Bier bij saté: hazy IPA
Bier bij sate en zoete aardappel uit de oven. Een recept wat ik regelmatig maak. Ik hou van eenvoudige recepten waar lekker eten uit voorkomt, en dit is er zo eentje. Trouwens ook lekker met een salade naar keuze erbij, maar daar ga ik vandaag niet op in.
De saté met zoete aardappel
Dit keer een recept uit eigen archief. Zoals gezegd is het een eenvoudig recept en easy going om te maken, je bent wel een uurtje zoet alleen het is niet heel hard werken. Voldoende tijd om een biertje tussendoor te drinken, dus koop voor deze foodpairing maar twee blikjes. Het recept is voor 2 personen inclusief huisgemaakte pindasaus.
Ingrediënten
- 400gr kipdijfilet
- 400gr zoete aardappel
- 1 rode ui in halve ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 1tl rozemarijn
- 2tl paprikapoeder
- 2tl sesamzaad
- 2el olijfolie
- 2el ketjap manis
- 1el sojasaus
- 1tl knoflookpoeder
- 1tl sambal
- 250ml melk
- 100gr pindakaas met stukjes pinda
- peper en zout
Het maken van de saté met zoete aardappel
Verwarm de oven voor op 180 graden. Begin met de marinade voor de kip. Combineer 1el olie, 1el ketjap manis, 1el sojasaus, 2tl sesamzaad en 1tl paprikapoeder en roer goed door elkaar. Snij iedere kipdijfilet in 6 stukken en roer goed door de marinade heen. Laat dit staan terwijl je met de aardappel aan de slag gaat.
Was de zoete aardappel en snij deze in stukken ter grootte van je duim. Je kunt de schil erop laten zitten. Leg op een ovenschaal bekleed met bakpapier, besprenkel met 1el olie, de rozemarijn, 1tl knoflookpoeder, 1tl paprikapoeder en peper en zout naar smaak. Verwarm 50 minuten tot een uur op 180 graden. Voeg een kwartier voor het einde de halve uienringen toe, verspreid over en tussen de aardappelen.
Doe de kip in een koekenpan, zet deze op laag vuur en doe het deksel erop. Dit kun je lekker laten pruttelen terwijl je aan de saus werkt. Doe de melk, de sambal, 1el ketjap manis en de pindakaas in een steelpannetje. Verwarm rustig tot de boel homogeen is en je de juiste consistentie hebt bereikt. Zet het vuur uit, je kunt eventueel later de saus nog licht verwarmen. Als hij te droog of te dik wordt kun je hem hydrateren met een beetje water.
Begin 10 minuten voordat je aardappelen klaar zijn met de kip af te bakken. Draai het vuur omhoog, haal het deksel eraf en bak goed aan terwijl je de kip blijft omscheppen, tot al het vocht verdampt is. Je houdt kip met een mooi glimmend laagje over. Schep de saus in een kom, doe de kip en de aardappel op een bordje en schenk je bier in. Geniet ervan!
Het bier: Hazy Jane van Brewdog
Brewdog is een brouwerij uit Schotland die het net even anders doet. Ze zijn zeer klein begonnen en hebben de groei-strategie van het opbouwen en benutten van een community volledig uitgenut. Crowdfunding na crowdfunding heeft ze gebracht waar ze nu staan, een enorme brouwerij met globale distributie. Doet zo’n groei iets met de smaak van het bier? Jazeker. Maakt dat Hazy Jane een smakeloos aftreksel van wat het vroeger was? Zeker niet. Een mooie, aromatische, hopbittere en licht doordrinkbare hazy IPA met tonen van tropisch fruit in zowel geur als smaak. Een heerlijke IPA voor bij het eten. Saté welteverstaan.
Bier bij saté
Hazy Jane is een bier wat goed bij saté past, omdat het droge en hoppige karakter uitstekend balans biedt tegen het volle en vettige van die kipdijfilet. Droog en bitter gaat uitstekend met vet, zeker als er nog koolzuur aan te pas komt ook. Daarnaast nog een persoonlijke voorkeur, want deze saté doet me altijd een beetje aan een barbecue in de zomer denken, en wat drink je nu liever dan een IPA in zo’n situatie…
Alternatief bier bij saté
Je zou in plaats van zo’n subtiele hazy IPA ook voor een wat klassiekere IPA kunnen kiezen, de IPA van Goose Island bijvoorbeeld. Iets bitterder en droger, maar zeker een goede pairing bij dit gerecht!