bier en kaas: IPA bij morbier

Bier en kaas, vandaag is de combinatie een IPA bij morbier. We pairen vier bieren bij vier kazen, kazen en bieren die goed verkrijgbaar zijn. Als tweede is de morbier aan de beurt. Morbier is een halfzachte, romige maar ook vrij pittige kaas, dus we moeten er een bier naast zetten wat daarin wat tegenwicht kan bieden.

De kaas – morbier

Morbier is een apart kaasje met een bijzonder verhaal. Als je hem aansnijdt, lijkt het alsof er een laagje blauwschimmel tussen zit, maar niets is minder waar. Morbier vindt haar oorsprong in Frankrijk, waar het in de Jura gemaakt wordt van (oorspronkelijk) rauwe koeienmelk. Het is een kaas met twee laagjes, waartussen een laagje as is aangebracht. De kaas wordt gemaakt van ochtendmelk en avondmelk. Om infecties te voorkomen, werd op die laag kaas van de ochtendmelk een laagje as aangebracht. Eind van de dag werd de kaasmal gevuld met de avondmelk, en zo heeft morbier die karakteristieke opbouw van laagjes gekregen.

bier en kaas ipa met morbier kaas

Het bier – Lagunitas IPA

Bij een wat intensere en pittigere kaas, hoort een bier met veel smaak. Ik heb gekozen voor de IPA van Lagunitas. Het is een vrij toegankelijk IPA, niet alleen qua smaak maar ook qua beschikbaarheid. Lagunitas is een Amerikaanse brouwerij waarvan de bieren sinds een aantal jaar ook uitstekend in Nederland verkrijgbaar zijn. Dat komt omdat Heineken sinds 2017 volledig eigenaar van de brouwerij is geworden, en het merk dus kan profiteren van de distributie die Heineken wereldwijd (en vooral ook in Nederland) heeft. Goed, over de smaak. Het is een goed doordrinkbare IPA met tonen van citroen, limoen, grapefruit en dennen. Echt dat dypische “danky” smaakje dat we vaak in West Coast IPA‘s terugvinden. In de smaak heb je nog een fijne lichtzoete moutigheid om balans te geven aan de hopbitters. In de afdronk merk je aan de bitterheid dat er een flinke dosis hop in zit.

bier en kaas ipa met morbier kaas

Morbier en bier

Morbier en bier. Je zou aan de naam al bijna denken dat je het samen moet proeven. Ik gaf het al eerder aan, het is een pittige kaas met veel smaak, maar heeft ook iets zoetigs. Dat zoetige geeft balans tegen de bitters van de IPA, en met name het dennen of “danky” aroma gaat weer heel mooi met dat pittige van de kaas. IPA en morbier.. Probeer het maar eens!

Een alternatief

Je kunt voor een andere West Coast IPA kiezen, maar kies er eentje met de juiste balans tussen hop en mout, en de juiste balans tussen zoet en bitter. Een goede optie is de Torpedo Extra IPA van Sierra Nevada.