bier en kaas: tripel bij brie

Bier en kaas, vandaag is de combinatie een tripel bij heerlijke brie. We pairen vier bieren bij vier kazen, kazen en bieren die goed verkrijgbaar zijn. Als eerste is de roombrie aan de beurt. Een klassieker op de kaasplank, dus die mag niet in het rijtje ontbreken! Het is een zachte en subtiele kaas, dus we drinken er een subtiel bier naast.

De kaas – brie van President

Deze brie van President is goed verkrijgbaar bij de supermarkt. Het is een zachte kaas in zowel structuur als smaak, zeer subtiel. De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en komt uit Frankrijk. Daar dankt dit kaasje ook haar naam aan trouwens, want echte Brie komt uit de regio Brie. Brie hoeft tegenwoordig echter niet meer uit Brie te komen om Brie te heten, het is geen beschermde naam, maar gewoon een specifieke soort kaas die we allemaal wel kennen.

Het bier – Chimay Tripel

Omdat deze kaas zo subtiel is, is het belangrijk er een subtiel bier naast te zetten. Vandaag kies ik voor de tripel van Chimay. Chimay is een van de weinige overgebleven trappistenbrouwerijen; er wordt binnen de muren van het klooster door monniken gebrouwen. Onder andere dus de tripel, een Belgische blonde bierstijl met 8 tot 10% alcohol. Een tripel hoort mooi doordrinkbaar te zijn, halfzoet met fruitige en kruidige tonen van de gist. Deze tripel is daar wat mij betreft een mooi voorbeeld van. Hij is overwegend kruidig met een zoetje, redelijk volmondig en toch droog in de afdronk.

Brie en bier

Brie en bier gaan goed samen, mede doordat de koolzuur in bier helpt om het vettige van de kaas balans te geven. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk dat je het juiste bier bij de juiste kaas kiest. Daarbij is de intensiteit van de kaas en van het bier belangrijk, die dienen vergelijkbaar te zijn. Wist je overigens dat beide producten ook vanuit fermentatie tot stand komen?

Een alternatief

Ik zou deze Chimay Tripel nemen, maar als je die niet lekker vindt of wellicht al een andere tripel in huis hebt, zou ik me geen zorgen maken. Proost!