets eet of drinkt, is het altijd leuk om er meer over te weten. Waar komt het vandaan, hoe en wanneer is het ontstaan en welke ingrediënten zitten erin? Als je een proeverij organiseert, zorg dan dat je een leuk verhaal te vertellen hebt over de bierstijl, het bier of de brouwerij.

Brouwers hebben vaak op hun website informatie over hun ontstaan of over de bieren, daar kun je dus al veel informatie vandaan halen. Verder kun je op wikipedia veel informatie vinden over de geschiedenis en de eigenschappen van bierstijlen.

Schenk genoeg (en niet te veel) bier

Schenk niet te weinig. Een te leeg glas ziet er een beetje zielig uit. Daarnaast heb je hem veel te snel leeg, en kun je niet écht goed proeven wat je in je glas hebt. Zorg ook voor voldoende bieren, twee of drie bieren is niet echt een proeverij te noemen.

Te veel bier per stijl is ook niet goed, dat zorgt ervoor dat je er té snel vanaf ligt en dat je op een gegeven moment de bieren niet echt meer proeft. Veel verschillende bieren in de proeverij heeft hetzelfde effect, en is ook niet aan te raden.

De ideale hoeveelheid is +/- 110ml per bier en zes of zeven bieren in de proeverij. Doe je wat minder bieren, verhoog de hoeveelheid een klein beetje, maar niet teveel.

Maak een lekker hapje bij de bieren

Of koop een lekker hapje voor erbij! Het hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn, maar het is wel heel leuk en doet veel met de smaak in zijn totaliteit. Je haalt de smaak van het bier, het hapje of beiden naar een hoger niveau.

Als je het leuk vind om te koken, kun je je creativiteit op de vrije loop laten gaan. Ben je op zoek naar wat makkelijkers, koop dan wat kaasjes of chocolade, en je zal merken dat dat écht iets toevoegt!

Gebruik een proefformulier

Het gebruiken van een proefformulier zal de deelnemers helpen in het beter leren proeven, omdat je actief gaat proberen te benoemen wat je proeft. Hierdoor zal je je smaak verder ontwikkelen.

Ik heb een proefformulier ontwikkeld waar alles op staat wat je zou willen noteren over het bier wat je proeft. Je kunt die gratis ontvangen door hieronder je naam en mailadres in te vullen. Binnen een minuut in je mailbox!

Je bent er klaar voor!

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen bij het organiseren van een proeverij. Je kunt het meeste trouwens voor een paar tientjes uit handen laten nemen, met mijn digitale bierproeverij!

Ik vertel je alles over de bieren, de bierstijlen en de geschiedenis ervan, en de brouwerij. Uiteraard proeven we ook samen! Check het maar even, super leuk en super makkelijk.