Bier bij sushi: saison

Bier en sushi is bij mij thuis een vaak voorkomende combinatie. Ik ben namelijk gek op sushi, en het zal je niet verbazen, ook gek op bier. Bij sushi passen mooie lichte bieren met subtiele smaken, en een klein zuurtje mag zeker!

De sushi

Je kunt natuurlijk zelf sushi maken. Haal een stuk tonijn en zalm bij de visboer, maak sushi-rijst zoals de echte Japanse chefs dat doen en prop het tussen een zeewiervelletje. Trust me, dat klinkt simpeler dan het is. Ik maak wel eens zelf sushi, maar de mensen die het echt goed kunnen doen er tussen de 2 tot 20 (!!!) jaar over om die rijst fatsoenlijk klaar te maken. Dat laat ik dus liever over aan iemand die het wat vaker doet. Nou heb ik hier niet zulke chefs in de buurt werken, maar Mr. Sushi is wat mij betreft een heel prima alternatief.

Een mooi bier van De Kromme Haring uit Utrecht gaat heerlijk bij deze sushi.
Een mooi bier van De Kromme Haring uit Utrecht gaat heerlijk bij deze sushi.

Het bier: The Crab & The Monkey II van De Kromme Haring

Ja, dit is een wat onbekender bier, ik weet het. Normaal probeer ik pairings uit te zoeken met bieren die redelijk makkelijk verkrijgbaar zijn, maar dit keer kon ik het niet laten, en daar ben ik echt blij mee. De Kromme Haring uit Utrecht doet hele toffe dingen, zeker even een bezoekje brengen als je in de buurt bent. Ze zijn experimenteel en dit is zo’n heel tof ding wat ze gedaan hebben. Dit bier heeft alles wat een saison(stijl) voor mij moet hebben: enorm fruitig, een klein beetje funk, subtiele bitters, een klein zwart pepertje en lichte zure tonen wat dit bier een enorm verfrissend karakter geeft. Hou je niet van zure bieren? Dan is dit een mooie om het mee te leren!

Fijn bier van De Kromme Haring en gaat goed bij sushi
Fijn bier van De Kromme Haring.

Bier bij sushi

Bij sushi is echt tof, omdat met name de koolzuur in bier helpt om het vettige en lobbige van de vis te balanceren. Daarnaast eet je sushi ongetwijfeld met soja-saus. Sojasaus bevat veel zout maar ook umami, de vijfde basissmaak. Laat zo’n lichtzure en lichtbittere toets in dit bier nou net dat zout en de umami wat neutraliseren, meer balans dus!

Alternatief bier bij sushi

Om een mooi bier bij sushi uit te zoeken, zou je ook naar een Japanese Rice Lager kunnen grijpen, een typisch Oosterse stijl gebrouwen met een (aanzienlijk) deel rijst. Kan je doen, maar vond ik toch een beetje saai en voor mij een gemiste kans. Ik hou namelijk enorm van een mooi (licht) zuur bier. Ben je wat minder avonturistisch of kun je dit bier niet vinden? Check dan bijvoorbeeld de bieren van ikibeer, dan zou ik de lemongrass-variant aanraden.