bier en kaas: quadrupel bij Munster

Bier en kaas, vandaag is de combinatie een quadrupel bij de pittige Munster. We pairen vier bieren bij vier kazen, kazen en bieren die goed verkrijgbaar zijn. Als derde is komt de Munster langs. Met zijn smedige zuivel en volle geur heeft de kaas een volle pikante smaak met een romig, licht bitterzure nasmaak. Daar hoort dus een bier naast wat daar tegenop gewassen is. De quadrupel!

De kaas – Munster

Deze Munster is wederom prima verkrijgbaar bij de betere supermarkt. Ik moet daarbij wel zeggen, het lekkerste stukje kaas haal je natuurlijk gewoon bij de kaasboer. Het is een zachte kaas, vergelijkbaar qua structuur met brie, maar dan iets vaster. Het is een kaas afkomstig uit de Vogezen en vindt zijn oorsprong in, hoe kan het ook anders, het dorpje Munster. De Franse variant welteverstaan, niet die stad in Duitsland. De kaas wordt gemaakt van koemelk en ondergaat een rijpingsproces van twee tot drie weken. De geur en smaak zijn vrij heftig en intens!

bier en kaas quadrupel met munster kaas

Het bier – Zundert 10

Omdat deze kaas vrij intens, is het belangrijk er een bier naast te zetten die dat aan kan. Ik heb gekozen voor de Zundert 10 van Trappistenbrouwerij De Kievit. Deze brouwerij is één van de twee Nederlandse trappistenbrouwerijen en is gevestigd in Klein Zundert. Nu weet je direct waar de naam van het bier vandaan komt. Het is een quadrupel van 10% alcohol met een prettige zoete toets van kandij en gedroogd fruit en een lichte kruidigheid afkomstig van de Belgische gist. De afdronk is halfzoet.

bier en kaas quadrupel met munster kaas

Munster en bier

Munster en bier gaan goed samen, sowieso gaan in de basis kaas en bier goed samen. We worden daarbij geholpen door de koolzuur in bier, die helpt om het vettige van de kaas balans te geven. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk dat je het juiste bier bij de juiste kaas kiest. Daarbij is de intensiteit van de kaas en van het bier belangrijk, die dienen vergelijkbaar te zijn. Daarom heb ik deze quadrupel ernaast gezet. De halfzoete afdronk en karameltonen van dit bier balanceren de intense lichtbittere smaak van de kaas. Een mooi en afwisselend smakenpalet!

Een alternatief

Er zijn genoeg quadrupels te vinden die mooi bij deze kaas gaan. Je zou de quadrupel van La Trappe kunnen nemen, of een Rochefort 10. Proost!