Bier bij quesadillas: mexican lager
Je kunt best veel stijlen bier bij quesadillas zetten, in dit geval ga ik terug naar het land van herkomst. Quesadilla’s is een beetje ons zondagavond comfort food, het eet lekker weg en is trouwens ook zeker aan te raden met een zelfgemaakte guacamole.
De quesadillas
Quesadillas zijn voor de Mexicaanse keuken wat tosti’s zijn voor de Nederlandse keuken. Nou zal je denk ik niet vaak tosti’s als diner eten, maar in zo’n texmex tosti zit toch net even wat meer dan in de relatief saaie Hollandse variant. Met dit recept heb je een prima start, maar je kunt eindeloos variëren. Qua soorten vlees (gehakt, kip) of qua groenten die je toevoegt. Ik gebruik vaak kip met wat paprika, witte en rode ui, paar teentjes knoflook en wat voorgeraspte texmex-kaas van de Appie (I know, beetje lui, maar het is zondag). Voor de tortilla’s kies ik vaak de standaard, geen whole wheat ofzo. Als je gezond wilt eten, pak je maar een salade ;).
Over salade gesproken, ik maak altijd zelf een mega simpele guacamole (ik weet het, geen salade, maar wel groen). Twee rijpe avocado’s prakken (zonder schil natuurlijk), het sap van een halve limoen erbij, 10 fijngesneden cherry- of snoeptomaatjes erdoor, en wat zwarte peper. That’s it. Tip: als je de guacamole van tevoren wilt maken, dek dan af met vershoudfolie en duw die tegen de guacamole in het schaaltje aan, zo voorkom je dat-ie bruin wordt.
Het bier – Corona
Wat moet ik hier nog over uitleggen.. Het kenmerkende doorzichtige flesje met een schijfje limoen in de hals. Zonder dat limoentje is het eigenlijk ook niet zoveel qua smaak, moet ik eerlijk toegeven. Maar mét dat limoentje heb je de perfecte frisse dorstlesser om naast zo’n vettige Mexicaanse tosti te zetten!
Bier en quesadillas
Waarom werkt dit nou zo goed? Door de kruiden en de kaas. Het vettige van die kaas heeft een fris bier nodig, en corona (met dat limoentje) geeft genoeg frisheid om dat vettige weerstand te bieden. Daarnaast is corona ook vrij zoet, wat dan weer goed helpt met de pittigheid van de kruiden in de quesadilla. Verder drinkt de Mexicaan dit er ook gewoon naast, dus waarom zou ik dat betwisten!