Uiensoep met bier: porter

Uiensoep met bier combineren kan uitstekend! Het is een van mijn favoriete gerechten, makkelijk en snel te maken, goedkoop, en je kunt vaak restjes gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk superlekker! Ik maakte een klassieke Franse uiensoep en dronk daar een Guinness West Indies Porter bij.

Het gerecht – Franse Uiensoep

Uiensoep is eenvoudig te maken, als je een beetje geduld hebt. Ook al ben je geen ervaren keukenprins of princes, gaat het jou lukken deze soep te bereiden! Ik ben geen chef, dus heb een recept van het internet geplukt. Je kunt de soep ook van tevoren maken, want uiteindelijk warm je het op in de oven.

Guinness West Indies Porter is heerlijk bij Franse uiensoep
Guinness West Indies Porter is heerlijk bij Franse uiensoep

Je hebt nodig: 50 gram ongezouten roomboter, 600 gram witte uien, 1 liter vleesbouillon (of water met bouillonblokjes), twee blaadjes laurier, een snufje tijm, een eetlepel bloem, wat (oud) stokbrood en geraspte kaas. Doe de roomboter in de pan, wacht tot hij gesmolten is en voeg de ui in dunne ringen samen met de tijm toe. Bak een tijdje met het deksel op de pan op laag tot middelmatig vuur, schep regelmatig om ter voorkoming van aanbranden en bak totdat de ui mooi bruin gecarameliseerd is. De smaak is dan lichtzoet. Bak de bloem even mee en voeg daarna de bouillon en de laurier toe. Laat rustig pruttelen zolang als je wilt.

Schep de soep in kommen en bedek het oppervlak met plakjes stokbrood. Gratis tip: je kunt ook die kaas ruitbroodjes van de Appie gebruiken, dat is nog lekkerder. Bestrooi royaal met geraspte kaas en zet ze een paar minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Eet smakelijk!

Het bier – Guinness West Indies Porter

Het bier wat ik erbij zet is een porter van Guinness, de West Indies Porter. Ik vind dat een mooie combinatie van geroosterde moutbitters en zachte karamel-tonen. Het bier is goed verkrijgbaar in de betere supermarkt of bijvoorbeeld bij de Mitra. Met de 6% alcohol is het een niet al te zwaar bier, maar toch zeer smaakvol.

De Guinness West Indies Porter is een zwart bier met een lichtbruine schuimkraag
De Guinness West Indies Porter is een zwart bier met een lichtbruine schuimkraag

Het is een zwart bier met een bruine schuimkraag, aroma’s van koffie, geroosterde mouten en licht rokerig. De smaak is gebrand met tonen van koffie en karamel. De droge body en de moutbitters maken dit bier mooi doordrinkbaar!

Uiensoep met bier

Waarom werkt uiensoep met bier, of beter gezegd met dit bier, nou zo goed samen? Met deze pairing heb ik synergie tussen het bier en het gerecht opgezocht. De uiensoep heeft tal van gecarameliseerde smaken van de uien. Daarnaast heeft het ook wat gebrande smaken van de randjes van het brood, nadat het de oven uit komt. Die smaken kun je ook terugvinden in het bier. Daarnaast zorgt de droge afdronk van de porter voor een aangename afwisseling met de volle soep en het vettige van de kaas.

Het glas – Spiegelau

Nog even iets over het glas, want die is best bijzonder. Voor deze porter koos ik voor het stout-glas uit de Craft Beer Glasses-set van Spiegelau. Het is een bierglas gemaakt van zeer dun kristalglas. Ik drink graag de lichtere stouts en porters uit dit glas, de vorm zorgt voor de ideale aroma- en smaak-combinatie en door de inkeping in het midden hou je altijd een mooie schuimkraag.