Welk glas gebruik je bij een bierproeverij?

Als je de bieren hebt uitgekozen, kunnen we het over het glas gaan hebben. Welk glas je kunt gebruiken voor een bierproeverij kan ik een boek over vol schrijven, maar dat ga ik niet doen. Uiteindelijk is het soort glas wat je gebruikt zeker wel van belang, maar lang niet zo belangrijk als wat voor bier erin zit, op welke temperatuur je het bier schenkt of wat voor hapje je er misschien naast zet. Zoek je echter het perfecte glas, ben je bij mij aan het juiste adres.

Verschillende bierglazen

Net zoals dat er honderden bierstijlen zijn, is er voor iedere stijl een glas te kiezen voor jouw bierproeverij. De meeste grote brouwerijen hebben wel een eigen glas. Soms is dat omdat dat specifieke glas het beste past bij het bier wat ze maken, maar meestal is het gewoon marketing. Als je het bier drinkt uit een glas van de brouwer, poremt dat toch net effe lekkerder. Voor de brouwer dan.

Hoe werkt je mond

Om te snappen waarom de invloed van een glas relevant is, moet je onder andere weten hoe je mond en tong werken. Op bepaalde plaatsen in je mond ben je gevoeliger voor bepaalde smaken, en juist weer minder gevoelig voor andere smaken. De brouwer kan met de vorm van het glas bepalen waar het bier in je mond terecht komt. Heeft het glas een smalle opening, dan zal het bier zich meer in het midden van je mond concentreren. Heeft het glas een bredere opening, dan zal het bier zich wat meer in je mond verspreiden.

Aroma’s

De opening en de maat van het glas zijn relevant voor de hoeveelheid aroma’s die je met je neus kunt vangen tijdens het ruiken. Hoe smaller de opening, hoe eenvoudiger je in staat bent de aroma’s tot je te nemen, want die concentreren zich op een kleinere plek. Daarnaast geeft een smaller glas vaak een compactere, stabielere schuimkraag en een breder glas vaak een wat minder dikke, instabielere schuimkraag. Schuim maakt het ruiken iets lastiger. Minder schuim is dus meer aroma, en andersom.

Maar welke glazen moet ik nou hebben?

Goede vraag! Bij een bierproeverij is het belangrijk dat je een glas uitkiest wat eigenlijk zo neutraal mogelijk is. Kies je voor een extreem smal glas zoals een fluitje, dan zal het bier veel anders smaken en ruiken dan wanneer je bijvoorbeeld een Westmalle-glas gebruikt. De beste optie is een ISO proefglas, die gebruik ik altijd voor mijn proeverijen. Deze ISO-glazen zijn speciaal ontwikkeld om optimaal te proeven. Jij wilt natuurlijk ook zo’n kek DeBiermeneer-glas.. 😉 Koop ze hier! Je kunt ook een teku-glas of een universeel bierglas gebruiken.

Schoon

Na al deze informatie over welk glas te gebruiken, nu nog het belangrijkste. Zorg dat je glazen schoon zijn! Vetvrij, goed gespoeld en koel. Spoel ze voor het inschenken van ieder bier, daardoor spoel je het stof eruit en zijn ze koel. Door je glazen af te koelen, voorkom je overmatig schuimen van het bier. Als je na het inschenken van het bier belletjes aan de binnenkant van het glas ziet kleven, was je glas niet goed schoon. Better luck next time 😉

Wat is nou mijn advies? Als je eenmalig een proeverij wilt organiseren, koop dan geen glazen, maar werk met wat je in de kast hebt staan. Zelfs witte wijnglazen zijn op zich prima, je bier wordt er echt niet minder smakelijk van. Zorg vooral dat ze schoon zijn. Ga je dit vaker doen, of vindt je het prettig om het bier optimaal te proeven? Koop dan een mooi setje proefglazen, daar heb je veel plezier van.

Ben je hier in komen vallen en heb je nog geen bieren uitgezocht? Ga dan een stapje terug naar welke bieren kies je voor de bierproeverij? Na het uitkiezen van de glazen vertel ik je graag wat meer over welke hoeveelheid bier je drinkt op een proeverij.