Bier bij spareribs: rauchbier

Wat voor bier drink je bij spareribs? Mij bevalt een rauchbier altijd heel goed, zeker als de spareribs niet enorm rokerig zijn. Deze ribs zijn met een fijne zoet-spicy ketjap marinade, waar dit bier uitstekend naast smaakt!

De spareribs

Als je een goeie smoker of barbecuer bent, kun je de spareribs zelf klaarmaken, zoek daarvoor een mooie rib uit bij de slager en bereid deze hoe jij ze graag eet. Ik ben geen goeie smoker of barbecuer, maar ik heb wel een restaurant in de buurt zitten die uitstekende spareribs maakt, Os Steakhouse in Heiloo. De beste spareribs van Noord Holland. Support your locals!

Het rokerige van deze Schlenkerla gaat heerlijk bij deze gemarineerde spareribs.
Het rokerige van deze Schlenkerla gaat heerlijk bij deze gemarineerde spareribs.

Het bier – Schlenkerla Fastenbier

Schlenkerla is een historische rookbierbrouwerij uit Bamberg. Dit Duitse stadje staat bekend om zijn rauchbieren, en de echte liefhebber móet hier één keer in z’n leven naartoe. Het Fastenbier is mijn favoriet, en doet denken aan een droog bockbier, maar dan goed gerookt. Je kunt smaken van rookworst, gerookte paling en leer verwachten. Geen “easy drinker”, wel een zeer smaakvol bier voor bij verschillende vleesgerechten. Vandaag zijn de ribs aan de beurt 😉

Het rokerige van deze Schlenkerla gaat heerlijk bij deze gemarineerde spareribs.
Schlenkerla Fastenbier.

Bier bij spareribs

Wat deze combinatie zo smaakvol maakt, is dat die rooksmaak zo goed werkt met producten wat je normaal ook met rook kunt klaarmaken. Je zou dit bier bijvoorbeeld ook naast een ribeye of een broodje pulled pork kunnen drinken. Daarnaast balanceert het droge karakter van dit bier dat vettige en zoetige van de spareribs. Je hebt dus een match op zowel smaak als mondgevoel!

Alternatief

Rookbier is niet voor iedereen. Eerlijk is eerlijk, je moet er van houden. Ik hou er dus van. Als je het nooit gedronken hebt, zou ik het zeker proberen. Als je het een jaar geleden niet lekker vond, probeer het nog eens. Ben je er echt niet van, kun je altijd een mooie double IPA (bijvoorbeeld die van Kees) of een traditionele weizen voor bij je ribs pakken.