bier bij zalm: saison

Zalm en bier is een prettig huwelijk, voornamelijk dankzij de koolzuur. Daarover later meer. In dit geval is de zalm gerookt en ligt hij samen met wat roomkaas, pijnboompitjes en rucola op een vers afgebakken bagel. Smullen!

de zalm (met roomkaas op de bagel)

Eigenlijk is dit meer een lunchgerecht, maar bij een late lunch in het weekend mag van mij zo af en toe best een (licht) bier gedronken worden. Het is een eenvoudig te maken gerechtje wat je binnen een minuut of 10 op tafel hebt. Haal voor twee personen:

  • Bagels (4 stuks)
  • 200gr gerookte zalm
  • Boursin
  • 30gr pijnboompitten
  • 50gr rucola
  • Citroensap van een halve citroen

Bak de bagels af volgens de verpakking, smeer ze van tevoren wel in met een beetje olijfolie. Zo gaan ze mooi glanzen en krijg je een klein knappertje in de buitenkant. Trust me, dat is lekkerder. Rooster terwijl de bagels in de oven zitten, de pijnboompitten in de pan. Niet te heet en te lang, dit kan snel gaan. Als je bagels klaar zijn kun je aan de slag. Doorsnijden, boursin erop, dan de zalm. Sprenkel daar de citroensap overheen, samen met wat peper en zout. Dan de pijnboompitjes, de rucola en de andere helft van de bagel (die kun je ook lekker insmeren met boursin). Eet smakelijk!

het bier: Saison Dupont

Saison Dupont is dé klassieker als je het over saisons hebt, en een van mijn favoriete bieren. Het is een enorm toegankelijk blond bier met een fijn fruitig gistprofiel en licht kruidige aroma’s van de hoppen. Het bier is mooi droog en heeft iets meer koolzuur dan de gemiddelde bieren. Saison is vroeger ontstaan om seizoensarbeiders naar je boerderij te trekken. Hoe beter je saison, hoe beter je workforce. Daarom wordt de stijl soms ook farmhouse ale ofwel boerderijbier genoemd.

Bier en zalm (gerookt op een bagel)

Bier en zalm, waarom is dat nu zo’n prettig huwelijk? Zoals je in mijn stuk over foodpairing hebt kunnen lezen, is de balans hier die van een droog bier met (een bovengemiddelde hoeveelheid) koolzuur ten opzichte van vette vis. Koolzuur balanceert vet, net zoals bitterheid. Een droog bier is altijd wat bitterder dan een zoet bier. Het droge karakter van deze saison helpt je dus mooi het vettige van de vis (en de boursin) mee “droog te spoelen”. Daarnaast is de intensiteit vergelijkbaar!

Alternatief

Ik merk dat ik best vaak naar dit bier grijp in de alternatieven categorie, maar ik kom toch weer uit bij Duvel. Het is een droog bier, fris en fruitig en heeft ook een bovengemiddelde hoeveelheid koolzuur. Dat gaat zeker werken.