bier bij appeltaart: bock

Bier en appeltaart, want er is een moment op de dag dat je stopt met koffie en begint met bier, toch? Ik lust dan nog steeds wel eens een appeltaartje, dus deze pairing is pure noodzaak. Aangezien over 180 dagen alweer het bock-seizoen geopend wordt, zorg ik dat ik goed voorbereid ben.

De appeltaart

Appeltaart is wat mij betreft best iconisch voor de Nederlandse cultuur, en ik heb gelezen dat appeltaart ook al eeuwen wordt gemaakt in ons landje. Bij iedere lunchroom staat ‘ie wel op de kaart en iedereen kent het. Zelf maken schijnt vrij eenvoudig te zijn, dus ik dacht, ik waag me er een keertje aan. Ik had nog een kookboek liggen met een appeltaart recept, maar er zijn genoeg eenvoudige recepten op internet te vinden. Tip: bekleed je springvorm met wat bakpapier, dan krijg je de taart er mooi uit. Als je geen zin hebt om te bakken kun je er ook altijd eentje kopen 😉

een mooie zelfgebakken appeltaart met een toefje slagroom gaat goed bij bier, zolang het maar een bock is.

Het bier: Eigenzinnige Herfstbok van BE+ER

Deze brouwer uit Hoofddorp heeft wellicht nog geen landelijke bekendheid, maar hier in de regio kom je de bieren vaak tegen. Deze herfstbok heeft twee jaar geleden op de Dutch Beer Challenge een zilveren medaille gewonnen, dus dat is in ieder geval een blijk van kwaliteit. In het aroma neem ik voornamelijk een fijne moutigheid in combinatie met wat kaneel en zoethout waar, en iets kruidigs van ik denk de gist. De smaak is voornamelijk moutig met een gemiddelde body en een droge, licht bittere afdronk. De brouwer geeft aan dat dit bier een combinatie is tussen een bock en een porter, wat het moutige en de droge lichtbittere afdronk verklaart. Dat laatste maakt dit een mooi uitgebalanceerd bockbier.

deze bock is een bier wat het goed doet bij appeltaart

Bier en appeltaart

Bockbier en appeltaart gaan dus prima samen, en dat komt bij deze pairing voornamelijk door de overeenkomsten. Ook het contrast helpt, en dan met name het contrast tussen vol + zoet en droog + bitter. De appeltaart is machtig en zoet, waar dit bier fijn droog en doordrinkbaar is, met een subtiele bitter op het eind. Als je deze pairing probeert met een supermarktbock van bijvoorbeeld Grolsch of Amstel, zal de combinatie overwegend zoet worden.

Daarnaast zitten er dus overeenkomsten in. De krokante gecarameliseerde korst van de appeltaart kun je in vloeibare vorm in het bier terugvinden, dankzij de karamelmout die in dit bier gebruikt is. Diezelfde karamelmout kan tonen van rozijntjes produceren, en laten die rozijnen nou net in deze taart zitten. Als laatste had ik wat kaneel in de geur van het bier, en ook dat ingrediënt zit in de taart verwerkt. Een goede match op meerdere vlakken!

Alternatief voor dit bockbier

Ik heb nog een bier naast deze appeltaart gezet, ik verklap nog niet wat precies, maar het is iets wat je zal doen denken aan koffie. De blog hierover verschijnt later, dus hou mijn website in de gaten! Probeer ondertussen trouwens vooral deze bock..