bier bij pasta carbonara: pilsner

Een goede pasta carbonara met een heerlijk bier, mijn go-to gerecht als ik iets makkelijks en toch iets smaakvols op tafel wil zetten. Bij een relatief eenvoudig gerecht (maar daardoor zeker niet minder smakelijk) hoort wat mij betreft ook een relatief eenvoudig bier, en daarom heb ik voor een pilsner gekozen. Alleen zeker niet de eerste de beste.. Volg onderstaand recept, of maak je eigen recept en scroll direct door naar de pairing!

De pasta carbonara

Pasta carbonara is niet super eenvoudig om te maken, als je het nog niet eerder gedaan hebt, maar het recept is wel erg basic. Het enige wat je voor twee personen nodig hebt is:

  • 200gr spaghetti
  • 100gr pecorino, geraspt
  • 100gr guanciale (of iets vergelijkbaars als bacon of buikspek, je kunt zelfs zuurkoolspekjes gebruiken)
  • 3 eieren
  • Verse zwarte peper

Snij de guanciale (of buikspek etc) in reepjes en bak op laag vuur, neem daar de tijd voor. Zo worden ze zacht van binnen en knapperig van buiten. Neem van twee eieren alleen de dooier en voeg die samen in een bakje met het hele derde ei. Voeg de pecorino zeer fijn geraspt toe (bewaar nog een beetje voor garnering), en roer door tot het één massa is. Breng een ruime pan water aan de kook, zorg dat je voldoende zout toevoegt (ongeveer 3-4 gram per liter water) en zorg dat de pasta goed kan zwemmen.

Als het water aan de kook is, voeg je de pasta toe en kook je volgens de verpakking. Als de pasta klaar is pak je een bescheiden soeplepel (zo’n ding waar je de soep mee opschept) van het pasta-water en voeg je die toe aan de spekjes. We gebruiken het pasta-water om te zorgen dat de saus mooi dik wordt. Giet de pasta af en combineer die met de “waterige spekjes” en het ei-kaasmengsel in een warme pan, maar niet op het vuur. Goed doorroeren en klaar is pasta! Serveer met de rest van de pecorino en met een genereuze hoeveelheid versgemalen zwarte peper.

bier bij pasta carbonara, een mooie pilsner

Het bier: Chateau Neubourg van Gulpener

De gemiddelde pilsner uit de supermarkt vind ik te zoet, en dat helpt niet bij een vol en vettig (niet vet, maar vettig) gerecht als een pasta carbonara. Daarom heb ik voor deze pilsner gekozen, gebrouwen door Gulpener. Een subtiel bier met een bovengemiddelde bitterheid, wat al een aantal keer in de prijzen is gevallen. Dat is wat mij betreft niet voor niets! Een mooi smaakvol pils met een subtiele kruidigheid en een fijne bitterheid.

bier bij pasta carbonara, een mooie pilsner

Bier en pasta carbonara

Pasta carbonara is een vettig, lobbig gerecht met intense smaken. Die intense smaken komen voornamelijk van de varkenswang en de kaas. Als een gerecht intense smaken heeft, moet je er ook een intens smakend bier tegenover zetten, maar niet te complex. Intens, maar niet complex, dan kom je al snel bij een klassiek pilsner uit. Een simpel en strak bier met een bovengemiddelde bitterheid. De koolzuur en de hopbitters helpen in de balans met het vettige van de kaas en spek. Je kunt lekker je mond ermee schoonspoelen om weer te genieten van de volgende hap!

Alternatief bier

Dit bier is niet heel moeilijk te vinden, dus ik zou vooral wel deze uit het schap trekken. Als je toch iets anders wilt, zou je ook zeker voor een Brand Up kunnen kiezen. Dat is ook een mooie, strakke en fors bittere pilsner.