Minder bier, meer winst voor AB Inbev

Grote kans dat je als bierliefhebber wel eens een biertje van AB InBev hebt gedronken. Denk aan merken als Corona, Budweiser en Stella Artois. Onlangs heeft dit wereldwijde bierimperium zijn jaarverslag over 2024 uitgebracht, en er zijn een paar interessante ontwikkelingen die we graag met je delen.

Minder liters, meer knaken

Je zou denken dat als je minder verkoopt, je ook minder verdient. Maar bij AB InBev ligt dat net even anders. Hoewel het totale verkoopvolume met 1,4% daalde en het biervolume zelfs met 1,9%, steeg de omzet met 2,7% naar een indrukwekkende 59,77 miljard dollar. Hoe ze dat voor elkaar kregen? Slimme prijsstrategieën en een focus op duurdere, premium bieren hebben hier flink aan bijgedragen.

Waar ging het lekker en waar wat minder?

• Noord-Amerika: In de VS steeg de omzet in het vierde kwartaal met 0,8%. Merken als Michelob Ultra en Busch Light deden het goed en compenseerden de teruglopende verkoop van Bud Light.  

• Europa, Midden-Oosten en Afrika: Deze regio’s waren de sterren van het jaar, vooral dankzij een opleving in Zuid-Afrika en Nigeria. Premium bieren zoals Corona en Stella Artois droegen hier flink aan bij.

• Azië-Pacific: Hier zat het wat tegen. In China daalde het verkoopvolume met 19% door een zwakkere vraag, wat de resultaten in deze regio drukte.  

Premium is het nieuwe normaal

AB InBev heeft duidelijk ingezet op premiumisatie. Merken zoals Corona, Michelob Ultra en Stella Artois zagen een stevige groei. Daarnaast is er een stijgende vraag naar alcoholvrije bieren. Corona Cero, de alcoholvrije variant, was een schot in de roos in meerdere markten.  

Meer winst, minder schuld

Het bedrijf zag de genormaliseerde EBITDA (een maatstaf voor winst) stijgen met 8,2% tot 20,96 miljard dollar. Bovendien daalde de verhouding tussen nettoschuld en EBITDA naar 2,89x, het laagste niveau sinds 2015. Dit betekent dat AB InBev zijn schuldenlast effectief aan het verminderen is.

Wat brengt 2025?

Voor het komende jaar verwacht AB InBev een organische EBITDA-groei van 4% tot 8%. Het bedrijf blijft investeren in premiummerken, digitale innovaties en duurzaamheid om de groei voort te zetten.

Conclusie

Ondanks dat er minder bier over de toonbank ging, heeft AB InBev in 2024 meer verdiend. Door slim in te zetten op premium bieren en kosten efficiënt te beheren, blijft het bedrijf groeien. Het wordt interessant om te zien hoe deze strategie zich in 2025 verder ontwikkelt. Mocht je van taaie kost houden, kun je het hele jaarverslag hier teruglezen.