De ideale temperatuur voor bier

Op welke temperatuur drink je bier? Hoe kouder bier is, hoe meer het je smaakpapillen verlamt en hoe minder je dus proeft. Betekent dat dat je alles warm moet drinken? Zeker niet. Hoe het wel zit, leg ik je uit.

Temperatuur en smaak

Om te begrijpen waarom de temperatuur van het bier van belang is, moet je eerst iets weten over wat temperatuur met je smaak doet. Simpel uitgelegd: de smaakreceptoren op je tong zetten zich uit bij warmte en krimpen bij kou. Net zoals metaal, maar dan in je mond! Als je iets eet of drinkt op 37 graden, zijn die receptoren 100x gevoeliger voor smaak dan wanneer je het op 15 graden consumeert. Als je daarboven gaat, gaan pijnreceptoren die van smaak overstijgen en proef je minder goed. Niet zo relevant voor bier, maar toch.

Een ijskoud biertje is lekker verfrissend, maar je proeft er minder van

Temperatuur van bier; zoet, bitter en zuur

Die wisselende werking van je smaakreceptoren is echter alleen van toepassing bij zoet, bitter en umami. Zuur en zout zijn minder tot niet gevoelig voor de invloed van temperatuur. Dat betekent dus dat je door de temperatuur te laten variëren, kunt spelen met welke elementen meer naar boven komen. Als je iets warm drinkt, komen de zoete tonen meer naar boven. Drink je het koud, zal je meer zuren proeven ten opzichte van de rest. Andersom is ook het geval. Vindt je een bier te zuur, laat het dan wat opwarmen, dan komen de zoete tonen wat meer naar boven en zal je meer balans krijgen, of in ieder geval meer van dat waarnaar je op zoek bent.

Door bier te stachelen, verwarmen met een hete pook, krijg je een andere ervaring (bron: ‘t Wort Wat)

Op welke temperatuur drink ik m’n bier nou?

Ik zou hier hele lijsten neer kunnen zetten waarbij je per bierstijl een adviestemperatuur hebt, maar dat ga ik niet doen. Ik hou ervan om het eenvoudig te houden. Als mensen mij vragen op welke temperatuur je bier dient te drinken, is mijn antwoord over het algemeen “het alcoholpercentage +2”. Pils van 5% drink je dus op 7 graden, en een mooie stout of quadrupel van 10% drink je op 12 graden. De enige uitzondering die ik écht wil aanstippen is een oude geuze of kriek, die zijn relatief laag in alcohol maar drink je doorgaans op keldertemperatuur.

Je weet nu de beste temperatuur voor bier

Nu dat we dat besproken hebben, kun je in principe je eigen bierproeverij houden! Je weet welke bieren, welke glazen, de hoeveelheid en de volgorde van de bieren, en hoe je het beste kunt proeven (inclusief de beste temperatuur). Ik zeg let’s go! Wil je er ook nog hapjes bij serveren? Lees dan verder!