bier bij mosterdsoep: tripel
Mosterdsoep en bier kan een goede combinatie zijn. Voor de soep heb ik een eenvoudig maar lekker recept, met name in de winterse tijden. Met een paar ingrediënten en een flinke schep goede mosterd, tover je in korte tijd een heerlijk gerecht op tafel. Daar drinken we natuurlijk weer een mooi bier naast.
Het eten – mosterdsoep
Als ik Pauline (de bedenkster van dit recept) mag geloven, is dit typische Groninger mosterdsoep. Ik denk dat dat met name komt door de Groningse mosterd die erin zit ;-). Verder heb je een paar ingrediënten nodig waarvan je er een paar wellicht al in huis hebt. Ik hoefde zelf alleen prei en room in te slaan. Even een kwartiertje buffelen in de keuken en ik was er klaar voor.
Het bier – Rochefort tripel
Rochefort tripel is een nieuw guy on the block. Als je niet beter weet, heb je het idee dat dit bier al decennia gebrouwen wordt door de paters van deze trappistenbrouwerij, maar niets is minder waar. Vorig jaar is Rochefort namelijk, voor het eerst in 65 jaar, met deze tripel op de markt gekomen. Daarmee breiden ze hun assortiment, wat tot voor kort bestond uit de Rochefort 6 (een blond bier), de Rochefort 8 (een dubbel) en de Rochefort 10 (een quadrupel) uit met een vierde bier, en dus een tweede blond bier. Een klassieke trappisten-lineup.
De smaak van deze tripel is naar mijn mening goed uitgebalanceerd. De subtiele zoete tonen in dit bier zijn aangenaam, niet plakkerig zoet zoals sommige andere tripels. Dat lichtzoete wordt aangevuld door de bloemige en kruidige toetsen waar de Rochefort-gist om bekend staat. Daarnaast neem ik iets van citrus waar. De body is medium, romig, de afdronk net droog genoeg. Een fijne uitgebalanceerde tripel met 8,1% alcohol.
Mosterdsoep en bier
Mosterdsoep en bier kan zeker een goede combinatie zijn. Wat ik hier probeer te doen is contrasterende smaken opzoeken waardoor het geheel mooi in balans is. Daarnaast kun je ook zeker synergie tussen de soep en het bier vinden. De mosterdsoep is intens van smaak, kruidig en flink pittig door de Groninger mosterd. Het bier heeft zoete tonen en een romig mondgevoel, wat die pittigheid wat afvlakt en de boel dus beter in balans brengt, maar het romige is ook zeker in de soep terug te proeven. Dat merk je ook met de kruidigheid, die zit zowel in de soep als in het bier, wat alles een kloppend geheel maakt.
Alternatief
Verschillende bieren kunnen werken naast deze soep. Je kunt natuurlijk voor een vergelijkbare tripel gaan, zoals de tripel van Westmalle of de Chimay Tripel. Daarnaast kom je ook zeker weg met een smaakvol blond bier of een herfstbock.