Bier bij roti: ur-pilsner

Bij roti, een licht pittig gerecht waar veel gebeurt, past een bier wat niet té aanwezig en in your face is, maar wat qua smaak het gerecht mooi kan complementeren. Ik koos voor een ur-pilsner.

De roti

Ik heb het recept van smaakmenutie gehaald, een website waar ik vaker fijne recepten kan vinden en regelmatig gebruik van maak. Mijn pulled chicken buns komen daar bijvoorbeeld ook vanaf. Goede recepten die relatief eenvoudig uit te voeren zijn! Deze roti is wat mij betreft nog lekkerder als je goed lamsvlees gebruikt, in plaats van de kippendijen die in het recept genoemd staan.

deze ur pilsner van gulpener gaat uitstekend bij deze roti
Deze ur-pilsner van Gulpener gaat uitstekend bij roti!

Het bier – Ur-pilsner van Gulpener

Deze ur-pilsner is wat mij betreft een uitstekend uitgebalanceerd bier. Het heeft van alles wat je in een goed pils mag verwachten wel iets, maar van niets teveel. Fijne bitters, een mooie fruitigheid en kruidigheid dankzij de gebruikte hoppen, een klein moutzoetje en een gemiddeld tot droge afdronk zorgen voor een fris, doordrinkbaar bier. Ook gewoon lekker als variatie op je standaard pilsje!

Ur-pilsner van Gulpener gaat heerlijk bij roti
Ur-pilsner van Gulpener.

Bier bij roti

Om te bepalen wat voor bier lekker is bij roti, zou je ook terug kunnen naar de Surinaamse keuken om te zien wat daar op tafel staat. Traditioneel wordt vaak het Surinaamse pils Parbo gedronken. Dat is overigens niet een heel bijzonder pils, en wordt onder de vleugels van Heineken geproduceerd. Ik wil dan toch voor een wat complexer bier gaan, anders is alles wel heel vlak. Je wilt bij dit gerecht een droog en licht bitter bier om tegenstand te kunnen bieden aan de stevige saus en het vlees, maar tegelijkertijd wil je niet teveel bitters, omdat té bitter niet lekker gaat bij pittig eten. Deze pilsner is wat mij betreft de gulden middenweg!

Alternatief bier bij roti

Je kunt eigenlijk wel ieder pils pakken wat niet te bitter is. Ga dus niet voor een Tsjechische variant, met Hollands pils zit je eigenlijk altijd wel goed qua smaakcombinatie, want dat is allemaal net even te zoet en te weinig bitter als je het mij vraagt ;). Een alternatief is een mooi maar niet te zwaar blond bier, denk bijvoorbeeld aan een enkel-bier zoals die van Hertog Jan.