bier en kaas: IPA bij clemont blanc

Kaas is mijn favoriete snack bij een mooi bier. Als je het juiste bier bij de juiste kaas uitkiest, levert dat een heerlijke smaak-combinatie op. Let bij het combineren vooral op de intensiteit, die moet van zowel de kaas als het bier gelijk zijn. Vandaag kies ik voor een wittekorstkaas bij een mooie hazy IPA.

De kaas – Clemont Blanc

Bij mijn pairings hou ik er altijd van om goed verkrijgbare producten te gebruiken, zodat jij ze eenvoudig thuis zelf uit kunt proberen. Vandaag kies ik dan ook voor een heerlijk kaasje wat niet duur is en verkrijgbaar is bij de grotere Albert Heijns, een heerlijk romige Clemont Blanc. Het is een koemelk-kaas met een witte korst en een zachte, smeuïge binnenkant. Een soort brie 2.0, if you ask me! Je kunt overigens ook zeker een mooie (room)brie, buffelmozzarella of een camembert bij dit bier combineren.

Kaas en bier. De Clemont Blanc heeft een witte korst en is heerlijk romig van binnen
De Clemont Blanc heeft een witte korst en is heerlijk romig van binnen

Het bier – Lagunitas Hazy Wonder

Het bier wat ik bij de kaas drink is ook een breed verkrijgbaar bier, maar daarom zeker niet minder lekker. Deze New England IPA van Lagunitas ruikt heerlijk naar mango, ananas, guave en een beetje kokos. De smaak is ook een volle mond van tropisch fruit, en door de subtiele bitters en een niet al te droge afdronk is dit een IPA die bij menigeen in de smaak valt. Ik lust hem in ieder geval wel!

Kaas en bier. Deze New England IPA van Lagunitas is een beetje hazy
Deze New England IPA van Lagunitas is een beetje hazy

Wittekorstkaas en bier

Waarom gaan wittekorstkaas en bier nu zo goed samen? Allereerst is de intensiteit, zoals ik hier eerder al aangaf, vergelijkbaar. Hierdoor drukt het eten het bier niet weg, of andersom. De bitters en het koolzuur van de IPA snijden mooi door het vettige van de kaas heen, en dat zachte romige van de kaas complementeert dan weer mooi het frisse hoppige karakter van het bier. Geniet!

Het glas – Spiegelau IPA

Toch wel een mooi glas van Spiegelau, het IPA glas. De glazen van Spiegelau zijn gemaakt van extreem dun kristalglas en vind ik prettig drinken. De vorm is ontwikkeld met een aantal sommeliers en deze vorm zou de IPA het best tot zijn recht moeten laten komen.